Çarşamba, Aralık 12, 2007
HAMSİYİ VERDİM FI FI FIRINA...
Sıcağı sıcağına yazmak istiyorum; çünkü, çok lezzetli oldu.
Hem tavasını yermiş gibi çıtır çıtır, hem arasındaki soğanın lezzetini almış, hem de kızartma kokusu ve zahmeti yok.
Üstelik de hamsi!
FIRINDA HAMSİ
Malzemesi:
* 1 kg hamsi (başları çıkarılmış ve içi ayıklanmış)
* 1/2 su bardağı mısır unu
* 1 orta boy kuru soğan
* 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
* Tuz
Yapılışı:
* Tezgahın üzerine mısır ununu yayın.
* Tepsinizi yağlayın.
* Soğanı yarım ay şeklinde doğrayın.
* Hamsileri açın, yüzlerini sırayla mısır ununa bulayın.
* Unun fazlasını silkerek, hamsilerin sırtı tepsiye gelecek şekilde bir sıra sık sık dizin.
* Tepsideki hamsilerin üstüne doğranmış soğanı yayın.
* Biraz tuz serpin.
* İkinci sıra hamsiyi bu defa sırtları üstte olacak şekilde dizin.
* Biraz tuz serpin.
* Fırını 200-220 dereceye getirin, yarım saat kadar pişirin.
Siz siz olun, fırında hamsinin yanında bol kırmızı soğanlı nar ekşili roka salatasını, çıtır taze ekmeği eksik etmeyin.
Üstüne de biraz tahin helvası ile ağzınızı tatlandırırsınız.
İşte size balıklı bir ziyafet.
Afiyet olsun.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
yahu gece gece mutfağa saldırıcam şimdi :) üstelik fırında yapılmış balık sevmem ben! illa kızarsın yağda isterim...hımmmcidden çıtır çıtır oluyo mu bu? :) Kızartmasının da kokusu beş gün çıkmıyo çünkü evden..
YanıtlaSilmmmhhhh, nefis görünüyor. ben de balık kokusundan nefret ettiğim için fırında yapmayı tercih ediyorum, hamsiyi de senin yaptığın gibi mısır unuyla fırına veriyorum. farklı olan hiç araya soğan koymamıştım, sulandırır diye düşündüğümden. bir de kılçıklarını ayıklamaya üşenirim. eline sağlık. kılçık konusundaki tavrımı sürdüreceğim ama, soğanı deneyeceğim:)
YanıtlaSilbir de alttaki yazını okudum, gitti mi hey heyler:) oluyor hakikaten böyle günler. önüme geleni tepsem arkamdakini de tepsem günleri. bir de secret bir bu durumda işliyor mu ne? üstüste geli geliveriyor. yalnız, ışıklı can yeleği olayını ilk kez duydum.vay beee, diyorum.
iyi geceler...
Elifcim,
YanıtlaSilCidden çıtır çıtır oldu.:)
Ben ise, kızartma balık pek sevmem; diyelim gümüş ve hamsi kızarabilir. Onları da evde kızartmam. Evde hep fırında yaparım. Dışarda ise, ızgarayı tercih ederim.
Bu tarifi dene, sanırım fırının yüksek ısıda olmasının ve mısır ununun marifetiyle çıtır ve lezzetli oldu.
Hem bu ara hamsi bol.
:)
Elektracım,
YanıtlaSilHey heyleri kovaladım.:) O gün epey canım sıkıldı, sabahın devamı da geldi, ama, sonunda gittiler.
Can yeleği kendinden ışık çakmıyor ki, zaten. Gerektiğinde çaksın diye yapılmış ve fakat bizim ahali onu gerekmeden çaktırabiliyor, anlaşılan. Gıırrr!
Yukarda Elif'e yazdığım gibi, balık böyle çok iyi sonuş verdi.
Haa, bu arada balığın ayıklanmasını ben yapmadım, balıkçı ayıklamıştı. Yoksa evde hamsiye cesaret edemezdim.
Benim niyetim lüfer almaktı. Kısmet hamsiye imiş.
:)
Ne guzel olmus! Elinize saglik.
YanıtlaSilPunto Amcada vardi bu hamsili pasta(?). Hamsi bulabilseydim muhakkak deneyecektim. Konserve bulabilirsem ne ala.Benim bulabildigim baliklar baska denizlerden.
Sisko ve yaglilar ve cogu donuk balik :)
Sahi mi?
YanıtlaSilBir bakayım Punto Bey'e.
