Çarşamba, Ekim 31, 2007

ÇİKOLATA SOSLU ŞARAPTA ARMUT

Bu akşam yemeğe misafir var, neler yapacağıma karar vermeye çalışıyorum.

Kesin olan tatlı. Size tarifini vereyim, yaptığımda fotoğrafını da koyacağım.


Şarapta Armut

Malzemesi:

2 su bardağı kırmızı şarap
1 su bardağı toz şeker
1 çubuk tarçın , 2-3 tane karanfil
2 kaşık portakal suyu , 1 limon kabuğu rendesi
4 adet armut

Yapılışı:

1-Armutlar soyulur ve bütün olarak bir tencereye konur.

2-Kırmızı şarap, toz şeker, tarçın, karanfil, limon kabuğu rendesi, portakal suyu katılarak armutlar hafif diri kalacak kadar pişirilir.

3-Armutlar servis tabağına alınır. Üzerine pişme suyu süzülerek ilave edilir, buzdolabında soğutulur.


Servis için Çukulata Sosu

Malzemesi:

100 gr. bitter çukulata
60 gr. tereyağ
1 yemek kaşığı bal
2 yemek kaşığı viski veya kanyak

Yapılışı:

1-Çukulata ve tereyağı kaynayan su dolu bir tencerenin içine yerleştirilen bir kapta eritilerek, karıştırılır.

2-Karışıma bal ve viski ya da kanyak eklenerek tekrara karıştırılır.

3-Servis tabağına alınan armutların üzerine çukulata sosu dökülerek , servis yapılır.











Başka başkaaa bir de patlıcanlı gül börek yaptım. Yazın Bozcaada'da sevgili evsahibemiz Ümit'ten öğrenmiştim.
O da yukarıda arz-ı endam ediyor. Arkasındaki artan yufkadan ve patlıcan sevmeyenlere hitap etmesi için sadece peynirle yapılmış olan küçük börek.














Sağ tarafta şimdi gördükleriniz ise, ekmeklerimiz.
İlki(soldan sağa), tarifi Neolitik Hanımdan alınmış olan nefis soğanlı ekmek, hemen yanıbaşındaki ise zeytinli ekmek.

Hımmm, doğrusu tam hayal ettiğim gibi oldular.
Tabii ki bu menünün bir kısmı. Tamamlanması için kağıtta pastırma, soya soslu zencefilli tavuk sote, salata (roka, beyaz lahana, marul olarak üç çeşit) diye saymam gerekiyor.
Oh sonunda listeyi ve yemekleri tamamladım.


24 yorum:

  1. hmm gnam gnam. cok guzel. ozellikle sarap viski ve armut kismina bayildim.
    sarap sek mi olmali yoksa tatli mi denemeli ne dersin.
    hatta minik armutlarla yapsan bööle kokteyl armutu gibi olur, olmaz mi?

    YanıtlaSil
  2. Çobancığım,

    Şarabı sek kullandım, zaten içine şeker konulduğu için tatlı şaraba gerek yok sanırım.
    üstüne pişme işleminden sonra şarabı çektirerek fazla suyu sos haline getirme işlemi var ki, nefis bir koku yayılıyor.:))

    Valla, yaz başında çıkan minik armutlarla senin önerin pekala denenebilir. Hatta, süper olur, diyebilirim.:)

    YanıtlaSil
  3. aneyy sunlara bak.
    ben de gelebilil miiiim

    YanıtlaSil
  4. Harika görünüyor hepsi de ama armutlar ve gülböreğine bayıldım. Birkaçgündür 'Ekmekçikız pek ekmek tarifi vermiyor. Adını değiştirse bari' diye düşünüyordum ciddi ciddi:))
    Selamlar,

    YanıtlaSil
  5. benim karsi apartmanda sana ve cocuklara cok benzeyen bir aile var. pencereden pencereye gulumsuyoruz birbirimize. gecenlerde ciddi ciddi "ya acaba ekmekcikiz mi bu?" dedim kendi kendime. Tamam onlar siz degilsiniz ama keşke olsaydin da gelip su zeytinli ekmekten basta olmak uzere hepsinden tatsaydim biraz biraz. aklim kaldi cok fena :)

    YanıtlaSil
  6. sarapta armut cok guzel gorunuyor. cok da karmasik degil, deneyebilirim yani. karanfil koymadan nasil olur sence ekmekcikiz? burada bulabilir miyim henuz bilmiyorum da..

