Pazar, Şubat 19, 2012
TURP OTU ve KEREVİZ SAPI
Bir kucak ot geldi demiştim ya, demetlerden biri turp otu.
Tarifi çok kolay: Haşlayın. Zeytinyağı, sarmısak, limon dökün. Sonra? Afiyet olsun!
Kerevizin kökünü yemeğe alışkınız biz. Egeliler, sadece kökünü değil, henüz kök tutmamışken saplarını ve yaprağını da yemek yapıyor (muş).
Ben de yaptım. Kökleri -ceviz kadardı- sebze çorbasına eklendiler, saplarında yukarda gördüğünüz zeytinyağlı yemek oldular. Yapraklarını haşladım, daha sonra yapacağım sebze çorbalarına tat versin diye blenderdan çektim, kavanozda buzluğa kaldırdım.
Kereviz sapı yemeğinde üç-beş yeşil soğan, yarım rende ayva, bir kaşık pirinç, iki kaşık zeytinyağı ve doğranmış kereviz sapları var. Hepsi hepsi on dakikada pişiverdler.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Harika olmuş ellerine sağlık. Bir Ege'li olarak -İzmir'liyim- ot benim için etten daha evladır. Pancar saplarını, yapraklarını da salata yaparım ben.
YanıtlaSilEkmekçim,
YanıtlaSilMadem kerevizin yapraklarını ele geçirme imkanın var bu salatayı dene, müthiş olur. Yaprakları doğrayıp tuzla ovuyorsun. Sonra üstüne z.yağı, limon suyu, 1-2 diş ezilmiş sarmısak ve pul biberle sos yapıp döküyorsun. Domates de doğrayabilirsin üstüne. Yarım saat bekledikten sonra ye ve gör lezzeti.
Saplara gelince terbiyeli yemeği de çok güzel olur. Etli yapabileceğin gibi (ki klasik tarif kemikli, biraz yağlı etledir ama tavuk bile olabilir)etsiz de olabilir. Az salçalı normal yemek gibi pişirip ineceğine yakın yumurta ve limon terbiyesi ekliyorsun, yemeyip yanında yatıyorsun:))
Lakin senin bu yaptığını da ben deneyeceğim, Antalya yapraklı kereviz cennetidir çünkü...
Ege ot demektir şekerim :) Bir Sıdıka daha yapıp hep birlikte "ot tabağı"na gömülsek mi tez zamanda, ne dersin?
YanıtlaSilRenk süper, tam olması gerektiği gibi! (Su fokur fokur kaynamadan otu atıyorlar bazen o zaman nefti yeşile dönüyor tabi, ki bu makbul değil.)
YanıtlaSilBu arada istemediğiniz kadar ot gönderebilirim, pazarları toplamaya çıkıyorum :)
Mavi Baloncuğum,
YanıtlaSilBir defasında ben de pancar saplarını soğan ve az pirinçle yemek yapmıştım. :)
Leylakcığım,
YanıtlaSilSenin terbiyeli kereviz sapı yaptığın gibi, annem pırasa çorbası yapar. Bazen nohut da ekler.
Pek lezzetli olur.
Tarifin aklımda, gelecek defa istediğimde deneyeceğim.
:))
Şulem,
YanıtlaSilHay aklınla bin yaşa!
Organizasyon çalışmalarını başlattım.
Azz sonna!
:))
Özlemaki,
YanıtlaSilO kadar çok suya otu atıp öldürmek yerine, ot yememek daha iyi sanki, verilen emeğe yazık.
Çok az suyuda ya da buharda azıcık haşlıyorum. Lezzeti içinde kalıyor.
Valla bu ot teklifi çok cazip, değerlendirmeli. Ne var ki, henüz pişirme konusunda acemiyim, yanında tarif de ister! :))
tamam tarifleri eklerim yanına :)
YanıtlaSilher pazar 1 çuvalla kendimi sınırlandırmakta zorlanıyorum. Semt ismi söylersen hemen o şubeye kargolarım.
Özlemciğim,
YanıtlaSilMail gönderdim sana. :))
ok :)
YanıtlaSilegeli olmak ne güzel ah ne güzel :)
YanıtlaSilçavdar teyzem, lütfen posta kutusuna bakınız.