Cumartesi, Şubat 05, 2022

Kral Kelebeklerinin Göçleri, Makaklar, Bizonlar...

 


Fotoğrafta gördüğünüz bir dişi kral kelebeği, kanat açıklığı  8 - 10  cm civarında. Kanada'dan Meksika'ya kadar olan bölgede göç ederek, gidip gelerek yaşıyorlar ve bu göç 4 nesilde gerçekleşiyor. Çünkü ömürleri bir gün olmasa da en uzun yaşayan son nesil sadece 6 ay yaşıyor, 4 ay kış uykusuna yatanlar birinci nesil kelebekler.
Fotoğrafı da aldığım bu sayfada kelebeklerle ilgili ayrıntılı bilgi var, okuyunca benim gibi şaşkınlıklara uğramanız garanti.

Peki, nereden çıktı monark (kral) kelebekleri, ayrıca makaklar, bizonlar filan. değil mi?
Genç Amerikalı şair Ocean Vuong'un ilk romanı "Yeryüzünde Bir An İçin Muhteşemiz"i okudum. Otobiyografik özellikler taşıyan anlatısından, şiire göz kırpan üslubuna beni çok etkileyen bir kitap oldu. 
İnsanoğlunun içindeki şiddetin, kendi nesline ve doğadaki diğer canlılara zarar vermesine yol açan hallerini böylesine sakin sakin anlatılması, Amerika'nın Vietnam'ı işgalinden sonra savaştan kaçan ve  Amerika'da en alt sınıftan hayatta kalma mücadelesi veren Saygon'lu bir ailenin üç neslinin hikayesinin bir puzzle yaparcasına ortaya çıkması müthişti.

"...Bazen kim olduğunu ifade etmene fırsat verilmeden siliniyorsun.
...Olmak ya da olmamak. İşte bütün mesele bu. Bir mesele, evet, ama bir seçenek değil."
Sf. 63

Kitabı yayınlayan Harfa Yayınevinin sayfasından ulaştığım bir söyleşide, kitabın başarılı çevirmeni Deniz Koç kitapla ilgili düşüncelerini ve kitabın çeviri sürecini anlatıyor. İlgiyle izledim, burada.

Bir başka söyleşi geçen sene yazarımızla yapılmış, anlattıkları, düşünceleri kitabı kadar dikkate değer, bence. Buraya bakabilirsiniz. 

Kral kelebeklerini hareket halinde, daha doğrusu Meksika'da dinlenme esnasında görmek isterseniz burada, bir haber videosu var.

6 yorum:

  1. Meksikada ki ölüler günü festivaline denk geliyormuş kral kelebeklerinin gelişi.Bu yüzden Meksikalılar için baya anlamlı bir ritüele dönüşüyormuş bu göç hikayesi.Yakın zamanda izlediğim belgeselde öğrendim ve burada da paylaşımınızı görünce dillendirmek istedim:)

    Bahsettiğiniz roman dikkat çekici görünüyor, bakmak lazım bi, teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu ayrıntıyı bilmiyordum, yazdığınız için teşekkür ederim. Konu doğa insan ilişkisi bakımından daha ilginç hale geldi. :)

      Sil
  2. bugün cadde'de yürürken bir poster gördüm "Konya'daki Kelebekler Vadisini gördünüz mü" diye.çok aklım kalmıştı. sonra sana geldim ve bir kelebek fotoğrafı , yazısı :) dostluk tesadüfleri sever :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Konya Kelebekler Vadisi, duyduğumdan beri benim de aklımda Şulem. Belki bir tren yolculuğu da oraya yaparız. :)

      Sil
  3. kelebekler Tanrı nın sanatının en güzel örnekleri olsa gerek...

    YanıtlaSil

Hoşgeldiniz!