Pazartesi, Ekim 26, 2020

Yemek Kitabı Okumayı Sever Misiniz?

Ben bayılırım.
Kitapçıya yolum düştüğünde, mutlaka yemek kitaplarına da bakarım, o nedenle kitaplığımda bir dolu yemek kitabı var.
Çoğunu baştan sona okudum. Peki, tariflerin hepsini yaptın mı diyeceksiniz. Yok canım, nerde! O kitapları tariflerini denemek için almıyorum zaten. Dünya mutfağında neler varmış, başka ülkelerde ekmek nasıl yapılırmış, çikolata sadece tatlıların içinde mi olurmuş, Çin yemeklerinin incelikleri nelermiş, kaç çeşit çorba olabilir acaba...???
İşte böyle bir dolu sorunun cevabını öğrenebilir miyim merakıyla alırım o kitapları ve okurum.

Yemek yemek ve yapmak, yaşadığımız kültürün bir parçası aslında. O nedenle, yurtdışı gezilerimde mutlaka o ülkenin mutfağını denemek, farklı lezzetleri tatmak isterim. Gerçi, insanların büyükçe bir kısmının bu tür yeniliklere tepkili olduklarını ve yabancı memleketlerde risk almayıp, alıştıkları yemeklere benzerleriyle karın doyurduklarını biliyorum.

Geçenlerde palamut pişirecektim. Çocuklar, palamutun kendine özgü lezzetinin iyice ortaya çıktığı kızartma ve fırında pişirme yöntemlerine biraz mesafeliler. Onlar için cazip olacak palamut yemeğini nasıl yapsam, farklı bir şey denesem derken, kitaplıkta "Akdeniz Balık Yemekleri" kitabı gözüme ilişti. Güzel bir tarif buldum, pişirdim, beğenildi ve bir hafta sonra tekrar istendi.




Yeni bir kitaba başlamak için eskisinin etkisinin geçmesini beklediğim bir akşamdı. Kitabı elime alıp alıcı gözüyle incelemeye başladım ve anladım ki, iç kapağına attığım tarihe göre Mayıs 2003'te aldığım "Akdeniz Balık Yemekleri"ni ayrıntılı okumamışım. Zaman zaman açıp, bir iki tarif bakmışım ve sonra okurum diye rafa kaldırmışım. 

Kitabın yazılış tarihi 1972. Ardından 1981'de gözden geçirilmiş. Bizde Tuba Odabaşı Karul'un çevirisiyle  ilk yayınlanması  2000'de, iki yıl sonra da 2. baskısı yapılmış. 
Yazarı Alan Davidson, 1924 doğumlu ve Oxford mezunu bir diplomat. Uzun yıllar çalıştığı çeşitli görevlerden sonra 1975'ten sonra tüm vaktini yazmaya vermiş.

Giriş'te yazdığı notta, kitabın amacı hakkında "Akdeniz'de yaşayan veya seyahat eden okurların buradaki deniz ürünlerinden olabildiğince zevk almasını sağlamaktır" diyor ve ekliyor, "birçok uzmandan yardım aldıysam da sonuçta bu kitap bir amatörün derlemesidir."
Böyle diyor ancak öyle titiz bir çalışma yapmış ki, sonuç hiç de  amatörce değil. 
Önce Akdeniz'in nasıl bir coğrafya olduğunu anlatıyor, deniz özelliklerini, havzanın derinliğini, nerelerde hangi balıkların yaşadığını belirtiyor.
Ardından her bir sayfada elle çizilmiş resimlerin olduğu balık, kabuklular ve yumuşakçalar katalogları geliyor; her birinin Latince ve yaşadıkları Akdeniz ülkesinde bilinen isimleriyle birlikte.
Sonunda tarifler bölümüne ulaşıyoruz. Burada önce balığın taze tutulması, balık pişirmenin genel özellikleri, pişirme şekilleri, balıkla birlikte kullanılan diğer ana malzemeler anlatılıyor. Ardından, Akdeniz coğrafyasının başlıca ülkelerinin mutfaklarından -Türkiye dahil-  tarifler sırayla anlatılıyor, yakın coğrafyadaki Karadeniz tarifleri de unutulmadan.

Kitabın gerçekten sevgiyle çalışılmış ve emek verilmiş tam bir yemek kültürü kitabı olması yanında zevkle okunmasını sağlayan zarif üslubu ve özenli, güzel çevirisi de ayrıca takdire değer.

Bilemiyorum bu kitap herkesin ilgisini çeker mi? Belki bir gün bir meraklının ulaşması için vesile olması umuduyla burada dursun.


7 yorum:

  1. Ekmekcim, eğer okumadıysan Silva Özyerli'nin "Amida Sofrası"nı mutlaka okumalısın. Çocukiuğunun Diyarbakır'ını ve yemek kültürünü anlatıyor, tarifler ekleyerek. Ben çok beğendim ve sanal alemde ahbap olduk kendisi ile, şahane likörler yapıyor. Bana da baharda leylak reçeli yollamıştı. Kitap süper yalnız, mutlaka edin derim...

    YanıtlaSil
  2. Leylakcığım,
    Leylak reçelini hatırlıyorum, ancak kitabı okumadım.
    Henüz okumadım diyeyim. :)
    Sen şimdi böyle ısrarla söyleyince, vakit geçirmeden edineyim ve okuyayım.

    YanıtlaSil
  3. İlk defa böyle bir yorum okudum desem 🙈
    Evet yemek kitapları dikkatimi çeker ama hiç aldığım yemek kitabını okumadım. Ve bu yazınız ile bakış açım değişti.
    İyi geceler.

    YanıtlaSil
  4. Yemek kitabı okumak için hiç düşündüğüm bir şey değildi. Ama şimdi senin anlatımından sonra göz gezdirmenin zevkli olacağını düşündüm.
    Teşekkürler ♥

    YanıtlaSil
  5. Sevgili Satırarası,
    Ne güzel, sizin için zihninizde bir ışık yaktıysam mutlu oldum.
    Size bir sır vereyim, ben ağaçları anlatan kitapları da okuyorum. :)

    YanıtlaSil
  6. Şebnemciğim,
    Hem de çocukluğumdan beri yemek kitabı meraklısıyım. :))
    Bir dene istersen, keyifli bir zaman geçirme faaliyeti olursa sevinirim.

    YanıtlaSil

Hoşgeldiniz!