Dün, biryerlerde bambaşka bir şey satın alırken Lindt çikolatalarının satıldığı bir stand gördüm.
Hay, görmez olaydım.
İçlerinden biri dünden beri aklımdan çıkmıyor; chile biberli çikolata!
Meksika mutfağının iki demirbaşı birarada. Nasıl olur acaba?
Şaşkınlığıma denk geldi ya da pintiliğime, almadım.
Ne denir?
Tam da bunun üstüne bugün markette Madame Figaro dergisinin Şubat sayısının eki olarak, "Çikolata - Aşkın Tarifleri" başlıklı bir kitapcık görünce, artık bunu aldım.
Şubat'da "sevgililer günü" gazlaması var ya, şimdiden promosyonlar başlamış.
Konumuz bu değil. Onu, günü gelince mütalaa ederiz.
Bu kitapcıkta, çikolatanın tarihi, yapımı, çeşitli çikolatalı ürünler filan var. Tam bana göre, bir süre başucu kitabım bu olacak artık.
Tariflerden üçü, sıcak çukulata.
Biri Brezilya usulü; vanilyalı, tarçınlı ve kahveli, diğeri Viyana usulü; sütlü ve tatlı kremalı, üçüncüsü ise Meksika usulü; çuşka biberli, sütlü ve ballı.
Bu biberli tarifi ilk fırsatta deneyeceğim.
Yoksa acaba, yarın gidip, benim gibi akl-ı evvel bir meraklı alıp bitirmeden şu acı biberli Lindt çukulatasını alsam da, kısa yoldan sonuca ulaşsam mı?
İşin komik tarafı aradığım çukulatayı Lindt'in sitesinde bulamadım.
Örnek olarak bununla yetineceğiz, şimdilik.
Burayı tıklayın, bu konuyla kafayı bozan başkaları da olduğunu görün.
Lindt'inkini ben de bir kere gördüm şimdi hatırlamadığım bir yerde. Bilmediğim başka markalarınkini arada bir görüyorum ama açıkçası çok acaip geliyor bana bu iki tadın birleşimi. Nasıl yiyorlar bunu diye düşünüyorum hep:)
YanıtlaSilBiberlisini İsviçre sayfalarında buldum. Bir de cherry chili diye birşey varmış, şurada iştah açıcı bir şekilde anlatıyor (bu da bir çukulata bloguymuş bu arada).
tatlı sevmem, acıya bayılırım. ne yapsam ki?:) ilginç bir deneyim olur benim için herhalde. aşağıdaki çiçekler var ya, en sevdiklerimdir. kokuları beni sarhoş eder desem yalan olmaz. senin çiçeğin kolu da iyiymiş sevindim. kar duasına ben devam ediyorum. desteklerini bekliyorum:)))
YanıtlaSilsevgiler...
Nefis olur, nefis! Bir kere biberli cikolata nefis birsey, bir de aslinda Meksika mutfaginda, cikolata mole denilen birsey var. Acaip birsey. Hindi ve tavuk icin kullaniliyor.\
YanıtlaSilwww.elifsavas.com/blog
ben de mole'den bahsedecektim ama elif yazmis zaten. meksikali bir arkadas bizim icin bir yemek hazirlamisti. sevecegimi hic dusunmezdim ama bayildim, degisik bir bagimlilik yaratiyor. biberli cikolatayi ise tek basina pek begenmemistim. denedigim hangi markaydi hatirlamiyorum ama lindt'tir buyuk ihtimal. bu arada kizinin kolunu simdi okudum, cok gecmis olsun. ve de ne tatliymis kizin:)
YanıtlaSilmutlaka denemelisin ekmekcikizcigim, -ben denemedim- ama nasil birseymis senden ogrenelim ;)
YanıtlaSilAmanin! Nerede bulabilirim acaba ben bu mereti?
YanıtlaSilho ho. çok güldüm. çikolata yapma kursu var bu ara kafamda. gitsem mi gitmesem mi derken senin bu yazın...
YanıtlaSilbir de benzer bir acı biberli çikolata, magnumun da var. benim damak zevkime çok uymadı ama sen yine de dene istersen...
