Bu sene böyle oldu; her mevsim bir kez pazara çıkıyoruz, oğlumla.
İlk seferindeki ganimetimiz, Urfa'nın pırçiklisi olmuştu; kış başlamıştı, tam mevsimiydi. Ne yapacağımı bilememiştim önce, sonra nefis bir salata yapmıştım.
İkinci defa pazara yolumuz düştüğünde, Datça bademi bulmuştuk. Mevsimlerden bahardı bahar olmasına da önceki senenin kavrulmuş, tuzlu bademiydi bu, incecik kabuklu. Elinizle hafifçe bastırıp kabuğunu açıp, bir güzel çıtır çıtır yemelik.
Yaz mevsimi pazarının armağanı ise, pembe domates oldu.
İki sene önce Bozcaada'da yediğimizden beri aklımda olan, bir türlü rastlayıp bulamadığım, incecik kabuklu güzelim domatesler.
Fakat, pazara gidip de satıcıların oyununa gelmemek mümkün mü?
Gördüğünüz gibi, olmamış domatesleri, bir güzel kesekağıdına dolduruvermiş, kaşla göz arasında.
Gerçi, bu olmamış domates durumu tek başına satıcının suçu sayılmaz.
Pembe domatesler öyle ince kabuklu ve öyle sulular ki, tamamen olgunlaşsalar, pazara getirilip, satılmaya dayanamayacakları kesin, nerdeyse.
Olsun varsın.
Tersini çevirip, bir-iki gün bekletince işte size, mis gibi, sulu, olgun pembe domatesler.
Burada, balkonda pembe domates yetiştiren gönüllülerin blogu var.
Bir tıklayıp bakın, nasıl da emekli, zahmetli bir uğraşı içindeler ve nasıl da beklemeye değer bir sonuç alıyorlar.
.
Ya Ekmekçi sorma canım, zavallı kocamın günlerdir iki domatesin gözüne bakmaktan gözleri pörtledi. Ay ne zor şeymiş balkonda, saksıda yetiştirmek. Antalyalardan taşıdı geldi Ankaraya,, günde 20 saat kesintisiz hizmet veriyor 2 şımarık domatese, inatla ceviz boyunda ve yemyeşil bekliyorlar. Ne diyeyim sabrın sonu selametmiş.
YanıtlaSilBu arada bahsettiğin ince kabuklu bademlerden bir bahçe yaptık emekli olunca Antalya'nın yakın bir kasabasında, hevesle büyümelerini bekliyoruz.
Sevgiler...
ben de yediiiim, ben de yediiiim:)))
YanıtlaSilDomatesleri görünce aklıma arazim geldi.Ohhh özgür olmanın baş unsuru sanki bu gibi geliyor bana.Bir toprak parçasına sahip olmak..
YanıtlaSilBelirtmeliyim:Efendim fazla geveze gelebilirim fakat sanal olmayan hayatta fazla konuşkan değilimdir.Zannımca beynim geveze ve sizin canınızı sıkanda bu durumda o oluyor(ben kat'a suçsuzum)..Bir arazim var.Telle çevirdik,elektrik alındı,artezyen kuyumuzu açtık.Geçen hafta bir konteyneri(iki odalı mutfak ve tuvaleti içinde olan küçük evi şantiye evini) içine vinçle kondurduk.mevsim geçtiği için şu an hazır(ufaktefek eksikleri bu Ağustos içinde gidip yapacağım)..
....
