Pazar, Aralık 20, 2020

"Adım Jakub Józef Orliński, ben bir kontrtenorum"

Sabah erken uyandım. 
Dışardan gelen kuş seslerini dinledim biraz. 
Sonra biraz da müzik dinlemek istedim. 
İlk karşıma çıkan video, bir opera sanatçısının söylediği Vivaldi parçasıydı, şarkıyı genç bir tenor söylüyordu. 
Nasıl da genç, nasıl da içten bir ifadesi var, hem de gayet az bulunan bir ses bir kontrtenor. 

Aç parantez (Kontrtenor, göğüs rezonansının da desteği ile zenginleştirilmiş kafa sesini kullanarak kadın sesine erişebilen erkek şarkıcılara verilen addır.) Kapa parantez

Hoop! Hemen sabah mahmurluğundan sıyrıldım, araştırmalara başladım. Ve bir hazine keşfettim. 
Jakub Józef Orliński, 30 yaşında Polonya'lı sanatçı. Chopin Üniversitesi'nde ve Juilliard Müzik Okulu'nda okumuş. Ardından uluslararası kariyerinde önemli başarılar elde etmeye başlamış. 
Buraya güzel sesli çalışkan bir opera sanatçısı hakkında başka bilgiler yazılabilir. Bence, bu noktadan sonra ilginç olan Orliński'nin dinleyicisiyle, seyircisiyle klasik bir opera sanatçısından farklı şekilde kurduğu ilişki ve kendini bir sanatçı olarak dış dünyaya sunuşu.  
Mesela,  J. J. Orliński, aynı zamanda break dance şampiyonu. Hem işini sanatını ciddiyetle yapıyor, hem bildiğimiz opera şarkıcıları gibi ancak sahne üzerinde izlenen bir hayatı yok. Yaşıtı genç insanlar gibi yaşıyor, davranıyor. 
Belki, son zamanlarda izlediğim başka genç klasik müzikçilerde de gördüğüm, gözlediğim üzere, klasik müziğin daha üstten tavırlı sanatçılarından ve ulaşılması zor olmak halinden farklı davranan genç nesille karşı karşıyayız.
Ne güzel!


 


Zaman ayırıp videoyu izlerseniz, Jakub Józef Orliński'yi daha yakından tanıyıp, sesini dinleyebilirsiniz. Emin olun, buna değecek.


4 yorum:

  1. Sevgili Okul Arkadaşım,


    İyi ki bu yazıyı yazdınız, hiçbir gösterisini kaçırmazken bizim opera balenin, yoğun bir iş dönemi kuraklığı yaşamıştım. Bu arkadaşla silkindim:) Arte'de onun içinde olduğu bir gösteri var mıdır diye arandım, bulsam şuraya bir link bırakmaktan mutlu olacaktım:)

    Fakat benim de gözlediğim ve bizim opera baleyi yazarken genç nesili kastederek altını çizdiğim noktadaki cümlelerinizi görünce de yaşasın dedim, yalnız değilmişim:

    "Başka genç klasik müzikçilerde de gördüğüm, gözlediğim üzere, klasik müziğin daha üstten tavırlı sanatçılarından ve ulaşılması zor olmak halinden farklı davranan genç nesille karşı karşıyayız."

    YanıtlaSil
  2. Sevgili Okul Arkadaşım,

    Anladığım kadarıyla Fransa'da oldukça bilinen bir sanatçı Jakub Józef Orliński. Belki, son bir senedir pek çok şey kapandığı için Arte'de bir kayıda rastlamadınız. Onun yerine You-Tube'da epey video var. :)

    Evet, gençlerin önünde başka bir dünya var artık ve bizimkinden oldukça farklı olacak o dünyayı anlamaya çalışmak lazım.

    YanıtlaSil
  3. radyoda çalmıştım... sıkça da dinlerim... ne olağanüstü bir ses değil mi?

    YanıtlaSil
  4. Zeldacığım,

    Radyonun yayınlarını özledim.
    Belki biten yılın anısına veya yaklaşanın şerefine bir yayın yaparsın. :)

    YanıtlaSil

Hoşgeldiniz!