Simon,
YanıtlaSilAraştırmacı blogcu desteğin için teşekkür ederim. Çikolata blogu çok yarayışlı.:)
İki zıt tadın bileşimi, bende önce merak uyandırıyor.
Tadıp beğenmeyebilirim, ama, denemem lazım.
:)
Elektra,
YanıtlaSilKar dileği bu defa tutmadı, ne yazık ki.:(
Yine de mevsim devam ediyor, henüz vakit var. Hem, belediyemiz, bulutlara yirmibilmemkaçtane mi ne, bomba-fişek birşeyler atmış. Bir bakarsın, havalar soğuk giderken onlar kar olur, dökülür.
:)
Elif, sen nefis dediğine göre cesaretim arttı, seveceğim bu tadı.:)
YanıtlaSilBir ara şu çikolata mole ile ilgili bir denemeni paylaşırsın, belki.
Rönesans balığı tarifi harika, idi.
:)
Müzicim,
YanıtlaSilTeşekkür ederim.:)
Yaş ne kadar genç olursa, kırık o kadar çabuk iyileşiyor neyse ki.
Biber ve çikolata, üçüncü bir tadla birleşince daha çarpıcı bir sonuç oluyor demek ki.:)
Bizim mutfakta da meyvelerle yapılan et yemekleri vardır; kayısı, yenidünyalı kuzu gibi.
S.böcekim,
YanıtlaSilTeşvikin için teşekkürler!
Demek, kahramanlığı bana bırakıyorsun?
:)
Peki, beğenirsem, sen de dene, ama!
:)
Metin Bey,
YanıtlaSilGaliba devere kitapçısında gördüm, bu küçük standı.
Bugün o tarafa gidemedim de, yarın için azimliyim.
:)
Ah Şulecim,
YanıtlaSilO dergiekikitapcık, bende de bir eğitim aşkını tutuşturdu.:)
Fırsat bulsam, hiç değilse bir günlüğüne çikolata kokuları ile büyülenirim, böylece.
:))
Magnum'a gelince, onda kakao ve kakao yağı yerine başka yağların daha çok olduğunu düşünüyorum. Diğer çeşitlerinin (siyahının bile) tadından da hazetmedim, doğrusu.
dEMEK SENDE YİYECEK İÇİNDEKİ YAĞLARI AYIREEDEBİLME YETENEĞİME SAHİP AY pardon caps lock açıkmış ve tekrar yazamam şimdi üşenirim,baardım sanma EkmekçiÇızım:)
YanıtlaSilBende magnumda başka bir yağ tadı alıyorum dediğimde"hadde len"diyor gigi bana(arkadaşım)
Yok sende tatmadın mı,var başka bi yağ diyorum"bok yeme magnumunu ye"diyor fifi(bi başka arkadaşım)
Demek ki ben bu arkadaşım dediklerimi aynen sepetleyip senle arkadaş olmalıyım:)
Alakasız bir soru:Neden yazı fontların durduğu yerde durmuyor?Bi arial oluyor bi country felan?Merak işte:?
Aklım kalmıyor değil ama sırf cimriliğimden alıp tatmıyorum acılı çikolatayı:/Bir de acıyı çiğköfteden sonra çikolataya yakıştıramadığım için olabilir mi?Bir de bugünlerde kulakların çınlamış olabilir mi EkmekçiÇızım ha :)
Eh, tadından alıyorum da, Biyocum, zaten üzerindeki kağıtta da yazıyor, saklamıyorlar ki.:))
YanıtlaSilBir tarihte bu işleri bilen bir ahbabım söylemişti, dondurma yiyecekseniz, eski usulünden yiyin, hazır olanlarda yağ daha çok, diye. Hiç yemiyor muyum, yiyorum tabii ki, az (gibi)...:))
Fontlara, renklere gelince, onlarla bilerek oynuyorum; hoşuma gidiyor değiştirmek. Konuya göre, havama göre...
:)
Bence alınıp denene. Biberli çikolata nefis bir şey. İnsan yemeden tahmin edemiyor!
YanıtlaSilTijencim,
YanıtlaSilDenedim!
Çok bekleyemedim, aldım.
Önce, sadece esmer çikolata tadı geliyor. Sonra, dilin arkasında genizde hafif bir acı lezzeti kalıyor: Harika!
:)