Salı, Ocak 26, 2010
EKMEK
Dedim, bari yapayım bir ekmekcik, koyayım blogcuğuma.
Gören görsün, beğenen tarifini denesin.
Tatsın bakalım, nasılmış evde yapılmış, mis gibi taze ekmek yemek.
Hem ekmek hikayeleri yaz, en iyi yaptığını anlat denmiyor mu?
Şimdi bu ekmeklere bir hikaye bulmak gerek.
Nasıl mı?
İşte, bu ekmeği neden yaptım, hangi malzemeyle yaptım, nasıl pişirdim?
Ekmeğin başka ne anlatacağı olur, yoksa...
Bir kocaman hamur yoğurasım vardı, boca ettim unu, tam bir buçuk kg.
Maya, tuz tamam da, şeker faslına geçince, keçiboynuzu pekmezinin kavanozunun en dibinde kalanını koydum, yetmedi, bir kaşık da bal ekleştirdim.
Sonra ılık su, yarısı kadar süt, iki kaşık sirke, üç kaşık yoğurt, bir de yumurta yoğurma kabını boyladı.
Bu yoğurt ve yumurta son denenmem. O koca hamur için, esamisi bile okunmaz o kadar katmışım, etmişim. Olsun, bir bakalım ne olacak?
Hıı, asıl numarama gelelim, bir fiske kimyon tohumu, bir fiske tane anason da eklendi, un hamur olmadan önce.
Toparla hamuru, yumrukla bakalım kola kuvvet.
Fırın ılıktı, ekmek teknesi ağzı kapatılmış olarak yerleşti fırına, kabardı, mis kokulu güzel bir hamur oldu.
Bir tepsiye sandviç ekmeği formunda dizildi, bir ekmek kalıbına hamur olarak döküldü, başka bir tepsiye pide olmak için yassıltılıp bırakıldı, son kalan da tavada pişsin diye ayrıldı.
Önce sandviçler kabardı tekrardan, fırına ilk onlar girdi.
Sonra, kalıptaki hamur, sonra pide, en son da ısıtılmış kapaklı tavadaki pişti.
Pardon, bir poz da şöyle alalım, sonra dağılırsınız dendi.
Şu poz verenleri en son gördüğümde sandviç ekmeklerinin biri tereyağı, taze kaşar eşliğinde tadılmış, hımm iyi olmuş diye kafa sallanmış ve sabaha dek beklemek üzere bez ekmek torbasına yerleşmişlerdi.
.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
ellerine sağlık ekmekçikızcım. metin bey bu defa gerçekten direnemez bence. bu ekmeklerin ve asıl senin hatırına, tamamdır bu iş:)
YanıtlaSilBakalım, göriciiz!
YanıtlaSil:)))
Ben tarif değil ekmek istiyorum. Güvercin kanadına bağla, bacağına da "Leylak Dalı/Ankara" yaz gelir. Tamam mı?
YanıtlaSilAfiyet olsun:)))
Gelir gelmesine de, sen en iyisi bana bir mail gönder, bir adres ver, şu kargo şirketlerinden biri getirsin, he mi?
YanıtlaSilKış günü yazık güvercinleri yormayalım şimdik!
:))
Sağol Ekmekçim, göndermişsin ve yemiş kadar oldum, düşünmen yeter. İnşallah bir İstanbul ziyaretimde tadına bakarım ekmeklerinin ve sohbetinin:))
YanıtlaSilPekala!
YanıtlaSilO da olur!
En kısa zamanda...
:)))
hımm.. tarifler ard arda geldi, bunu sakla iyice ekmekçikız. kısa bir süre sonra üzerinde çalışacağım.
YanıtlaSilkendine iyi bak lütfen :)
sevgimle.
