Salı, Temmuz 07, 2009

KABAK ÇİÇEĞİ DOLMASI

Taze pişmiş çiçek dolması, soframızda tüketilmeden bir an önce...


Mustafa, "çiçek de ister misiniz?" diyor, her seferinde.
Çocuklardan biri mutlaka istiyor.
Fotoğraftakinin benzeri bir tabağın sofraya gelmesinin üstünden beş dakika geçmeden tabak boşalıyor.

O "çiçek" aslında "kabak çiçeği" dolmasının kısaltması.
Bu dolmanın nasıl yapıldığını duyduğumda, akla ziyan bu, ne de zahmetli diye düşünmüştüm. Sonradan işin sırrını öğrenince, "haaa, eh olabilir o zaman" dedim.

Efendim işin sırrı şu:
Kabak çiçekleri, sabah erken saatlerde adeta kadeh ağzı gibi açık vaziyette oluyor. Günün ilerleyen, ısısın arttığı saatlerinde, kadehlerin -pardon, çiçeklerin- ağzı kapanıyor. Sabahın erinde, ağızları açıkken toplanan çiçeklerden işte o nefis, özel zeytinyağlı dolmalar yapılıyor.
Dolmanın içi sade ve basit; pirinç, kuru soğan, bol nane, dereotu.
İç önceden biraz pişmeli ki, nazik çiçekler eriyip gitmesin.
Erken saatte toplanmış çiçekler içleniyor, tencereye diziliyor, pişiyor veee...

Daha ne olsun?
Afiyet şeker olsun!



Diyeceğim, yolunuz Ege'ye, İzmir'in az güneyine Bodrum civarına filan düşerse, yerel yemekler yapan lokantalara mutlaka kabak çiçeği dolması sorun. Bu lezzetten mahrum kalmayın.

Unutmadan ekleyeyim; bizim yediğimiz zeytinyağlı, etlisini de yapıyorlarmış.
Üstteki dolmalık çiçek fotoğrafı buradaki blogdan. Ölçülü tarif isterseniz, orada bulabilirsiniz.
.

21 yorum:

  1. valla nefis görünüyor.afiyet olsun şeker. çok duydum methini de yemek nasip olmadı,belki bu yaz,umarım ,dilerim:-)sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  2. Dün başka bir arkadaşım daha yazmıştı mutlaka deneyin diye. İzmirli biriyle evli olmama rağmen yıllardır denemedim bu sene gidersem mutlaka deneyeceğim çok güzel görünüyor.

    YanıtlaSil
  3. Bol domates ve limon suyu da katın... Afiyet olsun.

    YanıtlaSil
  4. ben kabak çiçeği dolmasını ilk yaşar kemal'in romanlarindan birinde okumumuş, çok merak etmiştim. cok gecmedi, cunda'da yedim ve vuruldum :) nasil guzel bir emek gerektirir...akillara ziyan :)

    YanıtlaSil
  5. Ahhh mükemmeldir kabak çiçeği dolmasıı, çok çok severim.. Olsa da yutsam..
    Bu arada mimini gördüm canımın içi, yazacağım, aklımda :)

    YanıtlaSil
  6. Neslihancığım,
    Yolunun Ege'ye düşmesini ve kabakçiçeği dolmasını tatmanı dilerim.
    :))

    YanıtlaSil
  7. Ebrucuğum,
    Siz herhalde İzmir'in iyiden iyiye şehirleşmiş yerlerinde dolşıyor olmalısınız.
    Madem, eş durumu bile var, bu sene denemelisin, o halde...
    :))

    YanıtlaSil
  8. Sevgili Adsız,
    Yerken bol limon sıkıyorduk, zaten. Bol domates, pişerken ekleniyor olmalı.
    Aklımda bulunsun.
    :))

    YanıtlaSil
  9. Şuleciğim,
    Emeği bol, zahmeti bol ve fakat lezzet vaadi de bol!

    Ahh! Cunda'ya gitmeli, Cunda'ya...
    :)))

    YanıtlaSil
  10. Taliscim,
    Mim içün bekliyoruz, efendim.:))

    Bu arada deyivereyim size, biz karar verene dek Leonard Cohen biletleri bitmiş. Sen fırınını gönül rahatlığıyla alabilisin artık! :o)

    YanıtlaSil
  11. Şehirleşmiş yerleri olur mu tam tersi köy:) Ödemişin bir köyü. İnek sağma, incir toplama, salça yapma gibi işlerle uğraşıyoruz gidince. Ben zevk alıyorum ama başka bişey gördüğüm yok.Zevk dedimse bildiğm de yok hani onlar ne yaparsa yapmaya çalışmak.

    YanıtlaSil
  12. Ödemiş çok güzel gözüküyor, tabii yoldan geçerken uzaktan bakarken.:))
    Bence, bütün sene şehirde yaşayan insanların biraz pastoral bağlantısının olması çok hoş!
    Yine de karşı aile(!) ile zaman geçirmek her daim cazip olmyabilir(mi?)! :))

    YanıtlaSil
  13. kabak çiçeğinin püfünü, benim sıpanın sınıf arkadaşının evine davet edildiğimiz gün öğrenmiştim. bahçeli bir evleri ve inanılır gibi değil ama, istanbul'da çiçekten ziyade sebze meyve ektikleri bir bahçeleri vardı. bahçeden sabah toplanmış kabak çiçekleriyle dolmasını yapıp önümüze koymuştu ev sahibi ve bayılmıştım tadına...

    YanıtlaSil
  14. yok yok benim açımdan cazip. senede 10 gün beraber zaman geçiriyoruz o da gayet seviyeli:) Neredeyse 'siz' diye hitap edeceğiz birbirimize. Seviyeli ve iyi giden bir ilişki cılkı çıkmadı (tüü tü maşallah bize)

    YanıtlaSil
  15. Elektracım,
    Ne şans! İstanbul'da kabak çiçeği dolması, hem de...
    Evsahiplerini takdir ettim, doğrusu.
    :))

    YanıtlaSil
  16. Ebrucum,
    Tü tü tü maaşallah diyeyim, o zaman ben de!
    :))

    YanıtlaSil
  17. 10 gün 3 sene önce başka bir şitketteyken canım düzeltme yapıyorum:)) Artık 5 -6 gün o çok daha süper geçiyor.

    YanıtlaSil
  18. annem etli yapıyor birkaç yıldır (bu şehir öyle bir yer ki pazarda satılıyor). iyi oluyor ama bir de zeytinyağlı denemeli.

    YanıtlaSil
  19. Simon,
    Ben de etlisini merak eder oldum, hep zeytinyağlı yedim şimdiye dek.
    Gelecek gidişte sipariş vereyim de yapsınlar.
    :))

    YanıtlaSil
  20. pekii nerde satılır bu kabak çiçeği arkadaşlar :(( bende geçen hafta bozcaadada yedim ilk defa. Bayıldım ama İstanbul da nasıl buklucaz?? bilen varsa yardım lütfen

    YanıtlaSil
  21. Sevgili Adsız,
    Bir bulabilsek!
    Hep beraber gideriz de...
    :))

    YanıtlaSil

Hoşgeldiniz!