Mutfak işlerinde denemeye açık olduğumu düşünüyorum. Yeni tarifler okumak, aklıma yatarsa denemek hoşuma gider.
Yemek yaparken o ana aklıma eseni yapıvermeyi severim. Her seferinde aynı şekilde, kuralına uygun, kusursuz yemek yapmaktansa, mutfaktayken aklıma gelen fikrin nasıl olacağını denemek keyif verir.
Aslında yemek yapmanın eğlenceli tarafı bu belki, yoksa her gün mutfağa girip karın doyuracak, öğün geçiştirecek yemeği yapmak bir süre sonra sıkıcı oluyor.
Haftalık pazar alışverişini yaparken, yemekleri planlayarak alış veriş yapanlardan değilim. Gözüm neyi seçerse, geçen hafta hangi sebzeyi almamışsam o hafta öbürünü alırım. Aldığım sebzeyi aklıma gelen bir yemeği yapmak için dolaptan çıkardıktan sonra fikir değiştirip başka yemek yaptığım çok olmuştur.
Galiba bu huylarımın bilincinde olarak yemek tariflerine etiket olarak "mutfak maceraları" başlığını koymuşum.
Önceki hafta pazarda vişne görünce hemen almıştım.
Burada bir parantez açayım: Son senelerde vişne marketlere uğramaz oldu, pazara geldiğinde ise iki üç hafta sonra kayıplara karışıyor. Pazardaki satıcılar sorumluluğu meyve suyu fabrikalarına atıyor, piyasadan topluyorlarmış, artık doğru eğri bilemeyeceğim.
İşte o aldığım vişneler henüz küçük ve biraz fazla ekşi bulundu ev ahalisi tarafından ve pek rağbet görmediler.
Ne yapalım, atacak değilim ya, biraz boy ve tat eksikliği varmış diye. En iyisi dedim, likör yapayım vişneleri. Hemen aklıma yatan bir tarif aradım, sanki daha önce hiç likör yapmamışım gibi. Buldum da!
Şimdi vişneler likör olmayı bekliyorlar, Aralık başında süzülecek ve şişelenecekler. Tadınca nasıl olmuş yazarım ayrıca.
O zamana dek meraklısı için, bu defa denediğim ve bir hanımefendinin 70 sene öncesinden gelen reçetesi olduğu söylenen tarifi buraya bırakayım:
Malzemesi:
- 1 kg vişne (sapları çıkarılmış, yıkanmış)
- 750 gr toz şeker
- 500 ml votka
- 1 lt su
- 6 karanfil, 2 kabuk tarçın, 2 muskat, 4 kakule, 1 küçük zencefil
Yapılışı:
- Bir sıra vişne bir sıra şeker usulüyle vişneler kavanoza dizilir.
- Üzerlerine baharatları konur, alkol eklenir, kavanozun ağzı kapatılır.
- Kavanoz üç gün güneşte tutulur, şekerin erimesi için çevrilir.
- Suyu eklenir ve kapakları kapalı şekilde serin ve karanlık bir yerde 4-5 ay bekletilir.
- Süzülüp vişneleri buzdolabına alınır, likör şişelere konulur.
- Servis yaparken sakladığınız vişnelerden kadehlere birer ikişer ekleyebilirsiniz.
Hamiş:
Bu hafta pazardan aldığım vişneler yine öylece yenemedi. Onlar yeğenim için gurbet ele gitmeden önceki aile buluşmasında ağız tadı olsun amacıyla vişneli ekmek tatlısı haline geldiler.
Bakalım gelecek haftanın vişnelerini nasıl bir macera bekliyor?
Sevgili Okul Arkadaşım,
YanıtlaSilTarif güzel. Bu anlaşılıyor, yapan da maharetli, votka tamam ki onu likörden de öte bir şey yapar, sonuç mükemmel olur:) Bunu bir kenara koyarsak bir tüyo verebilirim, likör için maliyet düşürücü olarak; bu aralar içki satan büfelerden etil alkol alınabiliyor, dezenfektan da kullanıldığı için satışı serbest:) Bir de çıkan vişneler buzdolabına mı geniş anlamıyla... yoksa buzluğa mı?:)
Son olarak:
Ellerinize sağlık:)
Sevgili Buraneros,
YanıtlaSilBen de tam pidelere bakıp söyleniyordum, nereden bulacağız gerçek Samsun pidesini ya da Bafra pidesini veya Çarşamba pidesini? :))
Likör yaparken votka kullanmayı tercih ediyorum. Maliyet bakımından etil alkol konusunda haklısınız, hele şimdilerde zam üstüne zam yapılan vergisi yükseldikçe yükselen içkiler konu olunca. Yine de az olsun, lezzetli olsun diye düşünerek votka ile yaptım.
Buna benzer bir tarifim daha var aslında. Geçen sene limonçello yapmıştım ve her içenin "bu ne?" tezahüratıyla karşılanmıştı. Onda cin kullanmıştım ve çok yakışmıştı. Bir fırsat bulunca onu da yazayım.
Likör süzülürken çıkan vişneler buzdolabında durur, buzluğa gerek yok. Hatta son defasında buzdolabında bile değil, serin bir dolapta durmuşlardı. Alkolle uzun süre hemhal oldukları için bozulma ihtimali olmuyor.
Pideleri bulmak çok basit; hayat normale döndümü, kaygılar azaldı veya ortadan kalktı mı, bir uçak biletine bakar, rehberlik yapacak ve bildiğim gönüllü iki kişi var, demiştim daha önce:)
YanıtlaSilBen buz yapıp içerken içine atılısa diye düşünmüştüm. Bir de çikolata yapılsa likör yanına nasıl olur acaba:)
portakal likörü yapıyoruz biz de. narenciye bol olduğundan her türlü değerlendiriliyor.
YanıtlaSilohhh missss, ellerinize sağlık ♥
YanıtlaSilSevgili Okul Arkadaşım,
YanıtlaSilMisafirperver öneriniz aklımda. Güzel günlerin pandemisiz tarafından kısa zamanda gelmesini umalım, öyleyse. :)
Çıkan vişneleri buzlukta tutup, buz niyetine kullanmak iyi fikir, onları çikolata ile kaplamak daha da iyi fikir. En iyisi likör olgunlaşınca değerlendirmeye alayım bu fikirleri.
Teşekkürler. :)
Sevgili Burcu,
YanıtlaSilPortakal likörlerinizin çok lezzetli olduğuna eminim, afiyet olsun. :)
Kışın kabuğu güzel bir portakal bulunca denemeli.
Şebnemciğim,
YanıtlaSilTeşekkürler. :)
Vişneli ekmek tarifide mi alsak :))
YanıtlaSilSevgili Tülin,
YanıtlaSilOlur tabii, ilk fırsatta. :))