-zümüklüböcükcül-
Hımmmm.Bir pastane-fırın açsanıza.Hani şu girişimci kadınlar grubu kurarak ortak dayanışma ile..Vardır vardır mutlaka sizinle yola heves-arzu-istekle heyecanla yola çıkmaya hazır hemcinsleriniz..Şöyle 10 ortak mesela.Biri organize edecek kaptan(siz) öne düşecek,hanımlar mangası peşinde marş marş..İsikamet pastane-fırın..Oh bizlerde ve de semt sakinleri de doyacak ekmeğe pastaya.Biraz pastane büyükçe oluversin ki sıcak sıcak bir köşesinde yenilebilsin kekler,çörekler,kanepeler.Aşıklar sevgililerinin gözlerine bakarken nefis çöreklerle mideler bayram..Yanında sıcak bir fincan çay-kahve-kapiçino...Tezgah gerisinde üniversiteli bir kaç genç ki harçlık bab'ında çalışsınlar cıvıl cıvıl..Vallahi haydi,bismillah... :))
YanıtlaSilAh bakın manganın bir elemanını ben buldum, DAMLI BAYANKUŞŞŞŞŞ..Vallahi düşlerinde rüyalarında bir pastane açıp mıncık mıncık hamurlarla cebelleşmekte..Hani diyorum elinizin hamuruylan oturup bir hayal kursanız.. En azından ileride olabilirmi bab'ında.. :P
YanıtlaSilvışşş! çavdar teyzem ekmek yapacak da beğenilmeyecek ha, kimin haddine! lâkin metin bey'in selamı var; enfes, leziz, harikulâde, nefis, nefise karatay filan da olsa, hatta sözüm meclisten dışarı, buradaki bazı şahıslarca cazibesine burun kıvrılan monica belluci apla dahi gelse çare yoktur, ölü ölmüş yangın yanmıştır, diriltilmesi fevkalâde müşkil ve mihim bir mes'eledir binaenaleyh.
YanıtlaSil...desek de biraz naz yapıyoruzdur muhtemelen, yazın açacağızdır türkan'ı –pardon, tükkanı.
Fatmacığım,
YanıtlaSilEkmeği mi saklayayım, tarifini mi?
:-))
Tarif burda, hiç saklamak niyetim yok farkındaysan. Ekmeğin kendisine ise garanti veremem, akşam çocuklar silip süpürecektir, büyük ihtimal...
:)
Zafer Beyciğim,
YanıtlaSilHaklısınız aslında, böyle bir hayalim var. Pastane değil de, özel bir ekmek dükkanı gibi...
Fakat, komşumu kendime ortak edersem biraz daha gelişmiş bir hayal kurabiliriz belki, belli mi olur?
Bakalım artık...
:))
Hafif Abiciğim,
YanıtlaSilZiyaretinize pek sevindim.
Yanısıra, Metin Bey adına verdiğiniz söze de...
Hadi hayırlısı!
Bekliyoruz. Zamanı geldiğinde sözün gereği yerine gelene dek sıkı nümayiş yapacağızdır, habarınız ola!
:))
Abooooooo! Günün şu saati oldu, kızı bırakıp da bişiler yiyemedim. Ben de isterem bi dilim ekmekle yanına tahin katığı:)
YanıtlaSilBi ara görüşmemiz lazım. Bi fikrim var heheheee! Anlatmam lazım, söylemem lazım Kepek Abla.
Şekerim, vah sana yahu!
YanıtlaSilGöndereyim ben sana ekmekciklerimden, bu havada aç bilaç...
Aman, kendine iyi bak!
Öpüyorum huysuz kızı ve anacığını.
:))
dün akşam ben de mayaladım, hatta mayalı hamurdan bir sonraki ekmeğe katmak için ayırıp buzdolabı poşetinde dolaba koydum. cumartesi günü yeniden ekmek mayalarken bu hamuru maya olarak kullanmayı planlıyorum.
YanıtlaSilne dersin, sence çarşamba akşamından cumartesiye dayanır mı ?
Nalancığım,
YanıtlaSilAğzını iyi kapattıysan dayanır, bence.
Buzlukta sakladığım hamur bile, sonra açılınca tekrar kabarıp nefis ekmek olmuştu.
Denemenin sonucunu merakla bekliyorum.
:))
oy oy oy diyip okudum vallahi.
YanıtlaSilcumartesi o hamuru maya edip yeni ekmeği yapmalı. onun hamurundan maya ayırıp dolaba koymalı ki saadet zinciri devam etsin.
senden ara gazını aldım ya;
annemin rahmetli teyzesinin o güzel elleriyle yaptığı köy ekmeğine tam benzemez belki ama yapıp yemek, ruhuna da güzel bir dua okumak gerek değil mi ?
:)
Benzer Nalancığım benzer, birkaç kez yaparsan elin iyice alışır, şahane olur, hem de...
YanıtlaSilSevgiler.
:))