Perşembe, Haziran 04, 2009
İSTANBUL'DA KATIRTIRNAĞI ZAMANI
Şu sıralar onların devri, İstanbul'da.
Delirmiş açmışlar, mis gibi kokuyorlar.
İpnotize edercesine çekici sarı renkleriyle gözünüzü alıyorlar.
Boğaz sırtları, tenhalarda buldukları yamaçlar onlarla coştu, heyecanlandı.
Katırtırnağının (spartium junceum/snanish broom) bilinen diğer yerel adı "poruk" imiş.
Latince isimleri, benzerleri, alt dalları konusunda çok net ve doğru bilgi bulamadım. Bir yerde baklagiller familyasındandır denmiş, bütün kaynaklar onu kopye etmiş gibi duruyor. En iyisi sizi yabancı kaynağa göndereyim.
Yerli kaynaktaki bilgi şu:
"Poruk/Cytisus scoparius, ülkemizde maki elemanları arasına doğal olarak yetişen, herdemyeşil çalılardır.
Çok dayanıklı dalları vardır. Kumulların tesbitinde, akarsu kenarlarının tutulmasında ve yamaçların tahkiminde uzun, kazık köklü olmaları sebebiyle çok başarılı olurlar. Azot tutan kök yumruları ile toprağı zenginleştirirler. Pek çok renkte çeşitleri vardır.
Ülkemizin doğal türleri olan Adi Sarı Salkım ve Dağ Sarısalkımı (Cytisus laburnum ve Cytisus alpinus) fidanlıklarda bol miktarda bulunmakta ve düzenlemelerde sıkça kullanılmaktadır.
Adi Sarısalkım mayıs ayında açan ve aşağıya doğru sarkan sarı çiçekleri ile dikkat çekicidir."
Kaynak:
Dr. Gürkan CEYLAN
Dış Mekan Süs Bitkileri ve Peyzajda Kullanımları
Flora Yayınları
Az yazılı bir posttu, başlangıçta.
Sonra, "neden katırtırnağı?" diye sordu Neslihan. Arar tararken, ekolojik bilgi eklenmiş oldu, işte.
İşe yarar veya değil, en iyisi yoldan geçerken seyretmek, burnunuza değiveren kokusuyla mest olmak, keyfini sürmek.
Kimin tırnağıymış, nedenmiş? Ee, n'apalım, bilmesek de olur!
.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Miss :))
YanıtlaSilHem de nasıl!
YanıtlaSil:)))
yav böyle bir güzelliğin adı niye katırtırnağı:-)
YanıtlaSilBilemedim Neslihancığım.
YanıtlaSilAradım ve ne yazık ki bulamadım.
Artık, bir bilen varsa buraya uğramasını ummaktan başka yol yok.
:))