Çocukluk kitaplarımın hiç biri kütüphanemde yok artık. Memur çocuğu olarak şehirden şehire taşınmalar esnasında tasfiye edildi bir kısmı. Bir kısmı bağışlandı, başka çocuklar okusun diye.
Geride sadece aklımda kalanlar var ve arada zihnimde canlanan kitap kapakları...
Şimdi iki gündür durduk yerde "Pollyanna" aklımda.
Pollyanna, aklımda ama, aklıma takılan en çok bilinen ilk kitap değil. Bir Pollyanna serisi benim aklımdaki.
İlk kitabı bulup tekrar okumalı, hatırlamıyorum tam olarak. Şöyleydi sanırım:
Pollyanna'nın babası ölür. Küçük kız teyzesinin yanında yaşamak zorunda kalır, teyzesi aksi mi aksi bir kadındır. Kahramanımız, hayata tutunmanın yolu olarak "mutluluk oyunu" oynar.
Şurada, romanın karakterleri ve konusuyla ilgili ayrıntı var.
Romanın yazarı Elenor H. Porter, Pollyanna'yı 1913'te yazmış. Kitap çok tutunca 1915'te Pollyanna Büyüyor'u yazmış.
Ben, bulup buraya kapaklarını koyduğum kitapları okudum.
Ancak, bunlar yazarın ikinci kitabının bölümler halinde yayınlanmış hali midir, yoksa "bu seri tuttu" diyen işbilir bir kalemin eseri midir, bilmiyorum.
Pollyanna büyüyünce aşık olmuş, evlenmiş, çocuğu olmuş... Kitaplardan birinde, kocası savaşa gidiyordu sanırım. Bu acaba 1. Dünya savaşı mı, 2.si mi?
Kitap kapaklarına bakarsanız, hikayesi 20. yüzyılın başında yazılmış olan Pollyanna, genç kız olurken zaman tüneline girmiş ve 1960lara taşınmış gibi duruyor.
Neyse ne!
Tarihi gerçeklerle ve yazarın kitaplarıyla uyum içinde olmayabilir anılarım. Ancak, okurken bu kitapları çok sevdiğimi, defalarca evire çevire okuduğumu hiç unutmuyorum.
O aldığım keyif anılarımı süslüyor şimdi.
Aynı durum Heidi'de de vardı ama sanırım onu gerçekten yazarı sürdürmüştü. "Heidi Büyüyor"u almak için günlerce yalvarmıştım, sonra anneannem aşka gelip almıştı bana kendi deyimiyle "Eydi Büydü"yü:))
YanıtlaSilaaa ben bu polyana evleniyor ve örnek eş'i görmemişim hiç. ne ilginç. evlilik kurumunu doğrulamanın bir yolu olarak sevilen roman kahramanlarını evlendiriyorlarmis eskiden demek ki :) hatirladigim "kucuk kadinlar"in devamı olarak sunulan "kucuk erkekler"de jo'nun (ki idolumdu kendisi) bile evlenmis olduguydu. cok yadirgamistim.
YanıtlaSilLeylakcığım,
YanıtlaSilBen Heidi'nin büyümesine yetişememişim! Hatırlamıyorum inan, belki kitap kapağını görsem hafızam canlanır mı ki?
Ananen çok tatlıymış. :))
Çocuk Kalbi ve Portakal Ağacı sebeptir, ağlarken sızıp uyuduğumu anlatırlar hala. Polyanna serisinin devamını ben de bilmiyordum, ne hoş oldu hatırlamak bütün bunları. Günaydın Ekmekçim!
YanıtlaSilŞulem,
YanıtlaSilJo için "ki idolümdü kendisi" yazmışsın ya, aynen aynen!
Benim de idolümdü kendisi, bak yine pişti olduk. Şaşırtıcı mı? Hayır!
:))
Evlilik kurumunun doğrulanması, çeşitli ahlaki değerlerin empozesi...
Aslında bu çocukluk kitaplarımızda tartışılacak pek çok konu var. Edebiyat fakültelerinde neler yapıyorlar acaba?
;)
Özlemciğim,
YanıtlaSilGünaydın! :))
Bak "Çocuk Kalbi" benim için de duyguların zirvesidir.
Aman yahu! Ne çok ağlatmışlar bizi?...
hem de nasıl. Psikanalistler Küçük Prens severlerin depresyon eğilimli olduğunu söylüyor mesela. Halbuki bendeki yansımaları hiç pessimizm yaratmadı.
YanıtlaSilBen Küçük Prens'i çocukluktan çok sonra okumuştum. Depresyondan kurtulmuş sayılır mıyım? Bence hayır!
YanıtlaSilKemalettin Tuğcular yeter yahu.
:)
Ben küçük bir çocukken de büyük bir çocukken de tekrar tekrar okudum. Psikanalistler neye dayanarak bunu söylediler diye merakımdan yine okudum. ı-ıh...haksızlıklar, eşitsizlikler olduğunda depresifim veya agresifim ben. Yoksa boğaça hamuruyum işte =)
YanıtlaSilÖylesin öylesin! Boğaça hamuru :))
YanıtlaSilAman, kader utansın!
Merhabalar,
YanıtlaSilİsmim Sibel. Bu 5 kitaplık bir seriydi. Heidi ise 3 kitaplık seri. Küçükken okumuştum. Yaş 41. Hala arıyorum :) Cidden, hiçbir yerde bulamadım. Bunları edinebileceğim, bildiğiniz bir yer var mı acaba?
Sibel Merhaba,
YanıtlaSilSanırım sahaflara bakmak lazım. Elbet eline düşen birileri bulunur.
Bir de "nadirkitap.com"u önerebilirim, aradığım bir kaç kitap orada çıkmıştı. :)
Bir iki hafta önce İstanbul sahaflarında sormuştum yoktu.Kitaplar hakkında bildiğim yegane şeyse yazar Elenor H. Porter'ın yanlızca Pollyanna va Pollyanna Büyüyor adı ile yayınlanan ilk iki kitabı kaleme aldığı. Diğerleri yan hikaye niteliğinde başka insanların kaleminden çıkmış olsa gerek. Ancak yayınevi yazar değişirse okuyucu almaz endişesiyle tümünü Elenor H. Porter adı ile çevirmiş olmalı. Muhtemelen o dönem bizde telif hakkı vs gibi uygulamalarda çok ciddi yaptırımlar yoktu.
YanıtlaSilSevgili Princess Emeraude,
YanıtlaSilYazarın başka roman ve öyküleri var, muhtemelen serinin devamıymış gibi basılan kitaplar onun yazdıkları ama orjinal isimleri farklı olabilir.
Keşke bulup okuyabilseniz... :)