Pazar, Ocak 06, 2008
SANDVİÇ YAPMA GÜNÜ
Oğlum, okula giderken sabahın kör karanlığında yola çıkıyor.
O saatte kahvaltı yapmayı içi almıyor, bir lokma muz atıyor ağzına, servise yetişiyor. Öğlene kadar açlıktan bayılmaması için, uzun tenefüste yesin diye sandviç yapıyorum. Evde ekmek yapmaya başladığımdan beri sandviçleri ev ekmeğinden yapıyorum. Arada arkadaşlarına da tattırıyormuş, onlar da beğeniyormuş.
Böylece oğlum aç kalmadığı, üstelik sağlıklı beslendiği için memnun olmanın yanısıra, bir de beğenilen bir şeyler yapmanın keyfini sürüyorum.
Bugünlerde, sandviç ekmeği yapmaya başladım.
Oğlum, bu ekmeği günlük yediğimiz ekmekten daha çok seviyor.
Bu sabah, ilham geldi; sandviç ekmeği çeşitlemesi yaptım.
İşte size tarifi.
Sandviç Ekmeği
Malzemesi:
1 su bardagi süt
1/2 su bardağı su
2 tatlı kaşığı maya
4 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1/4 su bardağı zeytinyağı
2 çorba kaşığı sirke
1 tatlı kaşığı mahlep (istenirse)
5 su bardagi un (silme dolu olacak)
Üstüne sürmek için yumurta akı, susam ve/veya toz şeker
İçine koymak için 2cm lik küpler halinde kesilmiş dil peyniri ve/veya parça çukulata
Yapılışı:
1. Elde yoğuracaksanız süt ve su karışımına maya ve şekeri ekleyin. 15-20 dakikada maya çalışıp, kabarır.
2. Daha sonra tuz, sirke, yağ ve un eklenip ele yapışmayan bir hamur yoğurun. Hamuru ılık bir yere koyup, iki katına çıkması için yaklasik 1 saat bekleyin.
3. Ekmek makinası kullanacaksanız, önce sıvıları, sonra unu, şekeri, tuzu ve mayayı ekleyip, hamur yoğurma programında çalıştırın.
4. Kabaran hamurdan sandviçinizin olmasını istediğiniz büyüklükten biraz küçük parçalar alıp (kabaracak, unutmayın) yuvarlak veya oval şekiller verip, yağlı kağıt yaydığınız tepsiye kendisi büyüklüğünde aralıklar bırakarak sırayla yerleştirin.
Tepsiye dizmeden önce, içine malzeme koymak isterseniz o işlemi de yapmanız gerekiyor.
5. Üstlerine çırpılmış yumurta akı sürüp, içine peynir koyduysanız üstüne susam, çukulata koyduysanız esmer şeker serpip, hamurun iki katına çıkması için yaklaşık 30 dakika bekleyin.
5. 180 derece ısıtılmış fırında sandviçlerin üstü kızarana dek, yaklaşık 25-30 dakika pişirin. Fırından çıkarınca, sandviçleri tepsiden alıp bir telin üstünde ılınmaya bırakın.
Özellikle çukulatalı sandviç ekmeğinin tadının "anne sen yine kendini aştın" tezahüratlarıyla karşılandığını söylemeden geçemeyeceğim.
Fotoğrafta ön sıradakiler çukulatalı, arkadakiler peynirli olanlar.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
sandvic ekmekleri cok guzel gorunuyor. ben de evde ekmek yapmak icin makina almak istiyorum nicedir ama korkuyorum. duyuyorum ki ekmekler cok guzel oluyormus, bu yuzden surekli ekmek yemeye baslar da kilo alir miyiz diye cekiniyorum.
YanıtlaSil"ÇocuklarınaKahvaltıYaptırmadanEvdenÇıkartmayanİşkenceciAnne"grubundan olduğum için sevinç ve coşkuyla aldım tarifi Ekmekçikız sağolasın:)
YanıtlaSilBi ara buna bakarsın:)
YanıtlaSilhttp://biyonikkedi.blogspot.com/2007/11/sabahi-rencilere-kahvalti-tavsiyeleri.html
günaydııın:)
YanıtlaSilbir de mis gibi kokuyordur pişerken onlar. ben daha önce evinkedisinin desteğiyle ve yardımlarıyla ilk mayalı hamur denememi yaptım, o her şeyi doğru anlattı ama bende bir şeyler ters gitti ve tadı güzel ama yenmesi imkansız sertlikte bir pide yaptım. bu mayalama işi beni korkutuyor. korktuğum için de beceremiyorum. galiba ekmek makinesi ben gibiler için temiz çözüm:) bak bu şarkı da sana olsun, ben bunu yazarken çalıyordu.
http://www.youtube.com/watch?v=l8ypfeH88dY
iyi bir gün olsun bugün:)
Müziciğim,
YanıtlaSilEvde yapılmış ekmeklerimin tadına bakan herkesin ortak kaygısı bu kilo sorunsalı oldu, inan.
