Var işte bi dolu köfteli sözcük.
Benim Malatya'lı atalarım değil de analarım çok çeşit köfte yaparlar.
Etli, etsiz, bulgurlu, ne diyorlardı hah, simitli...
Simitten köfte yapılır mı onu tam bilemedim sormam lazım da, simit nedir onu bilirim, çok ince taneli bulgurdur simit, ince bulgurdan da minik taneli. Simit pilavı yapardı anneannem, babaannem. Off, nefis olurdu.
Yahu, nerden çenem açıldı nereye saptım bak, güya bugünkü başarımı sizinle paylaşacaktım.
Başarı yaa, köfte yaptım, hem de İnegöl köftesi.
Tam öyle oldu, tadı, şekli, yapılışı...
Bakınız, işte "İnegöl köftesi" köftelerim, yanında eşlikçileri tere, roka, kıvırcık (geçen haftaki Antakya yeşillik tabakları etkisinden kurtulamadım, henüz), yancı olarak yoğurtlu havuç salatası ve köfteye alabanda etmiş halde duran lezzet katlayıcı unsur; hardal.
Köftenin tarifini Evcini'nden aldım. Uygularken biraz serbest takıldım, az ama.
Ne yapayım, tutamıyorum kendimi, daha bugüne dek harfiyen uyduğum hiç bi tarif olmadı. Öyle.
Bu seferki oynamalarım, esasa yönelik değil, sadece ayrıntıda; kaşar peyniri yerine parmesan ve ek olarak da bir yumurta ekledim, o kadar.
Tarifi okuyunca göreceksiniz, işin sırrı karbonattaymış.
Bu kadar basit işte.
O pofuduk, hem hafif lastiğimsi, hem hafif yumuşak oluşun sebebi buymuş; bu kadar.
Keşke, bu işde bir iş var dediğimiz her konuda basit gerçekleri böyle kolayca görebilsek, her zaman.
Neyse.
Köfte tarifini Evcini verdiğine göre, ben size yoğurtlu havucun tarifini vereyim.
Yoğurt ve havuç, normal koşullarda yanyana gelmez gibi duran iki besin maddesidir. Yani bence öyledir, havuç salatasına limon zeytinyağını yakıştırırım.
Oysa, havucu rendeledikten sonra, bir kaç diş sarmısak çentip, birlikte zeytinyağında çevirirseniz, havuçlar diriliğini kaybettikten sonra kenara alıp, az soğutup çırpılmış yoğurtla hemhal ederseniz, yan yana gelmeyecekler kavuşuverirler. İşte buyrun size yoğurtlu havuç salatası.
.
Yoğurt ve havuç? Hani elmayla armut birbiriyle toplanmayacaktı?! Allallaaaaa...
YanıtlaSilFakat köfte tabağına bittim yani... Yutkunmaktan!
YanıtlaSilMetin Bey,
YanıtlaSilYoğurt ve havuç, ıyyy dedirten bir bileşim fikri de, işte o zeytinyağında sotelenmek ve sarmısak eşliği var ya, işte elma-armut toplamasının olurluğunu onlar mümkün kılıyor.
Deneyin, derim.
:)
Yutkunmaya neden olan sonucu sağlama konusundaki katkımı gözardı etmemeyim, ama, tarif için Evcini'ne teşekkür etmeliyim, çok başarılıydı.
metin beycim, yogurtlu havuc muhtesem olur, deneyin kesin.
YanıtlaSilekmekcikizcigim canim, yine dokturmussun. senin cocuklar ne sansli yahu...en kisa zamanda denemeli bu kofteyi.
evcini'nin en niyetlenip niyetlenip uygulayamadığım tarifidir bu. beklemek gerek ya bir gün falan. nerdeeee bende o vakit, dahası oganizasyon? o nedenle içimde uktedir. yemiş kadar oldum yine sende de görünce. ve evet, yoğurtlu havuç her daim atıştırmalığımdır:)
YanıtlaSilŞuleciğim,
YanıtlaSilHaklısın, benim çocuklar göreceli olarak şanslılar. Göreceli olarak dedim, çünki, özellikle küçük olanı bunun her daim farkında olmayabiliyor; onu sevmem, bunu yemem,... filan.
:))
Elektracım,
YanıtlaSilHiç durma dene bu tarifi.
Hemen şuracıkta itiraf ediyorum, "tarifle pek oynamadım" dedimse de, o kadar kulak asma sen.
Nerde bende de o vakit? 2-3 saat bekledi dolapta oldu bitti.
Evde olduğun bir gün rahat rahat yaparsın sen, onu.
:))
Valla hem Gezginç Hanım, hem Şule Hanım, hem Elektra Hanım, üçü birden öyle diyorlarsa bir bildikleri vardır. Yaşasın Bermuda Mutfak Üçgeni! Peki, tamam, bundan böyle yoğurt-havuç ikilisine kötü gözle bakmayacağım.
YanıtlaSilİyi edersiniz valla!
YanıtlaSil..da o "üçgen" faslına biraz alındım, nedir o Bermuda filan? Hayırdır, bir yerlere mi gidiliyor?
:))