Taze pişmiş çiçek dolması, soframızda tüketilmeden bir an önce...
Mustafa, "çiçek de ister misiniz?" diyor, her seferinde.
Çocuklardan biri mutlaka istiyor.
Fotoğraftakinin benzeri bir tabağın sofraya gelmesinin üstünden beş dakika geçmeden tabak boşalıyor.
O "çiçek" aslında "kabak çiçeği" dolmasının kısaltması.
Bu dolmanın nasıl yapıldığını duyduğumda, akla ziyan bu, ne de zahmetli diye düşünmüştüm. Sonradan işin sırrını öğrenince, "haaa, eh olabilir o zaman" dedim.
Efendim işin sırrı şu:
Kabak çiçekleri, sabah erken saatlerde adeta kadeh ağzı gibi açık vaziyette oluyor. Günün ilerleyen, ısısın arttığı saatlerinde, kadehlerin -pardon, çiçeklerin- ağzı kapanıyor. Sabahın erinde, ağızları açıkken toplanan çiçeklerden işte o nefis, özel zeytinyağlı dolmalar yapılıyor.
Dolmanın içi sade ve basit; pirinç, kuru soğan, bol nane, dereotu.
İç önceden biraz pişmeli ki, nazik çiçekler eriyip gitmesin.
Erken saatte toplanmış çiçekler içleniyor, tencereye diziliyor, pişiyor veee...
Daha ne olsun?
Afiyet şeker olsun!
Diyeceğim, yolunuz Ege'ye, İzmir'in az güneyine Bodrum civarına filan düşerse, yerel yemekler yapan lokantalara mutlaka kabak çiçeği dolması sorun. Bu lezzetten mahrum kalmayın.
Unutmadan ekleyeyim; bizim yediğimiz zeytinyağlı, etlisini de yapıyorlarmış.
Üstteki dolmalık çiçek fotoğrafı buradaki blogdan. Ölçülü tarif isterseniz, orada bulabilirsiniz.
.
valla nefis görünüyor.afiyet olsun şeker. çok duydum methini de yemek nasip olmadı,belki bu yaz,umarım ,dilerim:-)sevgilerimle...
YanıtlaSilDün başka bir arkadaşım daha yazmıştı mutlaka deneyin diye. İzmirli biriyle evli olmama rağmen yıllardır denemedim bu sene gidersem mutlaka deneyeceğim çok güzel görünüyor.
YanıtlaSilBol domates ve limon suyu da katın... Afiyet olsun.
YanıtlaSilben kabak çiçeği dolmasını ilk yaşar kemal'in romanlarindan birinde okumumuş, çok merak etmiştim. cok gecmedi, cunda'da yedim ve vuruldum :) nasil guzel bir emek gerektirir...akillara ziyan :)
YanıtlaSilAhhh mükemmeldir kabak çiçeği dolmasıı, çok çok severim.. Olsa da yutsam..
YanıtlaSilBu arada mimini gördüm canımın içi, yazacağım, aklımda :)
Neslihancığım,
YanıtlaSilYolunun Ege'ye düşmesini ve kabakçiçeği dolmasını tatmanı dilerim.
:))
Ebrucuğum,
YanıtlaSilSiz herhalde İzmir'in iyiden iyiye şehirleşmiş yerlerinde dolşıyor olmalısınız.
Madem, eş durumu bile var, bu sene denemelisin, o halde...
:))
Sevgili Adsız,
YanıtlaSilYerken bol limon sıkıyorduk, zaten. Bol domates, pişerken ekleniyor olmalı.
Aklımda bulunsun.
:))
Şuleciğim,
YanıtlaSilEmeği bol, zahmeti bol ve fakat lezzet vaadi de bol!
Ahh! Cunda'ya gitmeli, Cunda'ya...
:)))
Taliscim,
YanıtlaSilMim içün bekliyoruz, efendim.:))
Bu arada deyivereyim size, biz karar verene dek Leonard Cohen biletleri bitmiş. Sen fırınını gönül rahatlığıyla alabilisin artık! :o)
Şehirleşmiş yerleri olur mu tam tersi köy:) Ödemişin bir köyü. İnek sağma, incir toplama, salça yapma gibi işlerle uğraşıyoruz gidince. Ben zevk alıyorum ama başka bişey gördüğüm yok.Zevk dedimse bildiğm de yok hani onlar ne yaparsa yapmaya çalışmak.
YanıtlaSilÖdemiş çok güzel gözüküyor, tabii yoldan geçerken uzaktan bakarken.:))
YanıtlaSilBence, bütün sene şehirde yaşayan insanların biraz pastoral bağlantısının olması çok hoş!
Yine de karşı aile(!) ile zaman geçirmek her daim cazip olmyabilir(mi?)! :))
kabak çiçeğinin püfünü, benim sıpanın sınıf arkadaşının evine davet edildiğimiz gün öğrenmiştim. bahçeli bir evleri ve inanılır gibi değil ama, istanbul'da çiçekten ziyade sebze meyve ektikleri bir bahçeleri vardı. bahçeden sabah toplanmış kabak çiçekleriyle dolmasını yapıp önümüze koymuştu ev sahibi ve bayılmıştım tadına...
YanıtlaSilyok yok benim açımdan cazip. senede 10 gün beraber zaman geçiriyoruz o da gayet seviyeli:) Neredeyse 'siz' diye hitap edeceğiz birbirimize. Seviyeli ve iyi giden bir ilişki cılkı çıkmadı (tüü tü maşallah bize)
YanıtlaSilElektracım,
YanıtlaSilNe şans! İstanbul'da kabak çiçeği dolması, hem de...
Evsahiplerini takdir ettim, doğrusu.
:))
Ebrucum,
YanıtlaSilTü tü tü maaşallah diyeyim, o zaman ben de!
:))
10 gün 3 sene önce başka bir şitketteyken canım düzeltme yapıyorum:)) Artık 5 -6 gün o çok daha süper geçiyor.
YanıtlaSilannem etli yapıyor birkaç yıldır (bu şehir öyle bir yer ki pazarda satılıyor). iyi oluyor ama bir de zeytinyağlı denemeli.
YanıtlaSilSimon,
YanıtlaSilBen de etlisini merak eder oldum, hep zeytinyağlı yedim şimdiye dek.
Gelecek gidişte sipariş vereyim de yapsınlar.
:))
pekii nerde satılır bu kabak çiçeği arkadaşlar :(( bende geçen hafta bozcaadada yedim ilk defa. Bayıldım ama İstanbul da nasıl buklucaz?? bilen varsa yardım lütfen
YanıtlaSilSevgili Adsız,
YanıtlaSilBir bulabilsek!
Hep beraber gideriz de...
:))