Çarşamba, Aralık 23, 2020

Bir Kış Yolculuğu ve diğer şeyler

Mutluyum.
Sene sonuna yaklaşırken aradığım kitabı buldum. 
Aradığım kitap derken belki biraz düzeltmeliyim, özlediğim okuma zevkini yakaladığım kitabı, dersem, daha doğru ifade etmiş olurum.

Kitap şöyle başlıyor:
"İtalio Calvino'nun Bir Kış Gecesi Eğer Bir Yolcu adlı yeni romanını okumaya başlamak üzeresin. Rahatla. Toparlan. Zihnindeki bütün düşünceleri kov gitsin. Seni çevreleyen dünya bırak belirsizlik içinde yok oluversin...."

Zamanın şu anında ve dünyanın bu halinde başka ne okumak insana iyi gelirdi ki?
Elimden gelse kitabı satır satır aktaracağım buraya. O kadar keyifle okuyorum! Neredeyse üçte birini bitirdim. Tamamlayınca yine kafa ütülerim sanki.

Yıllar önce okuduğum "Ağaca Tüneyen Baron" ve "İkiye Bölünen Vikont" kitaplarını sevgiyle andığım İ. Calvino'nun bu kitabını okumakta biraz daha erken davransaymışım, keşke. 
Neyse, şimdi sırası gelmiş, demek ki.




Nerdeyse on sene önce bir kaç yakın arkadaşımla Cunda adasına gitmiştik. Aralık'taydık yine, biraz daha başında ayın. 
O gezmenin anılarına dair notlarımı okurken,  yazıda sözünü ettiğim Koro filmini hatırladım. Ne tatlı filmdi. On beş sene olmuş seyredeli, filmdeki çocuklar kocaman olmuştur.

Bu arada, sonunda 5 sezonunu da seyredip bitirdiğim yine okullu - öğretmenli  Danimarka yapımı dizi Rita'yı da anayım bu vesileyle. 
Diziyi izlerken, bir zamanlar (sahiden bir zamanlar 90'ların başında) hasbelkader mi desem, iş bağlantılı bir şekilde yolumun düştüğü Danimarka'yı, orada geçirdiğim bir haftayı, edindiğim arkadaşları andım durdum.
Diğer yandan, oradaki eğitim sistemine, öğrenci - öğretmen ilişkilerine, öğretmen - veli çekişmelerine, insan hallerine dalıp gittim; çoğunlukla imrenerek, özenerek, hayıflanarak.




Filmdeki şarkıların kayıtlarını bulabilir miyim derken, 2005 tarihli nefis bir koro konseri kaydı buldum. 


6 yorum:

  1. Kitabı not aldım:) Calvino'yu severim ama bunu okumadım. Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  2. Sevgili Okul Arkadaşım,


    Bilmiyorum daha önce sizinle Calvino bahsi geçmiş miydi, huyumdur Calvino adı geçen her yazının yorumuna onu tanıdığım kitabını -mutlaka- yazmak:) Görünmez Kentler. Bir de kısacık, pek dikkate alınmayan bence kocaman bir romanını tavsiye etmek: Sandık Gözlemcisinin Uzun Günü.

    YanıtlaSil
  3. Sevgili Sezer,

    Calvino sevilmez mi? Keyifle okuyacağınıza inanıyorum.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. Sevgili Okul Arkadaşım,

    Hatırlayamadım ben de, sanırım Calvino'yu daha önce anmadık sizinle. Bu defa sırası gelmiş, demek ki. :)

    Kitaplarının şaşırtan, gülümseten isimlerinden başlayarak, anlatımıyla devam ederek hakkında çok konuşabileceğimiz bir yazar. Tekrar rastlaştığım için mutluyum.

    Eski blog dostlarımdan -ne yazık ki bir süredir blog yazmıyor- Hafif Abiciğimin uzunca bir Calvino yazısı yazmasına neden olan fal bakma konulu eski bir yazımın linkini buraya bırakayım. Bağlantısındaki yazıyı keyifle okuyacağınızı düşünüyorum.

    https://ekmekcikiz.blogspot.com/2012/03/neyse-halim.html


    YanıtlaSil
  5. Ah o Bir Kış Gecesi Eğer Bir Yolcu...Hem çok heyecanlanıp yükselmiş hem de aralarda sıkılıp öfkelenmiştim okurken. Kendi kendime gülüp analizlere girdiğim müthiş bir deneyimdi gerçekten. Seneler önce yazdığım okuma deneyimimi buraya bırakıyorum, belki bitirdikten sonra uğramak istersiniz diyerek. Güzel okumalar. :)
    https://mindmills.wordpress.com/2015/01/08/bir-kis-gecesi-eger-bir-yolcu/

    YanıtlaSil
  6. Sevgili Neslihan,

    Yine hislerime tercüman bir notunuzu okuyorum. Çok hoş doğrusu.:)
    Tam da müthiş bir açılış ve heyecan sonrası, "ne oluyoruz yahu?" soruları ve hafif sinirle devam eden bir okuma. Henüz sonuna gelmedim, Calvino'nun bende yeri ayrı olduğu için bir miktar sabırla okumaya devam ediyorum.
    Galiba kitabı bitirmeden yazınızı okuyacağım, belki de sabrederim. :)

    YanıtlaSil

Hoşgeldiniz!