Pazar, Şubat 19, 2012

TURP OTU ve KEREVİZ SAPI


Bir kucak ot geldi demiştim ya, demetlerden biri turp otu.
Tarifi çok kolay: Haşlayın. Zeytinyağı, sarmısak, limon dökün. Sonra? Afiyet olsun!


Kerevizin kökünü yemeğe alışkınız biz. Egeliler, sadece kökünü değil, henüz kök tutmamışken saplarını ve yaprağını da yemek yapıyor (muş).
Ben de yaptım. Kökleri -ceviz kadardı- sebze çorbasına eklendiler, saplarında yukarda gördüğünüz zeytinyağlı yemek oldular. Yapraklarını haşladım, daha sonra yapacağım sebze çorbalarına tat versin diye blenderdan çektim, kavanozda buzluğa kaldırdım.
Kereviz sapı yemeğinde üç-beş yeşil soğan, yarım rende ayva, bir kaşık pirinç, iki kaşık zeytinyağı ve doğranmış kereviz sapları var. Hepsi hepsi on dakikada pişiverdler.

12 yorum:

  1. Harika olmuş ellerine sağlık. Bir Ege'li olarak -İzmir'liyim- ot benim için etten daha evladır. Pancar saplarını, yapraklarını da salata yaparım ben.

    YanıtlaSil
  2. Ekmekçim,
    Madem kerevizin yapraklarını ele geçirme imkanın var bu salatayı dene, müthiş olur. Yaprakları doğrayıp tuzla ovuyorsun. Sonra üstüne z.yağı, limon suyu, 1-2 diş ezilmiş sarmısak ve pul biberle sos yapıp döküyorsun. Domates de doğrayabilirsin üstüne. Yarım saat bekledikten sonra ye ve gör lezzeti.

    Saplara gelince terbiyeli yemeği de çok güzel olur. Etli yapabileceğin gibi (ki klasik tarif kemikli, biraz yağlı etledir ama tavuk bile olabilir)etsiz de olabilir. Az salçalı normal yemek gibi pişirip ineceğine yakın yumurta ve limon terbiyesi ekliyorsun, yemeyip yanında yatıyorsun:))

    Lakin senin bu yaptığını da ben deneyeceğim, Antalya yapraklı kereviz cennetidir çünkü...

    YanıtlaSil
  3. Ege ot demektir şekerim :) Bir Sıdıka daha yapıp hep birlikte "ot tabağı"na gömülsek mi tez zamanda, ne dersin?

    YanıtlaSil
  4. Renk süper, tam olması gerektiği gibi! (Su fokur fokur kaynamadan otu atıyorlar bazen o zaman nefti yeşile dönüyor tabi, ki bu makbul değil.)
    Bu arada istemediğiniz kadar ot gönderebilirim, pazarları toplamaya çıkıyorum :)

    YanıtlaSil
  5. Mavi Baloncuğum,
    Bir defasında ben de pancar saplarını soğan ve az pirinçle yemek yapmıştım. :)

    YanıtlaSil
  6. Leylakcığım,
    Senin terbiyeli kereviz sapı yaptığın gibi, annem pırasa çorbası yapar. Bazen nohut da ekler.
    Pek lezzetli olur.
    Tarifin aklımda, gelecek defa istediğimde deneyeceğim.
    :))

    YanıtlaSil
  7. Şulem,
    Hay aklınla bin yaşa!
    Organizasyon çalışmalarını başlattım.
    Azz sonna!
    :))

    YanıtlaSil
  8. Özlemaki,
    O kadar çok suya otu atıp öldürmek yerine, ot yememek daha iyi sanki, verilen emeğe yazık.
    Çok az suyuda ya da buharda azıcık haşlıyorum. Lezzeti içinde kalıyor.
    Valla bu ot teklifi çok cazip, değerlendirmeli. Ne var ki, henüz pişirme konusunda acemiyim, yanında tarif de ister! :))

    YanıtlaSil
  9. tamam tarifleri eklerim yanına :)
    her pazar 1 çuvalla kendimi sınırlandırmakta zorlanıyorum. Semt ismi söylersen hemen o şubeye kargolarım.

    YanıtlaSil
  10. Özlemciğim,
    Mail gönderdim sana. :))

    YanıtlaSil
  11. egeli olmak ne güzel ah ne güzel :)

    çavdar teyzem, lütfen posta kutusuna bakınız.

    YanıtlaSil

Hoşgeldiniz!