B5ciğim,
Ben daha önce bunu tek sıra dizerek yapmıştım, bu haliyle daha lezzetli oldu, sanki.
Konservesinden olur mu, sulanır mı mesela, bilemeyeceğim. Belki, bir parça deneyip sonuca bakılabilir.
Merhaba ellerinize sağlık. Ben aslında hiç hamsi yemem. İzmir2de her çeşit balık bulmak mümkün ancak küçük balık alacaksak genelde sardalyayı tercih ederiz. Ve balığı genelde tavada severim. Ama sizin bu yemeğiniz iştah açıyor resmen özendirdi beni birhayli. Mutlaka deneyeceğim en kısa zamanda. Ben fırında yapınca genelde kağıtta levrek veya çipura balığı yaparım. O da nefis oluyor. hele deniz balığıysa... Sibel(cafecihan)
YanıtlaSilcok guzel gorunuyor! citir citirligi taa buradan belli. eline saglik ekmekcikiz.
YanıtlaSilasagidaki yazini simdi okudum. cok ozledim sabah sabah deniz otobusune binip kitalar asmayi. ama insanlar daha guleryuzlu, daha kibar ve medeni olsalar, o bombanin uzerinde oturan adam gibi olmasalar. insanin asabini bozabiliyorlar gercekten, var boyle de bir etki alanlari.
neyse, yukaridaki hamsi cok guzel gorunuyor:)
Immmm.. Hamsiii..
YanıtlaSilÇok güzel görünüyor, bayılırım hamsiye ben.. Ellerine sağlık.
Ama kılçıkları ayıklanıp satılmıyor di mi hamsi? Yoksa yapmak isterdim..
Sevgili Cici,
YanıtlaSilTeşekkür ederim.
Doğrusu, ben de İzmir'de yaşıyor olsaydım, sardalyayı tercih ederdim. Özellikle yaz sonunda yağlandığında ızgarası çok güzel oluyor, değil mi?
:)
Müzicim,
YanıtlaSilKeşke İstanbulDa olsan da sen de hamsi yiyebilmiş olsan.
Şimdi sizin oralarda iri ve soğuk balıklar ringa filan mı var? Balık yiyebiliyor musunuz?
:)
Şu medeni olma durumuna gelince; güya deniz otobüsü ahalisi biraz daha medenidir, eğitim düzeyleri yüksek olduğu varsayımına bakarak... Bu cevap o açıdan değerlendirildiğinde daha da vahim, sanki.
Taliscim,
YanıtlaSilBenim balık aldığım yerde, bir hiç ayıklanmamış hamsi vardı, onlar 2,5 YTL idi, bir benim aldığım başı çıkarılmış, içi ayıklanmış ama kılçığı duranlar vardı, onlar 4 YTL idi, bir de kılçığı da çıkarılmış olanlar vardı, onlar 5 YTL idi.
Seç, beğen, al!:))
Böyle çıtır çıtır olunca zaten yerken kılçık çıkarmaya gerek olmuyor ki...
Hem de fosforu daha çok, daha faydalı.:-)
Oofff of! Hamsi deme bana Ekmekci!!!! Buralarda hamsi yok. Bulsam da donmaktan lif lif dagiliyorlar. Deniz urunleri bol ama balikta is yok.
YanıtlaSilVe ben balik hastasiyim!!!!!!
Ve ben Turkiye'ye sadece yazin geliyorum ve balik az oluyor. :o(
Mahvettin beni, Zalim Kadin! :o(
Istedigin ekmegin tarifini tercume edip yazacagim da biraz isim var simdi.
www.elifsavas.com/blog
Elifciğim,
YanıtlaSilPeki hamsi demeyeyim sana. :))
Ama, şimdi ne dersem sana İstanbul balıklarını özletecek, çok fena.:(
Ekmek tarifi için şimdiden teşekkür ederim.
Hiç acelesi yok, elin elverince yazarsın, sağol.
:)
Sevgili Ekmekçi Kız, ben de hamsiyi çok severim ama mutfağın havalandırması iyi olmadığı için ızgara yaptığımda çok koku bırakıyor. Tavasını severim ama sağlıklı değil diye yapmamaya çalışıyorum. Sanki senin tarifinle bu iki problemin üstesinden gelip ağız tadıyla yiyebileceğim. Çok teşekkürler.
YanıtlaSilSevgiler
Sevgili Sem,
YanıtlaSilHoşgeldiniz,
Blogunuza bir göz attım, ilk fırsatta uzun kouyacağım.
Umarım, fırında hamsi yeterince kokusuz olur.:))