Ben, öyle bir sıkıntı yaşamadım. Çünkü, evde yapılmış ekmekler daha lezzetli olmanın yanısıra, daha doyurucu oluyor. Normalde iki dilim ekmekle doyuyorsan, evde yapılan ekmeğin bir dilimi doyuruyor ve daha tok tutuyor.
Belki, ilk heves sık sık ekmek yapıp denemek istenebilir; o vakit artan ekmeği dilimleyip buzluğa koyarak, gerektiğinde çıkarıp, ısıtarak bayatlamasın amaçlı fazla sarfiyatın önüne geçmek mümküm oluyor.
Eğer makina almaktan yine de çekiniyorsan, evde ekmek mayalayıp yapmak mümkün ve üstelik tam bir terapi, hararetle öneririm.
:))
ÇKYEÇBiyoanne:)),
YanıtlaSilTarifin işine yaradığına sevindim. Akşamüstü ikinci bir fasıl daha yaptım, bu tarif iyi tuttu, kısacası.
Linkini verdiğin yazıyı okudum; çok eğlenceliydi, çok güldüm.:)
Fakat, oğlum ne yapsa kahvaltı yapacak kadar erken kalkamaz, çünkü okul servisi 6:50'de geliyor.:(
O nedenle sandviçe devam!
Elektracığım,
YanıtlaSil"... bu mayalama işi beni korkutuyor. korktuğum için de beceremiyorum..." demişsin ya, bu dediğin genel olarak çok doğru bir ifade.
Ama merak etme, bir-iki sefer daha denersen becerirsin, ben de ilk seferlerde bozguna uğramıştım. Unun miktarını ölçtüğün ölçekten, fırının ısısına, havanın nemli oluşunun mayayı etkilemesine kadar, pek çok etken ekmeği tariften farklı bir sonuca götürüyor.
Ya da hiç uğraşma, ben yapayım sen tadına bak.:))
Eskiden ne çok dinlerdik, Georges Brassens'i... Nereden geldiyse aklına iyi olmuş. Sabah gülücüğü oldu, bana.:))
Acaba dana kadar bir kız evladı edinmek ilginizi çeker mi?
YanıtlaSilEvlatlık al beniiii.. ühühühüh..
Ooo! Talis süper olur!
YanıtlaSilGel evladım, gel!
:))
Bi sürü bi sürü film filan da konuşuruz. Ayrıca, yaptıklarımı bayılarak yiyecek bir yavrucuğum daha olur.
Daha ne isterim ki?
:)
ekmekci kız,
YanıtlaSilçikolatalı olanından deniycem, çok güzel geliyor kulağa :) ben acemi şansı mıdır nedir, maya konusunda pek güçlük çekmedim, bir kez olmadı, o da ağzı daha önceden açılmış bir mayadan kullanmış oldugumdan sanırım, onun dışında pufidik hamurlarım oldu hep.
elektracığım, denemekten vazgecme, insan o hamur kabardikca kendine sihirli güçler falan atfedecek kadar sevindirik oluyor :)
ya evet beni de manevi evladin/kardesin/komsun, iste anladin, birseyin olarak yanina al lutfen. su cikolatali ekmeklerde nasil aklım kaldi bilemezsin :)
YanıtlaSilNeocuğum,
YanıtlaSilÇikolatalı olanı için bir sır vereyim; Eti'nin bitter çukulatası müthiş yakıştı.:))
"...insan o hamur kabardikca kendine sihirli güçler falan atfedecek kadar sevindirik oluyor..." demişsin ya, tamamiyle haklısın. Çok doğru bir tanım.
İlk zamanlar ekmek yaparken, mayalanırken kabarmasından tut, fırında kabarmasına kadar an be an seyrederdim. Şimdi bile, sırıtık bir gülüşle hamura dokunuyorum ve seyrediyorum.
Deli miyim, neyim?
:-))
Şulecim,
YanıtlaSilHer türlü kontenjanımız müsaittir, buyrun bekleriz.:))
Ayrıca, bir organize olabilirsek, sadece Elektra'ya değil, size de (bütün manevi evlat ve kardeşlere:)) ekmek yaparım, nedir ki?
