Perşembe, Haziran 29, 2023

ÇALINAN DİKKAT

Uzunca süredir, böylesine ilgiyle sayfalarını çevirdiğim, her satırını çizmek istediğim bir kitap okumamıştım.
Buraya geldiğinde kızım bir kaç kitap almıştı, bu kitap da aralarındaydı. Giderken hepsini taşımayayım, sonra okurum diyerek bıraktığı oldu, bu kitap onlardan. 
Kızım gittikten sonra kütüphanesine bakarken, "Çalınan Dikkat" başlığı ilgimi çekince elime aldım ve bırakamadım. 

Son günlerde, cep telefonu elimden düşmüyordu. Önce araya seçim girdiğinden dolayı haberlere bakıyordum filan diyerek kendime bahane yaratmaya çalıştım ama, pekala haftalık bildirimlerde günlük ortalama ekran süreleri 4 saati geçkin çıkmaya başlamıştı. Bu bir tür bağımlılık hali beni rahatsız ediyordu. 
Kitabı okuyunca bu rahatsızlık duygusunda yalnız olmadığımı, bizden daha genç nesillerde bazen daha da aşırı bir süreleri bulan internetle geçirilen zamanların çağımızın bir tür salgın hastalığı olduğunu düşünmeye başladım.

Kitabın konu başlıklarından yola çıkarak şunları özetleyebilirim:
İnternet  hızının, sayfa geçişlerinin artışı ile insanlardaki fiziksel ve zihinsel bitkinliğin artışı paralel gitmekte. 
İnsanlar uzun süreli okumaktan uzaklaşmış durumdalar, hayal gücümüzün yaratıcı becerilerimizin kaynağı olan zihin gezinmeleri oldukça aksıyor. 
İnternet kullanıcılarını takip eden ve yönlendiren teknolojiler hızla artıyor. 
İlginç bir şekilde yukarıdaki gelişmeler nedeniyle insanlardaki stres ve teyakkuz hali çoğalıyor. 

Tespit edilen bu durumun sebepleri arasında sadece çok hızlı  teknolojik gelişmeler değil, insanların bu yüzyılda özellikle son yirmi yılda değişen beslenme alışkanlıkları da ayrı bir unsur olarak olumsuz etkide bulunuyor.

Yazarın ana fikri, "dikkatimizi bizden çalan kuvvetlerle kolektif olarak yüzleşip onları değişime zorlamak gerekliliği." 
Aksi halde, bize dayatılmaya çalışılan  bireysel sorumluluk ve her bireyin kendilerini düzeltmekle uğraşması gereği çıkmaz sokağında kalakalmak işten bile değil.

Farkındayım, oldukça kuru ve didaktik bir kitap yazısı yazmaktayım. Oysa, gerçek durum böyle dümdüz değil. Kitapta anlatılanlar ve çözüm önerileri beni gerçekten etkiledi, her sayfada altı çizilecek bir çok cümle bulduğum bir kitaptan söz ediyorum, hatırlatayım.

Kitabı oluşturan konuşmaların ses kayıtlarına da web sayfasında yer verilmiş.
Aşağıdaki yazarın fotoğrafı da oradan.


Okuyunuz! 
Pişman olmayacağınızı, benimkine benzer bir dolu aydınlanma yaşayacağınızı düşünüyorum.

16 yorum:

  1. ben de elimde kalem, bir çok yerini çizerek okuyorum. Yenal Bilgici'nin yazısını okuduğumdan beri aklımdaydı. seninle konuşmalarımız tetikledi ve sonunda ben de okuyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitap benim değil diye çizmedim, ama sürekli parmaklarım kaşındı. Oturup notlar alayım istedim, öyle yapınca da kitabı yeniden yazmak gibi olacaktı, caydım. Gerekirse tekrar okurum. :))

      Sil
    2. Ben de her ikinizin de bu kitabı önermenizden hareketle muhakkak okumam gerekliliği kanaatine vardım zira dikkatim fena halde dağılmış durumda, parça pinçik :((

      Sil
    3. O vakit çok çok faydalı bir okuma olacaktır, dikkat toplamaya merhem. :)

