Akşamüstü, bebelerimle birlikte eve dönüş yolundaydık.
Onlar babalarını ziyaretten dönüyorlardı, ben bütün gün beyin turşusu haline geldiğim işten.
Derin bir tefekküre dalmışım. Yüzüme vurmayın lütfen, uyukluyordum demekten daha havalı bu.
İç sesim dedi ki, "sen ne biçim bir ekmekçikızsın?"
Ona cevap veren diğer iç ses, "ne olmuş yani?" dedi karşı soruyla.
İlk iç ses, "ee, yeni değişik ekmek yaptığın yok bu aralar" buyurdu.
"Haklısın, ilham gelmedi ondan olsa gerek" diye cevapladı savunmadaki.
Böyle alıp verirken içli içli, "pizza yapayım" kararı çıkmış oldu, iç ses ortak kurulundan.
Evde internetten kısa bir araştırma yapılıp ve tabii ki, bir kaç tarif birbirine katılıp bir pizza hamuru oluşturuldu.
Acele hamur yoğuruldu, hamur mayalanıp kabarırken, üst malzemesi ayarlandı.
Pizza hamuru ikiye ayrıldı. Birisine mozarella ve domates, diğerine dil peyniri ve sucuk ekleştirildi. Bir güzel pişirildi.
İç seslerim haklıymış. Ne varmış ki bu kadar gözde büyütecek? Pizza dediğini ben havada karada gözü kapalı yaparmışım meğerse.
Buyurmaz mıydınız?
Haa, bi dakka. Uyarladım dediysem de, miktarları kaydetmiştim. Bir pizza hamuru tarifi verebilirim artık. İyi tuttu bu ölçü.
İtalyan Pizza Hamuru Malzemesi
Malzemesi:
* 4,5 su bardağı un,
* 40 gr. yaş maya, (gelecek defa kuru maya deneyeceğim)
* 1 su bardağı su (ılık),
* 1 su bardağı yoğurt,
* 1 çay bardağı zeytinyağı,
* 3 yemek kaşığı sirke,
* 3 tatlı kaşığı toz şeker,
* 1 tatlı kaşığı deniz tuzu,
Yapılışı:
Su, maya, şeker, tuz karıştırılır.
Maya kabarmaya başlayınca, diğer tüm malzeme katılarak hamur yoğrulur.
Yarım saat kadar ılık bir yerde dinlendirilerek, kabarması beklenir.
Bu hamur, 25 cm çapında orta büyüklükte iki tepsiye yetiyor. Tepsiyi, hamuru yerleştirmeden yağlayınız. Üst malzemesi keyfinize kalmış.
Fırın sıcaklığı 220 derece olmalı. Yaklaşık yarım saatte pişiyor.
Onbeş dakikalık talan sonrası bunlar kaldı. Yarın ısıtılıp yenecekler.
.
Afiyet olsun :)) Ic sese her zaman kulak vermek gerekir galiba :))
YanıtlaSilİşte, elden geldiğince dinliyorum da, bazen hal kalmıyor.
YanıtlaSilTeşekkürler.
:))
yeriz tabi de benim yaptığım bazen çok kabarıyor bazen de iyi kabarmıyor. ayarını tutturamıyorum .. hamuru merdaneyle açmak gerekiyor mu. bir de yapışmaması için un mu serpmeli acaba.. ne çok soru sordum akşam akşam..
YanıtlaSilsen yağlayınız demişsin ama yağlayınca da yapıştırıyorsak unlasak mı diye sormak istemiştim :)
YanıtlaSilanormal acıktım.
YanıtlaSilnefis görünüyor da biz nasıl buyurcaz?
YanıtlaSilfunda hanım, yağlı kağıt koysanız tepsiye işe yarar mı? ben aldığım hazır pizzalara öyle yapıyordum.
YanıtlaSilhımmmm, yeriz efendim yemez miyiz?? ellerine sağlık, bu pizza hamurunun mayasız olanı olur mu ki? hani kabartma tozlu felan. malum maya fobim...
YanıtlaSilbu arada geçmiş olsun tatlım. sıkıntılı bekleyiş olmuş iki aşağıda okuduğuma göre:(( neyse, gelmiş geçmiş.
Fundacığım,
YanıtlaSilSırayla gideyim, işte cevapların:
-Kabarma işi, ya maya ayarıyla ilgili olmalı, ya bekleme süresiyle, veya hamuru beklettiğin yerin ısısıyla. Bir daha sefere teker teker kontrol edersen, daha kolay sonuç alırsın.
