Pazartesi, Nisan 06, 2020

EKŞİ MAYA YAPTIM, PEK GÜZEL OLDU

Bugün Blog Teyzeleri'yle konuşurken söyledim bunu. 
Derken Elektra'cığım  taze fırından çıkmış ekmeğini gösterdi. 
Ş.'ciğim dedi ki, sıcak ekmeği tereyağla yemek tehlikesi nedeniyle ekmek yapmıyorum.
Bunun üzerine Köşenin Delisi, herkes ekmek yapıyor, bana da öğretin ekmek yapmayı deyiverdi. 
Hemen yazdım, bu ara piyasada kuru maya kalmamış, bulursan tarif vereyim.
Cevap şöyle geldi, kuru maya nedir?
Hımm, anlaşılan ekmek yapımına alfabenin ilk harfinden başlıyoruz! 



Neyse, şaka bir tarafa, ekmek yapmanın pratik yolu kuru veya yaş hazır maya kullanmak.
Uzun yıllar boyunca, makinede ya da elde ekmek yaparken, ben de hazır maya kullandım. Sonraları eski usul ekmeklerin tadına daha yakın lezzetler ararken ekşi mayayı denedim. Maya paylaşmak yoluyla aldığım ekşi mayaları uzunca süre kullanıyordum. 
Bir dönem, kendim evde maya yapmaya çalıştım. Belki yeterince azmetmedim, olmadı, beceremedim.
Öyle ki, bir dönem şöyle bir etkinliğe de katılmıştım, topluca ekşi maya yapmak için. Tıklayınız!



Derken efendim, ekmekcilik zaanatına yeniden dönünce ve de evdeki tek paket kuru mayayı bir sefer pizza üç sefer ekmek yapmaya ancak yetirince, ekmek yapmaya devam etmek için kendi ekşi mayamı tutturmanın başka bir yolu olmalı arayışına yeniden girdim. 
Derler ya, eğrisi doğrusuna denk geldi ve Youtube'da bir video önüme çıkıverdi. Burada! 
Takma adı   Padeiro de Apartamento  olan bir Portekizli, sade bir anlatım ve de videonun altında yazılı bilgi ile beş günde ekşi maya yaparsınız diyordu. 
Yaptım, oldu, mutluyum!



İlk fotoğrafı mayaya başladığım 2. gün çekmiştim.
İkincisi 3. gün durumu, üçüncüsü ise 5. günden.
Ha, bu arada, mayayı günlük besleme ve karıştırma sonrası, mutfaktaki dolaplardan birinde karanlık ortamda ve kavanozun ağzı yarı açık olarak saklamayı öneriyordu sevgili Portekizli. 
Bence bu önemli bir ayrıntı.
Diğer konu, maya hazırlanırken beslemek için her seferinde 3 kaşık un, 2 kaşık su kullanılıyor; bu da önemli bence. Daha önce yapmayı denediğim mayalar genellikle daha sulu kıvamda oluyordu.




Dün mayanın olduğuna kanaat getirip, hamur yoğurmak üzere bir kısmını ayırdım.
Diğer bir kısım maya kavanozda buzdolabında bir kaç gün içinde beslenmek ve yeni ekmeğimize maya olmak üzere bekliyor. 
Hamur yoğurduktan sonra heyecanla kabarmasını bekledim. Yaşasın! Oldu işte, maya çalışıyor.
Sonra bir kez daha yoğurup bekledim. Bütün bunlar sürerken vakit  geç vakit oldu, uykum geldi. Sabah erken kalkıp fırını ısıttım ve  ekmeği pişirdim.




Epeyce bekledi ekmekler ki, soğusun ve kolay kesilsinler.
Dilimlendikten sonra tadılsın ve beğenilsinler.

Blog adımın hatırına, ekşi maya ve onun ekmeği  hikayesini yazmasam olmazdı ama, değil mi? 

11 yorum:

  1. selam elinize sağlık. Afiyet olsun.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim, esenlik diliyorum.

    YanıtlaSil
  3. Kesinlikle olmazdı, göz hakkı denen bir şey var:)

    Fakat kanaatim odur ki: Yazının coşkusundan ve lezzetinden yola çıkarsam, bir de gördüklerimden; siz yazılar kokmaz diyorsunuz ama ben yine iddia ediyorum ki kokuyor.:) Ellerinize sağlık... ve de afiyet olsun elbette:)

    YanıtlaSil
  4. Göz hakkı var diyorsanız, bu ekmeklerden size de sunmam gerekir. Şimdiki halde görüntüden ve kelimelerden gelen koku ile sanal bir sunum oldu sayacağız, anlaşılan.
    Teşekkür ederim, annem bile* beğendiğine göre, hedef kitlemi memnun etmiş sayılırım.
    *Annem, ekşi maya ağız buran ekşi bir lezzet alınca pek sevmiyor da...

    YanıtlaSil
  5. Çok güzel bir tarif olmuş teşekkürler

    YanıtlaSil
  6. Eğitim Pınarı,
    Umarım denemek fırsatınız olur, ekmek yapmak mutluluk verir.:)

    YanıtlaSil
  7. bu yazınızı ve linkinizi şükranla karşılıyorum. bakkal "sende varsa bize ver" dedi bakkalım. gün gelip de mayanın bu kadar stratejik madde olacağını kim düşünürdü!
    bağışıklık sisteminize ve moral durumunuza dikkat edin sevgili çavdar teyzem.

    YanıtlaSil
  8. nasıl sinirlendiysem maya kıtlığına, cümlede iki kez bakkal demişim :)

    YanıtlaSil
  9. Hafif Abiciğim,
    Hoşgeldiniz!

    Müziklerinizi dinlemeye başladık yeniden, ne güzel :)

    Kim derdi ki, gün gelecek Ekmekcikız'ın ekmekleri mayaları önem arzedecek? Anlaşılan on sene öncesinden içime doğmuş.
    Sağlıklı günler gelecek umarım, ne denir?

    YanıtlaSil
  10. ah ah, dışarı çıkabildiğimiz, ekmek yapınca bana verebildiğin zamanları özledim :)

    YanıtlaSil
  11. Şulem,
    Çıktığımızda söz o zaman. :)
    Hem tekrardan elim alışmışken "sonradan şişman olacağımız şeyler" de yaparım. Ne olacak ki! :))

    YanıtlaSil

Hoşgeldiniz!