Dün, mutfak kedisi oldum. Akşamüstü çaya yeğenler gelecekti, anneanneleri mercimekli köfte yapacaktı. Ee, teyzeye boş durmak yakışır mı?
O da iki çeşit kek yaptı, ikisi de kabaklı!
Birincisi kabaklı, peynirli, yeşil soğan ve dereotlu.
İkincisi balkabaklı, cevizli, tarçın ve zencefilli. (Tarif isteyene burada, tık!)
Yoğurtla keklerin ilgisi mi?
Yok tabii! Var da dolaylı olarak.
Kek malzemelerini çıkart, çırp, fırını ayarla vs. uğraşı arasında gelen ilhamla bir de yoğurt mayaladım; tam anne usulü.
Neden uzun zamandır yoğurt yapmaya ara vermişim ki? Çok kolay! Çocuklar küçükken yapardım, oysa...
Yarım kilo günlük sütü ılıttım, bir yemek kaşığı Kanlıca yoğurdunu ılık sütle seyrelttim. Yavaş yavaş karıştırıp, fotoğraftaki dikdörtgen kaseye yavaşça döktüm. Kasenin ağzını gevşekce kapadım. Ilık ve sakin bir köşeye altını battaniye üstünü polar örtü ile besleyerek yerleştirdim. Dört beş saat sonra üstünü açtım, soğuduktan sonra kapağını kapatıp, buzdolabına koydum.
İçindeki sütün mayası tutmuş yoğurt olmuş kabı dolaba kaldırmak öyle hoş bir his ki! Kendikendine oynarken başı öne düşüp uyuyakalmış bir bebeği yatağına taşır gibi...
oo harikaymis menu pzar gunu size ugranmali anlasildi:) yogurdunuzun hayrini gorun:)))
YanıtlaSilBen her cumartesi süt alıp yoğurt yapıyorum. Sütümün ineğiyle de tanıştım hatta, ayıp olmasın, her hafta yoğurdunu yiyoruz diye. Lakin ben sadece 2.5 saat bekletiyorum. Yarım saat geciksem yoğurdum sulanıyor. Süt pastorize olunca böyle bir sorun yaşanmıyor galiba.
YanıtlaSilherşey bir yana, şu son cümlendeki tanımlaman bir yana. okumaya doyamadım. ne güzel kadınsın yahu sen...
YanıtlaSilBestecim,
YanıtlaSilSen bir uğra buralara, Pazarmış değilmiş bakmaz, senin için de pişiririm.
Yoğurt lezzetli oldu valla!
:))
Sevgili Kadın,
YanıtlaSilBenim şimdilik tanışacağım bir inek yok, sütünden yoğurt yaptığım...
SEK'in günlük sütünü kullandım, sanırım pastörize edilmiş, evet.
Haklısın, o nedenle olabilir.
Uzun ara geçmesine rağmen becerdim valla, iyi olmuştu.
:)
Şulem,
YanıtlaSilO senin güzel gözlerinin bakışlarının sebebindendir, desem?...
Canım.
:))
Seviyorum ben de evde yoğurt yapmayı. Ama ben fırında mayalıyorum, dışarıda mayalamaya cesaret edemedim daha.Bir de ben iyice kaynatıp suyunu uçuruyorum biraz. Porsiyonluk kaplarda mayalıyorum böylece daha az sulanma oluyor.
YanıtlaSilAma maaalesef kullandığımız süt de, maya da doğal olamıyor, Kanlıca yoğurdunun bir özelliği var mı ?
Işıncığım,
YanıtlaSilBen de fırında mayalama işine özeniyorum da, henüz denemedim. :))
Haklısın ev yoğurdu sulanıyor, ama, zaten doğru olanı bu değil mi? Porsiyonluk kaplar iyi fikir, öyle deneyeyim bu defa.
Yoğurt mayalama hakkındaki bir yazıda Kanlıca yoğurdu, ev yoğurdu gibi diye okumuştum, o nedenle görünce aldım. Doğru bilgi imiş, hem kendisi lezzetli, hem mayası tuttu. Malum, yoğurt dayanıklı hale getirilirken maya için kullanılınamaz hale geliyor,özelliklerini kaybediyor. Kanlıca yoğurdu sınavı geçti.
:)