      Sil
  2. Bana yolladığın Yenal Bilgici’nin tanıtım yazısından sonra ben de yazıyı ve siparişi babama ilettim, okumak istiyorum. Şöyle ki, aslında ben dönem dönem Hari’ninki gibi inzivalara çekiliyorum ve çok iyi geliyor ama Bilgici’nin de belirttiği gibi “sürdürülebilir” değil ve bizim aslında her günümüze yayacağımız daha temel bir arınmaya ihtiyacımız var, sabah ritüelleri ya da ne bileyim öğle arası yapılacak yarım saatlik bir arınma bile çok iyi gelebilir.. Tekrar teşekkürler bu öneri için!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En önemli nokta bu C.ciğim "sürdürülebilir" olması için bireysel çözümlerin yanısıra kamusal çözümler mutlaka gerekiyor. Aksi halde sadece inzivayla çözümlenebilir bir durumdan iyice uzaklaşacağız, toplumsal sorunlarla boğuşmak gerekecek.

      Sil
  3. Bu kitabı önce adaşın Instagram'ında, sonra da burada karşıma çıkaran hayat acaba bana ne anlatmaya çalışıyordu? Dile kolay, çalınanı bilmem de dağılan dikkatle 49 yıllık amansız bir mücadele var kapı gibi burada. :))) Bu bayram tatili sona ermeden kendimi evden dışarı çıkarmam için güzel bir bahane oldu öte yandan. Teşekkürler ikinize de!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Demek ki 49 senelik mücadelede bir aşamaya gelinmiş ve bir yol çıkmış belki de. :)
      Umarım keyifle okur ve aradığına yakın bir destek bulursun. :)

      Sil
  4. Sevgili komşum,
    Dikkat dağınıklığı, odaklanamama sorununu ben de yaşıyorum. hemen "Çalınan Dikkat" kitabını ısmarladım. Çok teşekkür ederim paylaştığınız için..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım okumuş olmakla kendiniz için faydalanacaksınız. En azından çağımız gerçekleriyle ilgili çok önemli bilgiler edineceksiniz, Sevgili Komşum. :)

      Sil
  5. Evet şimdi okuyunca muzdarip olduğum bir konuyu ele almışız. Kendi hayatımda sanal alemin esiri olmamak adına bir çok insana göre ileri mesafede olduğumu görüyorum. Çünkü telefon her daim elimde değildir. Vatsap mesajlarına aklıma gelince bakarım, acil bir şey olursa bana yazmayın derim hatta arayın çünkü bakmadığımdan cevap yazamam. Bloglara bile uzun arayla giriyorum. instagrama akşamdan akşama en fazla 2 saat. mesela story koyarım güm içinde sonra kapatırım, başkaların paylaşımlarına bakmam bile. çünkü bakmaya başlasam beni esir edecek. Ama sayfamda yazdığım gibi insatgram, facebook bile kendi bildiğini okuyor bu da beni rahatsız ediyor.
    Biz hadi neyse de çocuklar ve gençlerde çok büyük tehlike görüyorum. öğrencilerim 5-6 yaş ama okulda ki tutumlarından fazla cep telefonu, tablete maruz kaldığını hemen anlıyorum çünkü söylediklerime dahi odaklanmıyorlar.
    konu çok ciddi aslında ve salgın hastalık gibi insanlığı sarmış durumda

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Buket,
      Anlattıklarından anladığım, henüz kitabı okumadan bile senin aklın yolunu bulmuş olduğun, gerçekten salgın hastalık olan durumun ciddiyetini görmüş olduğun. Tebrikler. :)
      Umarım bu bilinçteki insanlar çoğalır ve olması gerektiği gibi gerçek hayat meselelerine odaklanırız.

      Sil
  6. Şimdi okuduk yazını Sevinciğim, demek hepimiz bir ölçüde muzdaribiz bu konudan. Kitabı da hemen okuyacağım, hazır gaza gelip her şeyi kapatmışken. :P

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu blogda eski yazılar için denetim vardı, ancak yayınlayabildim Elifciğim. :)

      Sil
  7. Buraya yazdığım önceki yorum gelmemiş sanırım Sevinciğim :( Neyse, kitabı okumaya başladım, hem çok iyi geliyor, aldığım karar itibariyle, hem de dehşete düşüyorum. Tekrar teşekkürler öneri için. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aradan geçen zamanda kitabı okumuş bitirmişsindir düşüncesindeyim. :)
      Rica ederim, " Çalınan Dikkat" son zamanlarda anlattığı konular ve gösterdiği doğrular nedeniyle en çok etkilendiğim kitap oldu.

      Sil

Hoşgeldiniz!