Pazartesi, Mart 05, 2012

ŞEVKETİ BOSTAN VE ARAP SAÇI

Bir süredir Ege'de sevilerek yenen otları sipariş edip yemek yapıyorum.
Ege'nin has çocuklarından Sevgili Özlem, benim bu hevesimi görünce heyecanlandı ve bana kendi topladığı otlardan gönderdi.
Geçen hafta başında iki torba ot geldi: Şevketi bostan ve arap saçı.


Otlar geldi de, bunlar nasıl pişecek? Hemen Özlem'e yazdım, sordum, sonra arka arkaya mailler yazıldı:

"geldiler! çok heyecanlıyım, bakalım hakkıyla pişirebilecek miyim? sonuçtan haberdar edeceğim."

 "şevketi bostan kararmış mı? hemen soğuk suya bas. zaten onlarca defa yıkamak gerekiyor bu gece ve hemen pişmesi lazım. buhar mak. işe yaramayabilir çünkü şu anda sana ulaşmış olanlar kolay/hakkıyla pişmez. sonucu sabırsızlıkla bekliyorum, ben de burada çook heyecan yaptım."

 "şevketi bostan kararmıştı (sanırım) ben orjinalini bilmediğim için sanırım dedim, soyulmuş kalmış ayva gibi olmuştu. kararmış diğ mi? :) arap saçını ve şevketi bostanı yıkamam, ayıklamam, haşlamam geceyarısı sonuçlandı. şevketi bostanı düdüklü tencerenin buhar bölümünde pişirdim, arapsaçını tencereye buhar teli koyarak. ocağı kapatıp, tencereleri balkona koydum ve uyudum. malum sabah altıda kalkıyorum. :) sabah birer kaba aldım, baktım yumuşamışlar. sana fotoğraflarını göndereyim. akşama, şevketi bostanı biraz et suyuyla bulgur pilavı gibi pişireyim diyorum, olur mu? arapsaçı da zeytinyağ ve limonlu salata olur sanırım. birazını da börek ya da ekmek olsun diye ayırırım. nasıl?"

 "ah evet kararmış şevketler :( neyse tadı yine güzel olacak dert etme, ama onun asıl rengi bembeyaz olur... tamam şevket et suyuyla olur. arapsaçı salata olmaz, ana yemektir. etli & un limon terbiyeli en şık halidir."


Ben de, Özlem'in dediği gibi yaptım. Şevketi bostanları et suyu ile birleştirdim ve yedim. Çok lezzetli oldu. Henüz arap saçını pişiremedim. buzlukta haşlanmış olarak sıranın kendisine gelmesini bekliyorlar.

 Teşekkürler Özlemciğim. Benim gibi meraklı ama ot cahili bir öğrenciye verdiğin gönülden destek için... Topladığın otlar bol ve yemekleri bereketli olsun.

İlk fotoğraftaki şevketi bostan, ikincisi arap saçı.
 .

23 yorum:

  1. Egeli bir adamla evli olmanın avantajıyla yeşil herşeyi yioruz. Kayınvalidemden öğrenmeye çalışıyorum ama burada bulamayınca da unutuyorum:) Arapsaçını biliyorum.
    Bıcık duydun mu hiç:)

    YanıtlaSil
  2. egeli olmayı çok isterdim çavdar teyzem. ya da egeli yakın dostlarımın olmasını. :(

    YanıtlaSil
  3. Bıcık mı?
    Ebrucuğum, ben henüz emekliyorum, bıcık bilmiyorum valla, sınıfta kalıcam galiba! :))

    YanıtlaSil
  4. Abiciğim,
    "Egeli olmak" temel olarak hayatı daha çok sevmek, daha hafif yaşamak gibi geliyor bana.
    Ne dersiniz? :)

    YanıtlaSil
  5. Oy Ekmekçim ben yıllarca pazarda bu kıvık kıvır ahtapot gibi şey neymiş diye önünden geçtiğim şevketibostanı 3 yıl önce tatmış ve aşık olmuş bulunuyorum. Yani dedemin adı da Şevket'ti. insan onun yüzü suyu hürmetine şimdiye kadar alır da dener di mi:)) Lakin şimdilerde pazarda görünce kapıyorum. Ben onu minik etlerle üzerine un serperek pişirip (salçasız olarak) terbiyeliyorum. Üf enfes bişey oluyor. Arapsaçının hastası da bir arkadaşımdır, her bahar bulduğu an sezonu açıp kuzu etli pişirir. Ay haydi iyice açılsın artık ot sezonu:))

    YanıtlaSil
  6. Naçizane katkım olsun; kuzu etli rezene (yani arapsaçı) hafif bir terbiye ile bu otun en güzel pişirilme şeklidir. Afiyet bal şeker olsun.