Tekrar domateslere döneyim.Mevsim geçtiği için gelecek yıla kaldı ancak domates dikeceğim.Gelecek yılın domatesleri şimdiden hazır anlayacağınız.Gerçi daha çok dikeceğim şey var.Mesela öncelik kış sezonu bitkilerinde.Ve ağaç olmazsa olmaz.Fazla ilaçlanır şeyler istemiyorum,toprağın kirlenmesine gönlüm razı değil çünkü.dut(kırmızı-beyaz),erik ıhlamur,incir,vişne,fıstık çamı,bir miktar bulabilirsem kivi(araştıracağım),kayısı..Sebze kış içinde dikilecek baakla(zeytnyağlısı hımmm),ıspanak...vesair.Ayrıca köye yakın bu arazime yakın yazlık var bizim ve bahçesinde birçok ağaç(erik,fıstık çamı,armut,elma,mor-dut,ayva,kayısı,vişne,kiraz,ıhlamur,cennet elması,vişne,kiraz,şeftali,manolya,vs),biberiye,ahududu,çilek bulunmakta.Yazlığın bahçesi ev hariç 300 metrekare..yeni araziye geçmek bu açıdan iyi olacak.Bir fotoğraf makinası edindim,çekmesini bilmiyorum ama öğreneceğim(dijital olduğu için bilmiyorum,klasik fotoğraf makinalarını bilirim)..Bakalım hayırlısı zaman ve hayat ne gösterecek.ölmez sağ kalır ve biraz ömrüm vefa ederse bu araz
yi yemyeşil bir cennete çevirmek düşüncem..Allah bana güç ve kuvvet versin diliyorum.Sevgiler,selamlar
Oh bu arada balkonda domates vesair yetiştirmek isteyene bir tavsiyem var.İnşaşatçılıkta kullanılan bir malzame vardır ismi perlit.Bu malzeme çuvalla satılır(çimento torbası gibi).Saksıda yetiştirmek istediğiniz bitkiyi bu malzemeyi kullanarak daha çabu verim verir ve daha iyi mahsul alır duruma getirebilirsiniz.Perlit doğal bir malzemedir(Türkiye"de bu malzemenin rezervi dünya rezervlerinin %80'idir.Bu açıdan şanslıyız.İnşaatlarda ısı izalasyonunda kullanılır.Küçük mozaik çakıllı görünümlü benzer beyaz bir malzemedir.)Perlit yazarak internetten araştırabilirsiniz.Toprak yerine saksıya bu malzemeyi koyacaksınız.Veya toprağın üstüne 3- santim kalınlığında yayacaksınız.Tam uygulamasını internetten bakın derim..Volkanik esaslı olduğu için bir bitki için gereken bütün mineralleri doğal olarak bünyesinde barındırmaktadır.Gübrenin vereceği birçok sıkıntıdan sizleri kurtarabilir ve çok çok daha etkindir.
YanıtlaSilSeneye ben de yapacağım balkonda domates işini zira biıktım pazarcıların beni kazıklamasından. Nasıl yapıyorlarsa kaşla göz arasında olmamış domatları atıyorlar kese kağıdına...Yoksa annemi arasam da Altınoluk pazarından pembe domates mi istesem? Gelir mi ki? Bilemedim...
YanıtlaSilLeylak Hocam,
YanıtlaSilAman ne güzel!
Balkonda domates, badem ağacı bahçesi...
Keyfiniz bol olsun.:))
Evet, balkonda domates yetiştirmek -özellikle de pembe olanları- çok zor anladığım, bloglarını izliyorum da oradan biliyorum.
Olgunlaşmaları çok sürmez sanırım, hava Ağustos sıcağı atağında...
:))
Elektra Hocam,
YanıtlaSilGördüm yazınızı, gördüm!
Afiyet olsun, efendim.
:)))
Zafer Bey,
YanıtlaSilNe diyeyim ki size?
Hiç söz bırakmıyorsunuz, bize.
Ancak, gerçek hayatta suskun olanların sanal/yazınsal konuşkanlıkları ve gerçek hayatta sözü bol olanların yazarken cimri davranmaları bir çeşit dilemma, sanırım. Birisi inceler belki bu konuyu. :)))
Neyse, gelelim bahçe işlerinize; anlattıklarınıza imrenmmek elde değil. Umarım, projelerinizi bir bir gerçekleştirirsiniz, çok zevkli bir uğraş. Üniversite tercih sıralamada veya puanımda az farklar olsaydı, belki de şimdi ziraat mühendisi olmuştum. Olmadı, şimdi burada bitki, çiçek böcek idare ediyorum, bendeniz.:)))
Haa, bir de şu "perlit"le ilgili bilgilere teşekkür ederim.
Sicilya'da da volkanik tüfleri bu amaçla kullandıklarını görmüştüm.
:)
Şenkuşcuğum,
YanıtlaSilSen domatese başla, ben nane maydanos yetiştireyim, salata yaparken ödünç alır veriririz.
Ne dersin?
:)))
Ekmekçikız'cım... baktın sıkıldın olgunlaştırıncaya kadar domates pilakisi yapıver iki dakkada :)) Hani şu piyazlık doğranmış soğan, 2parmak kalınlığında doğranmış yeşil biber, 2-3 diş sarımsak, 1 kahve fincanı pirinç, zeytinyağ, tuz ve şekerin harmanlanıp herşeyin çiğden pişirildiği muhteşem yaz yemeğinden... Yerken de kulaklarımı çınlat, pek severim kendilerini de :))) Hatta Perşembe günü ben de pazardan alayım azıcık fazlaca domates de ben de yapayım. Tam zamanı şimdi...
YanıtlaSilSevgiler :)))
Snderciğim,
YanıtlaSilBu tarifini verdiğin yemeği hiç yapmadım biliyor musun? Şimdi ilk fırsatta yapacağım. :))
Bu malzeme ile ancak domatesi yeşil olan bir başka zeytinyağlı yemiştim, zamanında. Pek güzeldi.
:)