Hayvore'ye ilk kez geleneksel öğlen buluşmalarımızdan birinde Neolitik Hanım'ın önerisi üzerine gitmiştik.
Lokantanın girişinde esnaf lokantalarına özgü bir yemek vitrini var. Hem sebze yiyeceğim diye ahkam kesmiş, hem de sıralanmış duran bir dolu sebze yemeği arasından hamsili pilavı seçmiştim.
Hamsili pilav çok güzeldi, yine de Neo'cuğumun yediği pazı kavurmasında aklım kalmıştı.
Neo anlatmıştı, "eskiden Tünel tarafındaydılar, lokantanın yine Lazca başka bir ismi vardı, sonra orayı başka bir işletmeciye bırakıp Galatasaray'a gelmişler."
Çıkışta duvarda bir yazı görmüştük, eski ismi Sisore'ymiş anlamı "neredesin"miş. Burada yeni yerlerinde lokantaya "buradayım" anlamında Hayvore demişler.
Aradan bir kaç hafta geçtikten sonra, Hayvore'ye yeniden gittim ve bu defa pazı kavurması yedim. Sonra yine gittim ve hamsi buğulama yedim.
Geçen hafta kardeşimle gittik, o hamsi tava istedi, "beklersiniz hazırda yok" dediler. Vaktimiz azdı, beklemedik. Fakat kardeşimin aklında kalmış. Bu öğlen tekrar gittiğimizde o hamsi tavasına kavuştu, ben pazı yedim yine.
Belirtmeliyim ki, tadına baktığım hamsi hiç yağ çekmeden çok güzel pişirilmişti. Pazıya gelince, ben oradaki pazı yemeğine hayranım. İçinde sadece pazı, soğan ve tatlı kırmızı biber var, var da böyle bir lezzet yok!
Hayvore'de her çeşit Karadeniz yemeği var, bakın burada anlatılıyor.
Ben henüz hamsi ve pazıdayım, gördüğünüz gibi. Zamanı gelince, pideler ve fasulye çeşitleri üzerinde de çeşitli çalışmalar yapmak amacındayım. Daha ona vakit var!
.
Sisore-Hayvore
YanıtlaSilNe güzel isimler koymuşlar ya çok anlamlı, sevdim valla. Bir dahaki İstanbul tavafımda denenmeli.
Evde pazı var, dur ben de yapayım soğan ve kırmızı biber ilavesiyle, az daha tüyo versen iyiymiş. 2 kilo almışım diyet terkinden bu yana, kendimi 1 aylık programa aldım yerleşmeden atayım diye. anladığın sebze ağırlıklı besleniyorum...
:)))
Eve çok yakın bir yere açıldı harika balıklar yapan küçük bir lokanta. Çok şık olmamaı hatta birbirine bile benzetilememiş sandalyeler süper görünüyor da en çok işten eve giderken 1 saat önce arayıp hazırlık yapmaları:)
YanıtlaSilLeylağım,
YanıtlaSilValla tüyo yok da ustanın mahareti var. :))
Ben de yaptım, ama öyle olmadı. Belki de pazısı çok taze ya da Karadeniz'den geliyor?
Ben yaparken bol taze soğan doğradım, bir tatlı biberi boyuna ortadan kesip, ince ince enine doğradım. Bunları bir kaşık yağda az çevirdim, sonra da yıkanıp, iri doğranmış pazıları ekleyip, suyunu salıp, hafif diri kalacak şekilde pişirdim.
Sen gel, gidelim yiyelim, ustaya da sırrını soralım. :))
Sağol Ekmekçim, yarın deniyecem Hayvoreninki gibi olmasa da, kavurmaktan iyidir.
YanıtlaSilAh keşkem, umarım bu yıl mümkün olur. Görüşebilelim yeter yemek yemesek de:))
Ebrucuğum,
YanıtlaSilBizim eve yakın bir balıkçı var. İstersen balık alıp eve gidiyorsun, istersen oracaktaki bir kaç masalık yerde yiyorsun, istersen pişirip eve gönderiyorlar.
Daha iyisi? Şam'da kayısı!
:))
Bence de Leylağım, bir görüşelim, su içsek bile yeter! :))
YanıtlaSilMerhabalar, o mekanın adresini belirtmeniz mümkün müdür ?
YanıtlaSilDarmadağın, hoşgeldiniz! :)
YanıtlaSilSon paragrafta verdiğim linkte adres de var, ama, yine yazayım:
İstiklal Caddesi
Turnacıbaşı Sokak Nu.4
Beyoğlu
Ben önünden geçmiştim sanırım, dikkatimi çekmişti. Az ilerisinde "Mor" adında bir takı dükkanı var sanırım. Referans sağlam yerden artık ben mutlaka uğrarım bu lokantaya.
YanıtlaSilBir de şarap olsa süper olurdu diyoruz her seferinde:) Biz de eve istiyoruz.
YanıtlaSilgecenin bir körü ağzımın sulari akti. hamsi tava da pazi kavurma da hit yemeklerimdir. beni de gotursene ekmekcim ya...ve ben neden seninle itude calisirken tanismadim da anadolu yakasina gecince tanistim yaaaaa....:(
YanıtlaSilIşıncığım,
YanıtlaSilBen fakültenin son sınıfındayken şimdi HAYVORE'nin olduğu yerde bir pizzacı açıldı: KRAL VE BEN.
İstanbul'un ilk Amerikan usulü pizacı dükkanıydı. Ondan önce Emirgan'daki Kupa Pizza ve bağdat Caddesindeki Pizza Pino dışında pizzacı yoktu. Kral ve Ben'de nasıl kuyruklar olurdu dışarı uzayıp giden, bilen hatırlar şimdi.
Üstünden 25 seneden fazla bir zaman geçtikten sonra, yine aynı yerde yemek yemek çok hoş!
:))
Ebrucuğum,
YanıtlaSilİyi yapıyorsunuz. Canınız rakı balık isterse de meyhaneye gidersiniz. :))
Gerçi Ankara'da o usul var mı bilmiyorum, bu İstanbul'un alışkanlığıdır.;)
Şulem,
YanıtlaSilGeliyorum de, hemen gidelim, daha kolay ne var? :)
Bir de Anadolu yakasının günahını alma akşam akşam, hatırlarsan orada da bir kaç hoş mekanı sana tanıtmışlığım vardır. He mi? :))
oooofffffffffff oooooffff, diyorum baska da birsey diyemiyorum!
YanıtlaSil***
bu arada asagidaki minnoslari ilk defa goruyorum, minciklayabilir miyim?
Sümüklüböceğim,
YanıtlaSilO minnoşlar -sanırım- bir seneden fazla zamandır oradalar. Bir arkadaşımın kedisinin yavruları.
Çok tatlılar değil mi?
:))
e canım, anadolu yakasının gunahini nasıl alırım? neticede mahalle komşusu olmamızı ve bunun nimetlerini bu yakaya borçluyum :) ama işyerim de yakin olaydi da ogle yemegi seysilerini kacirmasaydim demistim sadece :)
YanıtlaSilyazıyı yeni gördüm, canım fena halde pazı istedi :) nefis oluyor gerçekten hayvore'deki pazı. gecen bulgur pilavını denedim o da çok güzeldi, iri taneli bulgur. hamsi buğulama da nefis. oy oy, bu hafta bir hayvore yapılacak kesin.
YanıtlaSil