"Canım bu bildiğimiz greyfurt işte, hani son senelerde Kıbrıs greyfurtu diye satılan, kabuğu sarı, içi pembe-kırmızı renkli ve daha tatlı olanlardan" buyurmuştum ilk seferinde.
Kardeşimin evindeydik. Tarsus'tan bir arkadaşları, nar ekşisi, biber salçası ve benim "Kıbrıs greyfurtu bu canım!" buyurduğum meyveden göndermişti.
Sahiden de alıştıklarımızdan daha iriceydi, görünüşte. Sonra yiyince tadının daha farklı, daha az sulu olduğuna karar verdim.
Fakat bu defa gelenleri görünce, artık "yok canım ne kavunu, greyfurt bu!" itirazlarıma artık son verdim ve bu meyvenin "ağaç kavunu" olduğunu kabul ettim.
Bakınız, bu kabukları aralanmış hali.
Futbol topu kadar nerdeyse diyeyim, büyüklüğünü anlayın siz.
İçleri çıkarılıp, kabukları su dolu bir tencereyi boyladı. Bu gece orada kalacaklar, acısı çıksın diye bekleyeceğim. Yarın iki-üç kez daha sularını değiştireceğim. Sonra, dışları rendelenmiş kabukları iki parmak kalınlığında olacak şekilde boyuna keseceğim. Kaynatacağım, şekerle pişireceğim, derken sonunda nefis bir tatlı/reçel yapmış olacağımı umuyorum.
İçlerindeki meyvenin sulu dilimlerinin dış kabuklarını ve çekirdeklerini çıkardım, ağzı kapaklı bir cam kaba yerleştirdim.
Yarın akşamüstü okuldan gelecek bebeler için hazır ettim.
Şu reçeli yapmayı becerirsem, o halini de gösteririm, merak buyurmayınız.
.
Valla ben de iki-uc hafta evvel ilk defa yedim. Cok hos. O zamandan beridir evimizden eksik olmadi.
YanıtlaSilBen de senin gibi greyfurt olarak kabul edip yiyordum, ağaç kavunu muymuş? Antalya'da peppino denen şeyi ağaç kavunu diye satıyorlardı. Çeşit çoğaldı kafa karıştı. ama bu fotosunu koyduğun şey gerçekten enfes oluyor. Reçel fotosunu görelim derim. Sevgiyle...
YanıtlaSilhttp://en.wikipedia.org/wiki/Pomelo
YanıtlaSilEleştirel Bey,
YanıtlaSilSizin yediklerinizin meyvesi (zarının içinde kalanları kastediyorum) yukarıda verdiğiniz linkte görünenler gibi açık renkli mi?
Bu pomelo'yu duymuştum, çok şifalı diye anlatıyorlardı, bizim ağaç kavunu bunun kardeşi galiba! :)
Leylakcığım,
YanıtlaSilArarken bir kaç yerde avokadoya da ağaç kavunu dendiğini gördüm de, "yok artık!" dedim.
Türkçe'de ne dendiğinden ziyade -nihayetinde turunçgillerden- lezzeti ve reçel yapma kısmı bana eğlenceli gelen...
Anlatacağım, sonucu göstereceğim.
Umarım sonunda, yeni bir gül reçeli fiyaskosu anlatmam! ;)
Pomello en yaygin bilinen adi, yerel isimleri de var tabii ki. Burada (Endonezya'da) Jeruk Bali yani Bali portakali olarak geciyor. Tropik, cok faydali ve hos kokulu bir meyve.
YanıtlaSilSelen Hanım,
YanıtlaSilHoşgeldiniz.:)
Ne kadar da uzaklardasınız! İlk fırsatta blogunuzu uzun uzun okumak istiyorum.
Yaptığınız yerel katkı için teşekkür ederim.
Yine beklerim.
:))
Merhaba yeni görüyorum güzel bir site olmuş...bu arada söylemeyeden geçemedim..sizin bu gösterdiğiniz meyvenin bilimsel adı Citrus Maxima, greyfurta yakın tadı olan, kavun büyüklüğnde, adı pomelo veya Şadok olarak bilinen meyve..
YanıtlaSilCitrus medica ise aslında ağaç kavunu veya kibbet diye bilinen meyve, dev bir limon tadında..
Bir hataylı olarak her ikisini de görmüş tatmış biri olarak düzelteyim istedim..
Ahmet Bey,
YanıtlaSilEski bir yazının altına yazdığınız açıklayıcı yorumu bugün gördüm.
İlginiz için teşekkür ederim. Hatay'lı olduğunuza göre, doğrusu sizin verdiğiniz bilgi olmalı. Yorumlarda bu konudaki isim karışıklığından başka arkadaşlar da söz etmiş.