-Orta büyüklük tepsi kullandığım için, hamuru merdaneyle değil, elimle açtım.
-Ben ekmek yaparken de unlama yerine avucuma bir-iki damla zeytinyağı sürmeyi yeğliyorum, çok daha etkili.
-Son olarak, Simon çok doğru bir yol göstermiş, yağlı kağıt sermek en pratik ve en kesin sonuç alıcı yöntem, öneririm.
Simoncum,
YanıtlaSilAcıkman geçmiştir artık, sanırım. :)
Ve fakat, gece gece acıkmana sebep olduysam ve üstüne pizza da bulamadıysan, ayıp etmiş olacağım, doğrusu.
Pelincim,
YanıtlaSilŞöyle buyuracaaz; İstanbul'a yolunuz düşecek, "geliyoz" diye bana haberiniz ulaşacak, ben de size bir tepsi pizza yapıvercem.
İşte o gadder!
:))
Ne zaman istersen.
:)
Elektracım,
YanıtlaSilÖnce sağolasın. Bir gece uykusuz bıraktı ve sonunda geldi geçti, neyse ki.:))
Gelelim şu maya işine; bir daha sefere uygulamalı maya günü yapacağız, size ders vereceğim, fobi mobi kalmayacak. Bitcek, gitcek.
Olar mı?
:)))
yok, o saatte yemem zaten öyle şeyler de bu akşam yaptık annemle. hiç fena olmadı. gerçi ben her zamanki gibi mozzarella bulamadım (annem bir efsane gibi gördüğünü söylüyor bir seferinde migros'ta) ve dil peyniri tabi ki aynı şey değil. bir de annem biraz sıvı buldu hamuru, daha az su koydu sanırım.
YanıtlaSilbir de müteşekkiriz tabi -ailecek.
YanıtlaSilolma mıııııı? ben zaten hep görerek öğrenmeli bir tip olmuşumdur. hatta yaparak öğrenmeli. ben şimdi senin yanında olmanın rahatlığıyla dalarım o hanura, yapar öğrenirim:)))
YanıtlaSilben sevgili elektradan farkli olarak görerek değil yiyerek öğrenen bir tipimdir. önce yemem, hımm pek lezzetli olmuş demem gerekli. mesaj alındı mı canikom :P
YanıtlaSilSimoncum,
YanıtlaSilAfiyet olsun, memnun oldum beğenmenize.:))
Hamur kıvamı, biraz insanın hissetmesiyle ilgili. Hangi noktada "iyi oldu bu" diyorsan, o zaman iyi oluyor.
Gelelim, mozzarellaya!
Lütfen şurayı tıkla ve online kataloga bak. http://www.itimatsut.com.tr
Özel ürünlerin en altında mozzarellayı görebilirsin.
Bu tam lezzetinde, gerçek mozzarella. Yani, taze üretilmiş, tüketim günü belli ve kısa.
Yolumun üzerindeki bir satış mağazası var, rastlarsam, mutlaka alıyorum. Kendi satış mağazaları olduğu için Migros'ta bulunabileceğini sanmıyorum. Belki, kargoyla gönderiyorlardır.
Ayrıca, bu markayı henüz Marmara bölgesine yayılmamışken, üretim yerlerinde geçen çocukluğumdan bilirim. Ürettikleri manda kaymağı, alıp İstanbul'a getirdiğimizde krallar gibi karşılanmamızı sağlayacak, nefasetteydi. Şimdilerde işi geliştiriyorlar. Tüm ürünlerini de başarılı buluyorum.
Haa, bu kadar propaganda yaptım diye akrabalık filan var sanılmasın, sakın!
:)))
Elektracığım,
YanıtlaSilTamamdır, hem de öyle eğlenceli ve şahane olacak ki!...
Yippuuu!
:))))
Sen zamanını seçeceksin, sadece.
:)
Şuleciğim,
YanıtlaSilMesajı öyle bir adım ki, hem de....
Veee, şahane bir planım var, bu konuda. Yaşşa sen, süper bir fikir verdin bana!
Ayyy, çok heyecanlı!
:)))
şu sucuklu olan daha bi kalorili dolayisi ile daha bana göre geldi. söyleyeyim dedim. günün birinde lazım olur bu bilgi belki :)
YanıtlaSilBilgi?
YanıtlaSilEvet evet, kesinlikle lazım olacak.
Çok yakında hem de!
:))))