Cumartesi, Ekim 03, 2020

EVİMİZİN "PASTEİS DE NATA"SI

Birkaç gün önceydi, kızımdan bir fotoğraf eşliğinde mesaj geldi "denesek mi şunu, ben yiyememiştim".  Fotoğraf altı notunda "San Sebastian Cheesecake'i tahtından edecek Portekiz tatlısı" yazıyordu.
Aahhh! Portekiz! 
Tatlısı, şarabı, balığı, denizi, doğası, tarihi, insanı ile Portekiz. 
Ve unutulmaz Belem turtası ya da pastel /pasteis de natanın damakta kalmış tadı...
Portekiz'den dönerken bir kutu pasteis de nata getirmiştim, kızım o sırada Ankara'daydı, tatlının ömrü sınırlıydı. Sonuçta o "ben yiyememiştim" cümlesi haklı bir nedene dayanıyordu ve bir denemeyi hak ediyordu. Üstelik  benim için de tam Portekiz yolculuğunun yıldönümünde  tatlı mı tatlı bir anma olacaktı.

Çiçek kızım mutfakta bir tarif denerken pek oralarda olmamaya çalışıyorum. Tecrübeyle sabit ki, aksi halde ciddi çatışma çıkıyor. Ben dersimi çalıştım  konuyu öğrendim, kızım mutfağa giriyorsa ben çıkıyorum. 
Bu defa ayrıca  yorgundum bahanem hazırdı, böylece mutfağı şefe bırakıp çıktım. Haliyle bir süre sonra "anneeee bu evde kevgir yok mu, anneee işin yoksa tencereyi sen karıştırır mısın, anneee bir bakar mısın bu hamur çok kalın oldu..." cümleleri kurulur oldu ve anne yamak kadrosunda mutfağa girdi.
Sonunda turta pişti, tadıldı, beğenildi, ikram edildi, buyrunuz lütfen.



İşe karışmama kararım nedeniyle, tarifin kızımı zorlayan kısımlarını sonradan kritik ettim ve araştırınca Refika'nın Yemek Okulu'nda yayınlanmış, püf noktalarını da anlatan bir tarif buldum ve aklıma yattı.  Bir kez de  turtayı bu tarifle ben yapmayı düşünüyorum, bakalım nasıl olacak?

Denemek isterseniz linki burada.

4 yorum:

  1. Bu aralar canım patates istiyor sanırım, algılarım turtayı patates yaptı :)))
    Afiyet bal şeker olsun ♥

    YanıtlaSil
  2. Sevgili Ekmekçi Kız,


    İlk günden beri bu üretim üzerine düşünüyorum; görüntü ilk anda kaşıklama duygusu yaratmıştı, kremalı bisküvinin önce kremasını yemek gibi:) Sonra başka bir fikir dahil oldu konuya, yalnız o ara gelip yine gözden geçiriyorum ürünü ve yazıyı, sonra ev yapmı, karanfil dokunuşlu bir likörle uyumu üzerine düşündüm ve karar verdim ki olur:) Elbette sonuç konusunda bir bilgi yok, deneyen ya da denemeyi düşünen birine ihtiyaç var:)

    Elinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  3. Şebnemciğim,
    Pek de güzel olur, patatesli turta. Söylerken patates demeyiz çoğunlukla, pattis çıkar ağzımızdan. :)
    Afiyet olsun, patatesler!

    YanıtlaSil
  4. Sevgili Buraneros,

    Bizim (!) Portekizliler bu turtayı genellikle kahve eşliğinde yiyorlar.
    Ve fakat, biz Belem'deki ünlü pastaneden aldığımız turtaları yedikten sonra üzerine afiyetle o güzelim vişne likörlerinden içmiştik. O da bir olasılık. :))

    Üzerindeki krema belki bizim alıştığımız krem karamelin görüntüsüne benzer durduğu için kaşıklama arzusu vermiş olabilir. Aslında biz yeterince ufak kalıp bulamadığımız için, muffin kalıbına yaptık ve biraz büyük oldu. Orjinali daha ufarak oluyor. Tadına gelirsek, onu oldukça başarılı şekilde tutturmuş kızım. :)

    YanıtlaSil

Hoşgeldiniz!