Cumartesi, Şubat 18, 2012

EBEGÜMECİ YEMEĞİ

İpek Hanım'ın Çiftliği'nin haftalık listesine bakarken birisi beni izlemiş olsaydı, gözlerimin ışıldadığını görürdü. "İşte, ebegümeci var bu hafta!" Sipariş verdim hemen.
Portakallar, mandalinalar, elmalarla birlikte, bir kucak çeşit çeşit ot da geldi.
"Hımm, ebegümeci bu kadar uzuyor muymuş, bunlar benim sağda solda parkta gördüklerimden hayli boylu!"

Pınar Hanım'a acele tarafından bir mail gönderdim ve sordum; sapları da yemeğe konulur mu acaba?
Cevap geldi hemen. "Nazik olanlarını koyabilirsiniz, kalınlarını koymayın. Bir de sade pişirmeyin, sümüklenir. Pirinç, kıyma, soğan koyabilirsiniz."
Niyetim, Zencefil'de rastladıkça yediğim gibi az pirinç, ince yuvarlak dilimlenmiş havuç ve nar ekşisiyle pişirmekti zaten. Ancak, Pınar Hanım'ın "sümüklenir" demesi iyi oldu, yoksa ayıklar ve yıkarken hissettiğim yapışkanlık anlamsız gelecekti.

Onun önerdikleri ve benim niyetimle bir karma yaptım. Yeşil soğanı az zeytinyağında çevirirken, bir kırmızı biber ve bir havucu da doğradım, ekledim. İki yemek kaşığı kıyma ve iki yemek kaşığı pirinç de tencereye girdi. Ardından biraz domates salçası ve biraz nar ekşisi ekledim, pirinçleri yumuşatacak kadar da su...
Beş on dakika sonra yıkanmış, ayıklanmış ve iri yaprakları doğranmış ebegümecini ekledim. Çabucak pişti, ıspanak pişer gibi. Lezzetine gelince, ıspanaktan çok farklı.
Denemelisiniz.


Yanına şöyle iki kaşık taze yoğurtla, pek güzel oluyor. Afiyet olsun.

18 yorum:

  1. Pirinç yerine bulgur ya da haşlanmış aşurelik buğday eklersende çok güzel oluyor, demedi deme:))

    YanıtlaSil
  2. ben sebze yıyemıyorum yaa uff yıyenlerı gorunce ozenıyorum ama yok bunyem almıo

    YanıtlaSil
  3. Ben ebegümeci vb otlardan börek yaptım. Sayılır mı? :)

    http://benyazarsamolur.blogspot.com/2012/02/birtakm-otlar-ve-borek.html

    YanıtlaSil
  4. iyi de böyle de olmaz ki, böyle yapılmaz ki ben nerelerden bulayım şimdi ebegümecini:(

    YanıtlaSil
  5. mmm... miss miss.
    bayılırımm..
    afiyet bal olsun size..
    mutlu pazarlar..
    :)
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  6. Ebegümeci -Giritçesi 'moloha'- mideye şifadır. Geleneksel tarife göre soğan yerine sarmısakla pişirilir ve en son aşamada 1 kaşık sirke ve un terbiyesi ilave edilir. Yaz aylarında yanınızda sinek kovucu yoksa, etraftan toplayıp vücudunuza sürebilirsiniz. Sivrisinekleri uzaklaştıracaktır. Öte yandan gözlemelere çok yakışır, çorbası nefistir.
    Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  7. Leylakcığım,
    Haftaya dediğin usullerden biriyle pişireyim. :))

    YanıtlaSil
  8. Sevgili Biricitcones,
    Bana çok tuhaf gelse de, sebze yiyemeyenler olduğunu biliyorum. Demek siz de onlardan birisiniz.
    :(

    YanıtlaSil
  9. Sevgili Bir Kadın,
    Sayılır sayılır!
    Pek güzel görünüyor börekleriniz.
    :)

    YanıtlaSil
  10. Gugukcuğum,
    Sizin oarada bahar otlarının çıkmasına var daha, önce kar kalkacak. :)
    Ebegümeci ısmarlamak istersen, adres burada:
    http://www.ipekhanim.com/ipek_hanim_ciftligi/iletisim_%26_siparis.html

    YanıtlaSil
  11. Bir tutam kekik,
    Teşekkürler. :)
    Umarım, sizin pazar gününüz de lezzetli geçmiştir.
    :)

    YanıtlaSil
  12. Özlemaki,
    Bakın bu tarifi hiç bilmiyordum, onu da denemeli.
    Kesin! :))

    YanıtlaSil
  13. Bir Giritli olarak kesinlikle tavsiye ederim :)

    YanıtlaSil
  14. Sizler birer ot bilgesisiniz!
    :))

    YanıtlaSil
  15. EKMEKCİKIZ doğru söylüyor ! Kesinlikle bu :)

    YanıtlaSil
  16. :))
    Teşekkürler ebegümeci. :)

    YanıtlaSil

Hoşgeldiniz!