    YanıtlaSil
  7. Çoban Hanım,
    Siz İstanbul'a gelin ben size ne mamalar yaparım, ohhooo!
    :))

    YanıtlaSil
  8. Ağzım köpük köpük, kudurmuş gibi fotolara bakıyorum. Nefis olmuşlar ekmekçikız, ellerine sağlık. Yiyenlere de afiyet olsun. Miso da bacaklarınıza sürünerek maaa, baaa diye gezsin.

    marruu

    YanıtlaSil
  9. Fatmacığım,
    Hemen şuracıkta zeytinli ekmeğin tarifini veriyorum, işte.:)

    Malzemesi:
    1 su bardagi su
    1/2 su bardağı süt
    3 tatlı kaşığı maya
    4 tatlı kaşığı toz şeker
    1 tatlı kaşığı tuz
    1/4 su bardağı zeytinyağı
    1 çorba kaşığı sirke
    4 su bardagi un
    1 su bardagi çekirdekleri çıkarılmış siyah zeytin

    1. Elde yoğuracaksanız süt ve su karışımına maya ve şekeri ekleyerek mayanın çalışıp, kabarması ilk iş.

    2. Daha sonra tuz, sirke, yağ ve un eklenip ele yapışmayan bir hamur yoğurulur. Hamurun iki katına çıkması için yaklasik 1 saat beklenir.
    (Ben bu aşamalar için ekmek makinemi kullandım.)

    3. Kabaran hamur merdane ile açılır, zeytinler içine yayılır ve hamur rulo halinde sarılır.

    4. Kat yeri alta gelecek şekilde, yağlanmış tepsiye veya pişirme kabına konularak, hamurun iki katına çıkması için yaklaşık 30-40 dakika beklenir.

    5. 200-220 derece ısıtılmış fırında yaklaşık 30-40 dakika pişirilir. Fırından ve kabından çıkarılınca, bir telin üstüne alınarak 1 saat kadar soğutulur. sonra dilimlenerek afiyetle yenir.
    :)

    YanıtlaSil
  10. Şuleciğim,

    Ankaralılara yaptığım teklif tabii ki İstanbullular için de geçerli.:)

    İsteyin, yapayım.

    Ne zaman?
    :)

    YanıtlaSil
  11. Müziciğim,

    Sahiden arada karanfil bulabilir misin, merak ettim.:)

    Karanfil ve tarçın tatlıya çok hafif bir lezzet vermişti, ama, hele üstüne çikolata sos yapılınca gerekmeyebilir mi? Evet, sanırım, idare eder.:)

    YanıtlaSil
  12. Miso Pisi,

    Bunu yazarken inan yüzüm kızarıyor, ama, sahiden çok lezzetli bir sofra idi.
    Misafirler "şef"i alkışladı!
    Yok canım abartıyorum, alkış filan olmadı da çok beğenildi.

    En önemlisi ne biliyor musun? Ben beğendim. Çünkü, kafamda kurduğum lezzetleri tıpatıp buldum.

    Evet, itiraf ettim, işte:
    Ben öyle manyak gibi kafamda yiyeceklerin neyle nasıl pişerse hangi lezzette olacağını kuruyorum.
    :)

    YanıtlaSil
  13. Ben bu menüden zeytinl ekmek, soğanlı ekmek ve o muhteşem tatlıdan tadabilmiş şanslı kul olarak alkışlamakla kalmıyor şapka çıkarıyorum.

    Kardeşkaya

    YanıtlaSil
  14. Kardeşim,
    Mersi, mersi...
    Sevgili yeğenimle açacağımız butik ekmekçinin spesyallerini belirliyoruz.
    Bütün çabamız, o.
    :))

    YanıtlaSil
  15. Bütün alacağım kiloların sorumluluğunu vererek patlıcanlı böreğin tarifini de rica ediyorum.

    YanıtlaSil
  16. Ekmekci Kiz, Guzel Kiz,
    Su patlican bireginin tarifini verir misin. Ben icine patates koyup vavurarak yaptim soganla ama bu yemek gibi olmus dediler evdekiler. Acil tarif lutfen...

