Çarşamba, Ocak 12, 2011

FIRINDA LEVREK, Maydanoz Soslu


Balık denince lüfer ilk sıradadır benim için. Şimdilerde lüferi bulmak zor, çinekopa razı olsan, o zaman gelecek senenin lüferini yemiş olursun, karar vermek zor.
Balık sıralamamın devamı karışık! Gününe ve gönlüme göre, hamsi de olur, palamut da, bulursam kalkan ya da dil de kabulümdür, istavrit ya da barbun da. Şu sıralamaya hemen dahil etmedim ama, somon ve levrek sık pişer bizim evde.
Balık pişer de kim ne yer derseniz, orası hassas dengede işte; evin genç kızı kılçık ayıklamayı sevmez, kılçıklı da yenecek küçük balık ya da kılçığı ayıklanmış büyük  balık tercihidir. Evin delikanlısı ve annesi balık olsun da yeriz derler.
Son zamanlarda kızımız somona hafif yan bakmaya başladı, böyle olunca, anne ve oğulun sevdiği somonun piştiği usulle levrek pişirilirse çözüm bulunur mu araştırması yapıldı ve neyse ki olumlu sonuca ulaşıldı.

Size de tarif edeyim, somon ya da levrek istediğiniz balığı bu şekilde pişirin ve afiyetle yiyin, efendim.


Kişi başına bir parça filetosu çıkarılmış balığı, unlanmış fırın torbasına koyup, 200 derecede yirmi dakika pişirmeniz yeterli.
Balık fırında iken  maydanozlu sosu  yaparsınız, yanına  keyfinize göre bir  salata...
Unutmadan, maydanozlu sos dediğim çok kolay; çok ince kıyılmış bol maydanoz (üçte bir demet kadar), bir limonun suyu, limon suyunun yarısı kadar zeytinyağı, bir küçük diş sarmısak, az tuz. Karıştırın ve fırından çıkarıp, tabağa aldığınız balık filetosunun üstüne bolca ekleyin.

*****************************

Smile smile smile!
İki Ankara'lı arkadaşımdan  blog ödülü aldım, biraz geç kaldım farkına varmakta kusura bakmasınlar, lütfen.
Ebru'ya ve Meyra'ya teşekkürlerimle...


.

8 yorum:

YEMEK VAKTİ dedi ki...

ellerine sağlık canım.Benim bir numaralı balığım her zaman barbundur , sevmediğimde yok gibi:)Tarif nefis görünüyor

EKMEKÇİKIZ dedi ki...

Aylinciğim,
Balık sevilmez mi?
Barbun taze olunca dayanılmazdır, değil mi?
:))

özlem dedi ki...

Ağzım sulandı vallahi, balık bizde hafta sonu yenir bu hafta sonu da bu tarif denenecek sağlasın:)

EKMEKÇİKIZ dedi ki...

Özlem, hoşgeldiniz!:)
Siz de kardeşim gibi oğlakmışsınız. Doğum gününüz kutlu olsun, çok güzel bir sene olsun.
Bu sosu deneyin, seveceksiniz.:)

Meyra dedi ki...

canım çok tşk ederim seviyorum bu adamı güldürdün beni:))

EKMEKÇİKIZ dedi ki...

Ben de çok gülerim ona!
Sevindim beğenmene.
:))

Simon Templar dedi ki...

çinekop sadece gelecek senenin lüferini yemek değil, gelecek senelerdeki yüzlerce lüferi yemek demek. soyu tüketmiş oluyorsun. annem geçenlerde 24 sm.lik lüfer almış, tam önerilen sınırda, ona bile birsürü laf ettim. bundan sonra balık almaya mezüre ile gitmesini sağlamaya çalışıyorum (bu arada, geldiği anda gidiyormuş, bulunmuyormuş).

EKMEKÇİKIZ dedi ki...

Simoncuğum,
Evet, lüfer bulunmaz oldu ama, maalesef çinekop ve sarıkanak ibadullah!:(
Annene bir de mezura taşıtma yahu, işte göz kararı 24 cm. bulunur artık.:)