Pazar, Mayıs 02, 2021

MOTOSİKLET GÜNLÜKLERİ

Yine girdim bir filmin içine, ardından şunu oku, buna bak deyip, konuyu katman katman açıyorum derken az kaldı içinde kaybolmaya...
Bir film, ondan hatırladıklarım...
Yönetmeni, başka hangi filmlerini seyretmiştim?
Oyuncuları, nereden gelmişler, neler yapıyorlar?
Müzği ne kadar güzel, kim yapmış acaba?
Şu çaldıkları küçük müzik aleti ne ola ki?
Şarkıdaki Santa Clara, hani şu ünlü çatışmanın olduğu, vagonların şimdi müze yapıldığı şehirdi...
En iyisi sırayla anlatayım, değil mi?

Dün gece TRT 2'de  Diarios de Motocicleta /  Motorcycle Diaries / Motosiklet Günlüğü filminin oynayacağını, başlama saatinden onbeş dakika öncesinde  tesadüfen öğrendim. Akşam için yaptığım başka bir film izleme programını erteleyip, televizyonun karşısına oturdum.
Film 2004 yılında yapılmış,  yıllar önce gösterildiğinde sinemada izlemiş ve çok beğenmiştim. Aradan geçen zamanda, yönetmen Walter Salles'in filmden aklımda kalan unutamadığım, Güney Amerikalı insan yüzleriydi. 
Filmin  Ernesto Guevara de la Serna ve arkadaşı Alberto Granado'nun 1952 yılında yaptıkları gerçek bir yolculuğu hikayesi olduğunu sonradan öğrenmiştim.

Başka şeyleri de sonradan öğrenmiştim;  Ernesto Guevara de la Serna'nın tüm dünyanın en ikonik insan yüzü fotoğrafındaki "Che"  olduğunu, Comandante Che Guevara'nın belki ülkesi Arjantin'den çok tüm Güney Amerika'nın idol kahramanı olduğunu, mesela. 
Devrimin liderlerinden biri olduğu Küba'da ise gerçekten pek çok sevildiğini, ülkedeki tek devasa heykelin ve anıt mezarın onun için yapılmış olduğunu bizzat görmüştüm.

Kocaman Güney Amerika kıtasının neredeyse bir ucundan diğerine yapılan yapılan yolculuğu anlatan ve zaman içinde değer kazanan filmin müziklerini Babel ve Brockback Mountain 'la Oscar alan Arjantinli müzisyen Gustavo Santaolalla yapmış.
Filmin kapanış jeneriği sırasında çalan müzik eşliğinde yıllarca aklımdan çıkmayan o yüzleri burada bir arada göreceksiniz.
Şurayı tıklarsanız, sözünü ettiğim insanın içini titreten melodiyi dinleyebilirsiniz.

Bir ufak ekleme daha yapmalıyım, burada ana melodiyi çalan müzik aleti tamamen Güney Amerika'ya özgü. Charango adlı saz, kurutulmuş armadillo kabuğundan yapılıyormuş. Gerçekten! Söyleyenin yalancısıyım. 



Yazıyı tamamlamadan önce, bir başka Güney Amerikalıdan, Şilili ünlü grup İnti İllimani'den  Hasta Siempre şarkısını eklemeden yapamayacağım. Şarkının sonuna doğru bir de bonusu var. 

8 yorum:

  1. Başlığı görünce koştum geldim:)

    Şarkıyı bu gruptan ilk kez dinliyorum, farklı, neşeli, hoş... Ama! Ama işte. Linki tıklayınca bonus büyüsü bozuldu, + şarkı için:) Grupla ilgileneceğim, Sevgili Okul Arkadaşım. Filme ve Che kısmına hiç girmesem iyi olacak:) Hımmm... bir de Küba yazınızı tekrar okumak!

    Gündelik hayata dönebiirim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnti İllimani'yi bir zamanlar o kadar çok dinlerdim ki!...
      Bir yüzünde El Condor Pasa olan bir plağım vardı. Şuradan dinleyebilirsiniz: https://youtu.be/tXmRJpqAHZI
      Sonra yine çeşitli nedenlerle bir başka parçalarını daha çok dinledim. Üyeleri Şili'de çok eziyet çekmişti bir vakitler. Gün geçti meydanlara çıktılar, şarkılarını söylediler. Yıllar sonra yaptıkları bir kayıt burada: https://youtu.be/w8UGs0rdhq8

      Sevgili Okul Arkadaşım, ah ben nerelere dağıldım yine! :))
      Güney Amerika ülkelerini bir şekilde yakın hissediyorum, kendime, ülkemize...

      Sil
  2. Bende kitabı var, ne vakittir gözüm ilişiyor, erteliyorum, okuyayım en iyisi sonra belki üzerine filmi izlerim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oo! Kitaplıkta bekliyorsa, vakti gelmiş demektir. Okuyun ve izleyin. :)
      Sevgiler

      Sil
  3. Ay filmin detaylarını okurken Küba yazınıza dalıp gittim. Ne güzel anlatmışsınız. Karayip sularında yüzmek...Küba benim de çok görmek istediğim yer. Fakat şimdi filmi listeme alıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kelebekciğim,
      Hayatımdaki şansın yardım etmesiyle katıldığım yolculuklardan biridir. Gerçekten başka bir dünyayı gördüm şu ahir ömründe, çok mutluyum. :)
      Film, kendi başına çokmgüzel, ayrıca Che'nin nasıl bir insan olduğu üzerine nefis ipuçları veriyor. :)

      Sil
  4. Başlığı okuyunca hemen "Neydi bu? Çok tanıdık" diye düşündüm. Tabii ki Che'nin seyahati!!! :) Yalnız ben filmi izlemedim. TRT'de de kaçırmışım. Üzüldüm şimdi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ta kendisi, Che'nin yolculuğu. :)
      Gerçi büyük ekrandan izlemenin yerini bilgisayardan izlemek tutmuyor, yine de belki internette bir yerlerden bulunuyordur. Denemeye değer. :)

      Sil

Hoşgeldiniz!