:)
Böyle şeyleri hiç yapamıyorum güzel. İştah geldi şimdi bana, bugün geçmiş fiyaskolarıma sünger çekip yendien deneyeceğim :D
YanıtlaSilBanu, hoşgeldin!
YanıtlaSilSen Simon'da mesajlarını okuduğum Banu'sun!:)
Sen yeniden ekmek yapmayı dene, ben de yazılarını okuyayım.:))
Ah evet. Bense Ekmekçikız'ı Simon, Jazetta, Peri ve İnikas sayfalarından tanıyordum ;)
YanıtlaSilDaha yapamadım ekmeklerimi. Ama azmettim, bu sefer olucak :)
Doğru, doğru! Oralardan da...:))
YanıtlaSilMayanın kabarmasını sakin sakin beklemeni ve hamurun kıvamını elinde yumuşacık hissetmeni öneririm.
:)
:) tammammm. oldu. şeytanın bacağını kırdım mı ne :P
YanıtlaSilHarikaa!
YanıtlaSilTebrikler!
:))
Merhaba..
YanıtlaSilBir kere bloğun ismi masal gibi..
okumaya başlayınca bu kış günü kendimi fırın yakınlarında bir cafe de oturuyormuşum gibi hissettim.
Son günlerde ekmek yapımlarına merak saldım.Bu yaştan sonra neyimeyse...
Bu yüzden gizli bir hazine buldum gibi ...
Sağolasın biyo...
Sevgiler bırakıyorum ekmekçi kız....
TüTü
Tütücüm ne demek.
YanıtlaSilPardon ekmekçikız az bi çekiliverir misin nütven?Arkadaş bana sataşmış,cevap hakkım doğdu:)
Ekmekçi kız hakikaten masal ismi gibi değil mi Tütücüm?
Kibritçi kız gibi.
Adını her okuduğumda küçük ev dizisindeki o çok hoş basma elbiselerden giymiş,tahta klübesinde, başında ucu fisto dantelli beyaz başlığı,önünde aynı model önlüğü ile odun ateşinde mis gibi pofuduk ekmekler yapan birisi geliyor.
Sanki hemen o mis ekmek kokusunu duyuverecek,şöminenin yanındaki mindere kendimi rahatça atıp, bi tahta maşrapa sütle ekmekçikızın ikram ettiği daha dumanı üstünde ekmeklerini yiyecek ve bacaklarıma sürtünen kedisini alıp karnını okşayacak gibiyim.
Off hayali bile kaslarımı rahatlattı,bi de gerçek olsa.
Sevgili Tülay,
YanıtlaSilBloguna bir çabuk gözattım, en kısa zamanda geçmişe doğru bir sondaj yapmayı tasarlıyorum.
Bu arada tarhana fikrine bayıldım, sabah değil ama, akşam içmeye.:)
Yine beklerim.
:)
Ah Biyo,
YanıtlaSilNe kadar tatlı anlatmışsın, masal gibi.:))
sen şimdi bunun resmini bile yapmışsındır.:)
Aslında sen şu sandviçleri yapmakla uğraşmasan da ben size yapsam, siz de yeseniz. Siz diyorum, çünkü başka ilgilenenler de var, biliyorum.
Uygun bir gün belirleyelim, olur mu?
:)
Tek kelime ile nefis gorunuyor. Tarifi bir sonraki kahvalti davetim icin sakladim:)Ellerine saglik.
YanıtlaSilMademoiselle!
YanıtlaSilUmarım, keyifli bir kahvaltının lezzetli bir parçası olurlar.
Afiyet olsun.
:))
Dışarıdaki katkı madeli ekmekleri yemediğimden ama sandviç ekmeği gibi ekmek yapamadığımdan uzun süredir bu rtarifi arıyordum...Çok teşekkür ederim...Tarife beyaz un dışında tam buğday veya çavdar eklesek de olur mu ? Bunu sormamdaki sebep beyaz unu tercih etmemem veya minimize etmeye çalışmam...
YanıtlaSilKilo konusunda yazılanlarla ilgili de sana katılıyorum...Ben de dilimleyip buzluğa atıyorum...her gün için 2 dilim çıkarıyorum falan, böylece çok yemiyor insan ama içinde ne olduğunu bildiğimn bir ekmeği yemenin hazzını duyuyor :)
Site harike çok beğendim ;)
Sinderalla hoşgeldiniz! :)
YanıtlaSilNasıl da eski bir yazıyla bulmuşsunuz beni, çok hoş.
Diyet listelerinizi gördüm, başarılı olacaksınız, gayretiniz daim olsun.
Umarım, ekmek yapmakla ilgili diğer yazılar ve sebze yemekleri yazıları da işinize yarar.
Sevgiler.
:)