Cuma, Ekim 21, 2011
LAZANYA DA LAZANYA
Kızım kaç zamandır lazanya sayıklıyordu. Şurada yedim fena değildi, sen de yapsan? Canım çok çekti, bu akşam yapsan? Ne zaman lazanya yapacaksın?
Bir seferinde lazanya için gereken hamur olmuyor, diğerinde kıyma bitmiş oluyor, bir türlü lazanya yapmak kısmet olmadı.
Derken, bu haftanın kış günlerinden birinde -malum bu haftanın yarısı kış, yarısı sonbahar oldu- hava muhalefeti nedeniyle işten erken çıkıp eve vakitlice ulaştım, lazanya malzemesini tamamladım ve işe giriştim.
Önce iç malzemesinin hazırlığı.
Soğan, yeşil ve kırmızı biber ince ince çentildi, kavrulmuş kıymayla karıştırılıp, çevrildi. Rendelenmiş havuç ve püre halinde domates eklendi. Karabiber tuzla tatlandırıldı.
Sonra beşamel sos yapıldı.
Tereyağında kavrulan unu topaklandırmadan süt ekleyip koyultmalı, ocağı kapatırken çırpılmış yumurta eklemeli. Aferin başarılı.
Tepsiyi yağlayıp, lazanyanın yerleştirilmesine geçildi.
Hamurunun ilk katı dizilmeli ve üstüne bir kat beşamel sos dökülmeli.
İkinci kat hamurun üstüne kıymanın yarısını yaymalı, üstüne hamurunu.
Sonraki harcımız ricotta peynirini (bir tür taze lor) serip, üstüne bir kat daha hamur.
Kıymanın yarısını ve üstüne son kat hamuru yerleştirdikten sonra beşamel sosuyla tüm malzemeyi kaplamalı.
En üste dilimlenmiş mozzarella peynirini yerleştirdikten sonra, fırında 200 derecede kızarana dek pişmesini beklemeli.
Afiyet olsun.
.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
biliyormusun ne zaman kendime yeni bir blog dostu, yeni bir bakış açısı aramaya karar versem senin bloğunu açıyor ve izlediklerini tek tek tıklıyorum:D lazanya ile ne alakası var diyeceksin ve de haklısın ama böyle işte:D
YanıtlaSilSanırım bunun lazanya ile de alakası var, bir kehanette bulunayım haftasonu lazanya pişecek sizin evde!
YanıtlaSil:))
harika olur aslında ekmekcim. iyiki varız, iyiki bu bloglar var, şu zor günleri atlatmak başka türlü mümkün değil. mmmmmm kokusu burnuma geldi bile...
YanıtlaSilEkmekçi Kız,
YanıtlaSilNe zamandır yazayım istiyorum şunu, olmadı bir türlü.
Bu blog kadar doğal, yapaylık tuzağına düşmeden, kendini içten ifade eden herhalde pek az. Büyüsü de burada sanki. Yoksa neden okunmak istenir?
Lazanya yapmaya karar vermek, yapmayı anlatmak böyle olur işte.
Ellerine sağlık (iki anlamda da) gerçekten. Hep yaz.
şu lazanyayı yapmak banada kısmet olmadı...e madem yolu açtın hafta sonu bizde de mi pişse ne:))eline sağlık...afiyetler olsun...
YanıtlaSilGugukcuğum,
YanıtlaSilHaklısın, bloklar iyi ki var. :))
Teknolojinin bu noktadaki hali, bize günlük hayatta hiç karşılaşmayacağımız insanlarla arkadaş olabilme imkanını verdi. Ne güzel! :)
Sevgili Baron,
YanıtlaSilSanırım "Baron" ünvanına yakışsın diye Aziz ya da Kıymetli diye hitap etmem daha uygun olurdu, ama, samimiyetiniz unvanınızın önüne geçti. :)
İltifatınız çok hoşuma gitti ve bir kaç kez kapatıp açıp yeniden okudum.
Çok teşekkür ederim.
Daha dün düşünüyordum, bir dolu goggle aramasıyla bloguma gelen var, onlar kimdir? Yazdıklarımı kim okuyor acaba, okurken ne düşünüyorlar, neden okuyorlar?
Siz bana ışık verdiniz.
:)
Pınarpare hoşgeldiniz! :)
YanıtlaSil"Birisinin canı çeker, diğerinin gözünde tütermiş" derler.
Ben yolu açtım madem, sıra sizde. :)
nefis görünüyor! ellerine sağlık ekmekçikızcım. ben hep niyetlendim ama lazanya denemedim. annem çok güzel yapar belki ondan gerek duymadım. bi' de epey kuvvetli bir yemek, seyrek yemekte fayda var. peynirinin bol olması benim başımı döndürür yalnız. bir yemeği iştahla yemem içinde veya üstünde bir yerlerde bolca peynir olması yeterli:)
YanıtlaSilbir de arkadaşlara katılıyorum. ekmekçikız'ın blogu sevgi dolu, samimi. kırk yer dolaşsak, yine dönüp dolaşıp, gelip, huzur, sıcaklık bulacağımız bir yer. her zaman böyle...
Ekmekçim,
YanıtlaSilBarillanın lazanyasını mı kullandın. eskiden Piyalenin lazanyası vardı, pek severdim artık çıkmıyor, Barilladan iki seferdir başarılı sonuç alamıyorum, kabahat bende mi acaba?
Neyse afiyet olsun:))
Bayılırım lazanyaya. Ne zamandır yapmak istiyorum ama malzeme, kalori, kilo derken olmuyor bir türlü...Çok güzel tarif etmişsin, ellerine sağlık !
YanıtlaSilAgleacığım,
YanıtlaSilBeş sene olacak çok yakında, yazıp duruyorum buralarda. Artık yerlisi oldum bizim köyün...
Dönüp dolaşıp soluk almaya gelen dostları görünce ben de çok seviniyorum.
Lazanyaya gelince, ben biraz hile yaptım "çok kuvvetli" olmasın diye, yağını kıstım. Bilmem ne derecede işe yaradı?
:)
Leylakcığım,
YanıtlaSilEvet, Barilla'nın lazanya hamurunu kullandım, Piyale'nin de lazanya hamuru yaptığını bilmiyordum.
Bazen, insanın el ölçüsü mü şaşıyor, ya da çok keyfi olmadn mı yemek yapıyor nedir, kırk defa yaptığını bile lezzetsiz bulabiliyorsun.
Gelecek defa iyi olur, eminim.
:)
Işıncığım,
YanıtlaSilBence her gün hergün bu kadar uğraşılmaz zaten, akıllı işi değil!
:))