Geçen hafta misafir ağırlarken yaptıklarım arasında patlıcanlı gül börek vardı.
Tarifini isteyen sevgili arkadaşlarım için yazıyorum.
Malzemesi:
1 kg patlıcan
4 orta boy soğan
6-7 tane çarliston biber
4-5 orta boydan büyük domates
1 kg yufka (4-5 yaprak)
2-3 yumurta
3 su bardağı süt
Yeteri kadar zeytinyağı (İçini pişirirken kullanılacak)
Yapılışı:
İç harcının hazırlanması:
1. Soğanlar salata soğanı gibi doğranır, biberler ince ince doğranır ve ağzı kapaklı bir tavada az yağla, kısık ateşte öldürülür. (Kavurmak gerekmiyor.)
2. Patlıcanların kabukları tamamen soyulur ve küçük küçük doğranır. Soğan, biber karışımına eklenir. Arada karıştırılarak biraz yumuşayana dek pişirilir.
3. Domatesler kabukları çıkarılarak tavaya eklenir, suyunu salıp çekene dek birlikte pişirilir.
Karışım, bir kenarda soğumaya bırakılır.
Böreğin yapılışı:
1. Yufkaların her biri ortadan kesilerek, iki yarım daire yapılır.
2. Yarım dairenin uzun kenarına iç harcından uygun miktarda konularak, uzun kenardan kısa kenara doğru olabildiğince ince sarılır, sonra da bir ucundan başlayıp içeriden dışarıya sarılır, yağlanmış tepsiye yerleştirilir.
3. Bütün yarı yufkalar tamamlanınca, yumurta ile çırpılmış süt üzerlerine dökülür. Ağzı streç filmle kapatılıp, serin bir yerde 3-4 saat bekletilir. (Böylece yufkalar, süt ve yumurtayı emer.)
4. En az 200 dereceye ayarlanmış fırında yarım saat pişirilir.
5. Servis yaparken, arzu ederseniz üzerine sarmısaklı yoğurt koyabilirsiniz, değişik bir lezzet veriyor.
Afiyet olsun.
Fotoğraf aynı oldu, ne yazık ki başka çekmemişim.
Bu ne muthis birsey boyle!
YanıtlaSilTam derse giderken bu yapilir mi bana?
Eve gidince babamdan bunu yapmasi talebinde bulunacagim. Babam iyi borek yapar ;)
Sümüklüböceğim,
YanıtlaSilİyi ki babanlar yanındayken yazmışım ve sen okumuşsun. Yoksa, yapıp buradan taa oralara göndermek çözüm olacaktı.:)
Afiyet olsun!
ekmekçikız, daha önce de yazmıştım, patlıcan aşığı bir şahıs olarak kozmik bir şaka sonucu patlıcan görmeye bile dayanamayan, şüpheli yemeklerde çöp kutusuna bile bakıp patlıcan fobisinin dibine vuran bir koca ile yaşıyorum.:P bu şahsa saygımdan ve delisi işime yaramayacağımdan eve patlıcan almıyorum. ama bu börek beni dellendirdi. savulun bre patlıcanlar, bu elektra bildiğiniz gibi değil diyerek tarifi miniltip yapacağım. yemeyen utansın.:)
YanıtlaSilama daha önemlisi, ben gecelere akışındaki kıvrımlılığına bayıldım yine:) demeden geçmeyeyim. uyku ise, açmayalım bu bahsi kuzum diyip kapatıyorum:) öperim...
Elektra,
YanıtlaSilO derece mi, yani çöpte şüpheli nesne aramak ha?!
Doğru, kozmik şaka, bu.:)
Afiyet olsun, yapar yersin, sen.:)
Evet, kıvrımlı bir geceye akış oldu; son viraj biraz sert olsa da...
:))
Tarif şahane börek bahane. Yaz gelse de yine yesek. Tarifin iştahımı kabarttı. Gecelere akışın ise gözümde canlandı:))
YanıtlaSilHoşgeldiniz Mitmit Hanım!
YanıtlaSil:)
Tarifin patenti kimde, biliyorsunuz.
Evet ya, yaz gelse de denize girsek.:)
Harika gorunuyor. Ilk firsatta deneyecegim. Ellerine saglik!
YanıtlaSilArchisugarcığım,
YanıtlaSilŞimdi oralarda patlıcan bulamazsan, aynı usul kıymalı veya peynirli de yapılabilir, sanırım.
Aynı usul; yağsız yapıp, sütle yumuşatarak, yani.
:)