    YanıtlaSil
  17. uffffff,muhteşem görünüyorlar ellerine sağlık. ben de patlıcana aç bir şahıs olarak,( bizim evde bir ben yediğim için üşenip kendime yapmıyorum da) şu patlıcanlı böreğe gözümü kararttım sanırım. yapacağım, yapmak istiyorum, yaparım:) tarif nasıldır? tatlılarla aram yoktur ama, armutlar da muhteşem görünüyor. ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  18. Kardeşkayamın Sevgili Arkadaşı,

    Emriniz olur, bunu ayrı bir post olaraktan yayınlayayım müsadenizle, çok istek aldı da.
    :)

    YanıtlaSil
  19. Yıldıznafcığım,

    İlk fırsatta ayrıntısını yazacağım, hemen malzemesini vereyim:
    1 kg patlıcan
    4 orta boy soğan
    6-7 tane çarliston biber
    4-5 orta boydan büyük domates
    1 kg yufka (4-5 yaprak)
    2-3 yumurta
    3 su bardağı süt
    Yeteri kadar zeytinyağı (İçini pişirirken kullanılacak)

    Eminim, senin yaptığın da güzel olmuştur, evdekiler naz yapmıştır, aldırma.
    :)

    YanıtlaSil
  20. su süt sirke ve yagi koyup ustune un seker tuz ve mayayi koyup ekmek makinasinda soole bi pisirsek, düt düt diyince zeytinleri koysak, olur di mi ekmekciimkizciim.
    ben bi kere makinede yapmistim da pek begenmemistim. sirke yeni geldi bana. acaba neden konuyo, sen bilirsin ben hic cikaramadim.
    olculer de makina icin ayni kalir herhalde di mi..
    bu arada bugun bamya yaparken aslinda benim elimin yemek yapmaya yatkin oldugunu ama her türlü sebzeyi cig sevdigim icin az pisirip yiyenleri gıcık ettiğimi farkettim. aslinda hekketen elim yatkin (zugurt coban)
    beceriririm, valla yaa.. aaa..

    YanıtlaSil
  21. Yahu Elektracığım,

    Canın patlıcan yemek isteyince haber var, ben çok severim. Güzel salata çeşitlerini bilirim. Yaparım, ben sana.:)

    YanıtlaSil
  22. Çobanım,

    Sobe! Burdaymışsın.:)

    Şekerim, düüt deyince zeytinleri koyabilirsin de, makineyi hamur yapma ayarına getirip, çıkan hamuru mutfak tezgahına yayıp, üstüne zeytinleri serip, şööyle kıvırıvermek ve de sonra bir kaba yerleştirip fırında pişirmek sonucunda, zeytinler ekmeğin daha çok ortasında kıvrım halinde durmaktalar.

    Hem neden olmasın, madem yaptın, yine olur.:)

    Lafı uzattım, sirke sorusunu boğuntuya getirir miyim diye.
    Cevap: Bilmiyorum.:(
    Bu sabah aklımdan biri sorsa nedeni ne diye, yandım diye geçirmiştim üstelik.:)
    Ama, öğreniciim ve de size söyliicim, merak buyurmayınız.

    Çiğ sebze pişirmeyi seven Çoban hanım'a saygılarımla.

    YanıtlaSil
  23. ekmekci kız,

    ekmekler süper gorunuyor, yalnız küçük bir düzeltme yapmak isterim. soğanlı ekmek tarifini ben portakalagaci.com sitesinden almis idim, sana kendi sitemde linkini verirken de bahsetmistim ama gözden kaçmış olacak. bir manada ben vesile oldum tarife ulasmana ama tarif portakalagaci'ndan alinmadir. telif konularinda pimpirikli bir kisiyim, bu yuzden yazmadan edemedim :)

    bugunku yorumlarda ekmek tarifiyle ilgili bir tesekkur vardı da, o vesileyle bu sayfaya baktıgımda fark ettim ki soğanlı ekmek tarifi neolitik hanım'ın olmak üzere, hemen durumu düzelteyim dedim.

    neolitik
    the pimpirik :)

    YanıtlaSil
  24. Neocuğum,

    Hassasiyetine teşekkür ederim.
    Dalgınlığıma gelmiş olmalı ki, bazen telaş nedeniyle, bazen dikkatsizlikten sık hata yapar oldum.

    :)

    YanıtlaSil

Hoşgeldiniz!