    YanıtlaSil
  7. Leylakcığım,
    Benim de rahmetli amcamın adı Şevket'di. O nedenle olsa gerek şevketi bostan yazarken elim hep büyük harfe gidiyor! :))
    Sahiden çok lezzetli imiş, ben de çok sevdim. :)

    YanıtlaSil
  8. Hah! Çok yaşa Ebruli Kedi! :))
    Ben de arapsaçını haşlarken rezene mi bu, bebekken oğluma verdiğim rezene çayının kokusu var bunda diye düşünmüştüm.
    Etli pişecek o kesin! :)

    YanıtlaSil
  9. Şevketi bostan ve arap saçı hiç yemedim .Pardon ama tadı neye beziyor bunların..Ispanak gibi mi lahana gibi mi nasıl...Teşekkürler

    Esma

    YanıtlaSil
  10. geçen hafta semt pazarımızda,bir teyze döne döne şevketi bostan arıyordu:)
    bir iki yerde karşılaştım aynı teyze ile:)
    bulamamış garibim:)
    kuşbaşı etli,ana yemek haline bayılırım ekmekcim:)
    ellerin dert görmesin..
    muhabbetle..

    YanıtlaSil
  11. sınav okumaktan ancak fırsatım oldu, şimdi uğrayabildim. Kararması kaçınılmazdı -ki o kadar sardım sarmaladım. Peki tadını nasıl buldun? Un & limon terbiyesiyle nasıl oldu?

    YanıtlaSil
  12. ay ben bunları hiç bilmiyorum, Ankarada bulma şansım var mıdır acep?

    YanıtlaSil
  13. Sevgili Esma,
    Valla tatları ıspanak veya lahana gibi değil, kendilerine özgü! :))
    Şöyle; arapsaçı, yabani ya da doğal rezene zaten. Baharlı bir tadı var, anason gibi.
    Şevketi bostanın kökü yeniyor ve yapraklarınınbir kısmı. Etli bir mantar gibi desem? Pek değil galiba...
    :)

    YanıtlaSil
  14. Bir tutam kekik,
    Teşekkür ederim, muhabbetimiz hep olsun. :)
    Bu defa etli değil, et sulu pişrdim, lezetli oldu. Kuzu etiyle de denerim nasip olursa...
    :))

    YanıtlaSil
  15. Özlemciğim,
    Sen rengini hiç dert etme, şevketler(!) çok lezzetli geldi, tadını beğendim; hep duyduğum hiç tatmadığım bir şeydi.
    Et suyunu çektirdim, lezzetini iiçine aldı, güzel oldu. Baştan etle pişirebilseydim, daha da lezzetli olurdu, eminim. Şimdi tat dağarcığımda aslının nasıl olacağına dair bir fikir var, sayende. Sağol. :))

    YanıtlaSil
  16. Annecik,
    Sanki ankara bu ot meselesine çok uzakmış gibi geldi bana...
    Bilemedim valla!
    Egelilerin geldiği, ürün getirdiği bir pazar varsa bulursun belki de?
    :)

    YanıtlaSil
  17. Ankara ota uzak mı bilemeyeceğim; ama bir Ankaralı olarak ben kesin uzağım. Aslında her türlü sebzeyi, otu, çöpü seviyorum -bir yapan olursa-. Burada bahsi geçen otları ise ilk kez duydum. Şevketi Bostan semt ismi gibi... (Blog'u alabalık beşlisi'ni ararken buldum.)

    YanıtlaSil
  18. Hoşgeldiniz MA! :)

    Alabalık Beşlisi en çok sevdiğim oda müziği eserlerinden biridir. O posttaki müzikler hâlâ silinmemiş duruyorsa, ne güzel. :)

    Ankara'lı arkadaşlar Ege otlarının nerde bulunacağını bilemediklerine göre, sanırım, ot seviyorsanız baharda Ege'ye doğru yola çıkmanız gerekecek. :)

    YanıtlaSil
  19. kökenden egeli olarak haşlanmış arapsaçını ilk kez duyuyorum, buzlukta dayansın diye mi halşadınız o da olabilir, biz kuru soğan ya da bol pırasa saf zeytinyağı ile kavururuz, sarımsaklı yoğurtla mükemmel olur :)

    sevgiler

    YanıtlaSil
  20. Darkolive,
    Evet evet! O gün yemeğini hemen yapamayacağım için haşlayıp, buzlukta saklamıştım.
    İyi oldu.
    Sarmısaklı yoğurtla olan tarifi bilmiyordum, sizden öğrendim, iyi oldu.
    :)

    YanıtlaSil
  21. Şevketi Bostan yetiştiricisiyim bilmeyen kardeşlerime göndermek isterdim ama zamani geçti ancak ocakta isteyen bana ulaşabilir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba.yurtdisina sevketi bostan götürmek istiyorum.5 gün öncesinde pazardan alacagim nasil,saklayip,götürebilirim.tsk

      Sil
  22. İzmir'den Ankara'ya sevketi bostan nasil gönderebilirim kararmadan beni bilgilendirir misiniz tskler

    YanıtlaSil

Hoşgeldiniz!