Cumartesi, Ekim 10, 2020

"MONTAUK" VE ANIMSAMAK ÜZERİNE DÜŞÜNCELER

Y K Y 'nda online kitap bakıyorum, Modern Klasikler'de ne çok yazar var, adını daha önce duymadığım. Sepetimi dolduruyorum sekiz kitap seçiyorum, yayınevinin Galatasaray'daki kitapçısında olsam şimdi  bu sayıda kitabı bir seferde asla almazdım. 

Kitaplardan birkaçını ve yazarlarını özellikle merak ediyorum. "Montauk" mesela, yazarı Max Frisch imiş. Adını duymuşum sanki, başka neler yazmış bakıyorum, hayır daha önce hiç okumamışım Frisch'i. Daha çok oyun yazmış, günlükleri var, bir de seçtiğim kitap; anlatı başlığıyla ayrımlanmış. Pekala, yazarı tanımaya buradan başlayacağım demek ki.

Ertesi gün kitaplarım geliyor. Geliyor gelmesine de, Cuma, haftanın en meşgul olduğum günü. Pazar alışverişi, buzdolabına yerleştirilmesi, yemek işleri derken akşamı buluyorum. Sonunda kitaplarımı elime alıp, şöyle bir karıştırmaya fırsatım oluyor. Yine "Montauk" dikkatimi daha çok çekiyor. Okunacak ilk kitap sırasına alıyorum. İçimden Montauk Montauk diye tekrarlıyorum. Kitabın arka kapağında Montauk'un New York'ta, Long Island'ın ucunda yer aldığını okuyorum. Eski bir kızılderili yerleşim yeriymiş

Long Island. Bazı filmlerden görüntüleri ve kitaplardan tasvirleri aklımda kalan ve bir gün görmeyi çok istediğim bir coğrafya. Bir vesileyle bu arzumu New York'ta uzun süre yaşamış bir tanıdığıma anlattığımda, hiç de özel bir tarafı ve cazibesi olmadığını söylemişti. Olsun, ben yine de kafamda yarattığıma uyuyor mu anlamak için, kendi gözlerimle görmeliyim.

Nasıl oluyor anlamıyorum, birden Eternal Sunshine of the Spotless Mind / Sil Baştan filmi aklıma geliyor. Yine nasıl olduğunu anlayamadığım şekilde, deniz kenarında geçen bazı sahneleri gözümün önüne geliyor. İçimdeki Montauk Montauk Montauk tekrarı sürüyor. 
Araya bir not ekleyeyim, film, en çok sevdiğim filmler listesinde her zaman ilk başlardadır, en son ne zamandı hatırlamıyorum da, bir kaç defa izlemiştim. O kadar ki, blog başlığımda yer alan film sahnesi oradandır. (Film hangisiydi acaba? Merak eden için, burada.)

Filmle ilgili notları okurken filmin ünlü ve anahtar repliği "Meet me in Montauk" önüme düştü ve  işte o an aydınlandım. Tabii yaa!  Montauk adı tam da bu nedenle dikkatimi çekmişti. Hem de tam filmdeki gibi olmuştu, aklım unutmuş, ancak duygularım unutmamıştı.



Kitaba gelince.
Henüz 22. sayfadayım. 
Girişte yer alan ünlü bir edebiyat eleştirmenin notu ve yazarın Montaigne'den yaptığı alıntı aklımı çeldi bile. Bitirince tekrar yazarım son fikrimi.

Marcel Reich-Ranicki demiş ki, "Frisch daha önce hiç bu kadar kısa, bu kadar kıt sözcükle, ama aynı zamanda bu kadar açık ve özlü, bu kadar canlı ve coşturucu yazmamıştır. Montauk şiirsel bir bilançodur, kaygının yazarının elinden çıkmış aşka dair bir kitaptır."

Montaigne'den yapılan alıntı 1 Mart 1580 tarihli bir kitap önsözü. "Elindeki içtenlikle yazılmış bir kitap, ey okur, daha başlarken uyarıyorum seni, yakınlarım ve kendim dışında bir amacım yok... Böylece, ey okur, bu kitabın tek özü kendimim; boş zamanını bunca boş ve önemsiz bir konuya harcaman, pek de akıl kârı değil. Haydi kolay gelsin." 

8 yorum:

  1. Sevgili Okul Arkadaşım,

    Az önce bloga girdim ve blogrolda ne görsem; Okul arkadaşım Montauk demiş:) Yazınızı okudum, bitirince hakkında ne düşüneceğinizse merakım; siz hakkında yazdığınızda şu anki tahminimi hiç değiştirmeden kendi düşüncemi yazacağım. Bu arada YKY kapak tasarımın değiştirmiş:)

    YanıtlaSil
  2. Sevgili Okul Arkadaşım,

    Sanırım, Galatasaray'daki kitapçıda seçseydim bu kitabı, böyle olduğu zaman beni heyecanlandıran ve çok sevdiğim kitaplarda olduğu gibi "kitap önüme atladı" derdim. Yine öyle oldu diyebiliriz. :)
    Henüz blogunuza bakmadım, yukarıdaki nottan anladığım kadarıyla siz Montauk'u okumuşsunuz, en iyisi kitabı bitirince bakayım mı? ;)

    YanıtlaSil
  3. Sevgili Okul Arkadaşım,


    Kitabı okudum ama hakkında yazmadım, o ara seyrek yazıyordum, işler dolayısıyla blog kuraklık dönemindeydi:) Sizin yazınızın altına yazacağım:)

    YanıtlaSil
  4. Montauk adlı kitabın adı Ayfer Tunç'un Aşıklar Delidir'de sıkça geçiyordu, ilk orada duydum ama henüz okumadım.

    YanıtlaSil
  5. Ben de tam Serpil'in yazdığını yazacaktım. Aşıklar Delidir'de geçiyordu, benim de çok merakımı celbetmişti. Bir oku bakalım, fikirlerini alalım :9

    YanıtlaSil
  6. Sevgili Okul Arkadaşım,

    Yazıyı yazdım, şimdi merakla bekliyorum. :)

    YanıtlaSil
  7. Serpilciğim,
    Ayfer Tunç'u okumadım, henüz.
    Nasıl bir bağlamda Montauk'tan söz ettiğini bilemiyorum o nedenle.
    Kitabı okuduktan sonra Max Frisch'in yazarlar için de önemli bir yazar olduğunu düşündüm.

    YanıtlaSil
  8. Leylakcığım,
    Okudum ve de yazdım.
    Umarım, okur ve seversin. :)

    YanıtlaSil

Hoşgeldiniz!